Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Korte golf-actie op frequenties BBC in Noord-Amerika

Radio Nederland Wereldomroep gaat vanaf vandaag 1 juli de korte golf-frequenties van de BBC in Noord-Amerika gebruiken voor een publiciteitsactie. De BBC bezuinigt op de directe uitzendingen naar Noord-Amerika via de korte golf en beperkt zich tot Internet en lokale stations.

“Korte golf blijft de enige manier om een volledig aanbod van belangrijk materiaal aan een trouw publiek in de Verenigde Staten en Canada te presenteren,” zegt Algemeen Directeur Lodewijk Bouwens van de Wereldomroep. “Nederland was het eerste land dat in 1928 met uitzendingen en uitwisselingen van programma’s naar Noord-Amerika begon en dat blijven we doen.”

“Noord-Amerikaanse luisteraars vormen een heel toegewijd publiek. We krijgen meteen stapels post en e-mail wanneer we vertellen hoe Nederlanders aankijken tegen onderwerpen als drugsbestrijding en euthanasie. Maar er is meer aan de hand. We merken een groeiende waardering voor Nederland als een belangrijk cultureel centrum in Europa, als een plek die uitnodigend is en constructief denken stimuleert,” aldus Bouwens.

De Wereldomroep gelooft in een multimediale aanpak. Bouwens: “Meer dan 600 partnerstations in Noord-Amerika zenden onze muziek, programma’s en documentaires uit. Maar korte golf geeft ons de kans een veel ruimere keuze aan nieuws en achtergronden aan te bieden op een geschikt tijdstip. We kunnen meer diepte en samenhang geven dan lokale stations, in de wetenschap dat mensen die naar ons luisteren de moeite hebben genomen om ons op te zoeken op de radio. Gelukkig gaan de technische ontwikkelingen zo snel dat AM-uitzendingen (korte-, lange- en middengolf) dankzij digitalisering binnenkort de kwaliteit krijgen van FM. 67 organisaties, waaronder grote fabrikanten als JVC en Sony, ondersteunen die nieuwe standaard, Digital Radio Mondiale, kortweg DRM.

De Wereldomroep is elke dag in de Verenigde Staten en Canada in het Engels, Nederlands en Spaans te beluisteren.

Meer informatie over de korte golf-campagne van de Wereldomroep is te vinden op www.medianetwork.nl. Informatie over de toekomst van digitale AM-uitzendingen is te vinden op www.drm.org. De website van de Wereldomroep is te vinden op www.wereldomroep.nl.(RNW)

Gerelateerde berichten