Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Zender Radio 916 in beslag genomen

Radio 916, de voormalige omroep voor Rijnwoude en Zevenhuizen en Moerkapelle is deze week het zwijgen opgelegd. Ambtenaren van de Divisie Telecom van de Inspectie Verkeer en Waterstaat namen dinsdagmiddag de zender die naast de brandweerkazerne in Hazerswoude-Dorp stond, in beslag. De reden is dat 916 niet meer over een zendvergunning voor Rijnwoude beschikt. Radio 916 zond, aldus het commissariaat, in feite als piraat uit.

Radio 916 beschikte in de jaren negentig vijf jaar over een zendvergunning voor Rijnwoude. De omroep raakte deze kwijt toen het Commissariaat voor de Media (CvdM) de vergunning aan de nieuwe lokale omroep Radio Rijnwoude verleende. Radio Rijnwoude is inmiddels de lucht ingegaan, maar ook 916 was via de ether in Rijnwoude en omstreken nog te beluisteren. Omdat er slechts een lokale omroep in de gemeente actief mag zijn, besloot de Divisie Telecom deze week in te grijpen. Volgens een woordvoerster van de divisie was Radio 916 hiervoor diverse malen gewaarschuwd. Directeur R. Wedel van Radio 916 vindt dat de zendapparatuur niet in beslag genomen had mogen worden. ,,Er lopen nog drie procedures bij de rechter om toch te mogen blijven uitzenden in Rijnwoude. Die uitspraak moet er eerst zijn.” Omdat het hier om bodemprocedures gaat, kan het nog wel een jaar duren voordat de uitspraken er zijn.

Wedel stelt in overleg met het commissariaat en de divisie alles in het werk om de zendmast weer aangesloten te krijgen. Als dat op niets uitloopt, stapt hij naar de rechter. De Divisie Telecom ziet geen gronden om de apparatuur weer aan te sluiten, zo liet een woordvoerster weten. J. Vosselman Bosch van het CvdM vraagt zich wel af of de inbeslagname niet te drastisch is geweest. Volgens de beleidsmedewerker mag Radio 916 niet meer in Rijnwoude te beluisteren zijn. Door de inbeslagname van de apparatuur is de omroep echter ook in Zevenhuizen-Moerkapelle niet meer te ontvangen. ,,Misschien moeten we de zender zo afstellen dat die wel in Zevenhuizen-Moerkapelle te horen is. De procedure voor de aanvraag van een zendvergunning in die gemeente loopt namelijk nog. Het zou wel zuur zijn voor Radio 916 als ze over twee weken het groene licht van die gemeente krijgt en de apparatuur is in beslag genomen.”

Vosselman Bosch verwacht dat het bestuur van het commissariaat dinsdag besluit of Radio 916 weer in Zevenhuizen-Moerkapelle mag gaan uitzenden. ,,Langer moet deze discussie niet lopen, anders verzanden we weer in procedures bij de rechtbank.” J. Bethlehem van Radio Rijnwoude, die de afgelopen jaren een felle concurrentiestrijd met Radio 916 aanging om de zendvergunning, reageert nuchter op de inbeslagname van de zendmast. ,,Wij hebben hier absoluut geen bemoeienis mee gehad. Zij vinden het leuk om radio te maken, wij ook. Ze kunnen altijd contact met ons opnemen om bij ons te komen.” Volgens Wedel zal dat niet gebeuren. ,,Daarvoor zijn de tegenstellingen te groot. Bovendien kan de rechter wel besluiten dat Radio Rijnwoude met uitzenden moet stoppen.” (Marieta Kroft / Leidsch Dagblad, Regionaal – Rijn- en Veenstreek)

Gerelateerde berichten