Komkommer-nieuws op Donderdag 2 Augustus 2001

05.00 uur

De radiowereld is de afgelopen dagen door een aantal webmasters benaderd die ook een forum hebben.
Wilt u verder dus roddelen, dan willen we u graag doorverwijzen naar deze Mediaroddels

3FM Newz: Voor degene die het nog niet gehoord had Giel zit de komende weken daar bij 3FM op de plek van Isabelle die op vakantie is. Dus Giel vermomd als Isabelle in de avond op 3FM tussen 20 en 22 uur.

‘Onpeilbare Liefde’ zo heet de nieuwste soapserie. De serie komt niet op televisie, maar wordt vanaf 5 augustus online uitgezonden. In de soap praten vijf redacteuren van Buzz over de liefde. Buzz is een 3FM radioprogramma op zondagavond en noemen zichzelf de jonge honden van 3FM. Op de site kun je je interactief bemoeien met het programma, je mening kwijt in polls, een verslag uit Amerika lezen van een ex Buzzredacteur en alle uitzendingen naluisteren in het archief. De radio-uitzendingen in augustus zullen in het teken van de liefde staan, de soap is daar een onderdeel van.

De nieuwe gidsfunctie van Omroep.nl biedt dagelijks de mogelijkheid om selectieve programma-informatie per e-mail te ontvangen. Zo is de surfer iedere dag op de hoogte van onder andere films, actualiteiten, sportprogramma´s en soaps. Opgeven kan hier

We zitten weer midden in de komkommertijd, daarom vragen we u, heeft u of uw omroep iets te melden, laat het ons weten. Persberichten en tips blijven altijd welkom. Laat het weten via een persoonlijke E-mail aan webmaster@radiowereld.nl of anoniem via deze site. Alles is welkom.

De drie grote gsm-fabrikanten hebben gezegd de nieuwe versie van wap te ondersteunen. Ericsson, Nokia en Motorola willen producten en diensten ontwikkelen voor wap 2.0. De nieuwe versie is gebaseerd op xhtml basic, een beperkte versie van de meest recente standaard voor internet-pagina’s. Door de grotere overeenkomst tussen web- en wap-pagina’s moet het in de toekomst makkelijker worden pagina’s te maken die voor beide media geschikt zijn. Nieuw in wap 2.0 zijn cascading style sheets (css), het gebruik van een transport security layer (tls) en http en tcp.

Zoek je een leuke baan in de MediaWereld, kijk dan eens in de honderden vacatures van de RadioWereld.

Sacha van Geest, de fluitist van de Haagse popgroep Supersister, is zondag overleden. Hij werd getroffen door een hartaanval tijdens een bootvakantie met zijn gezin op Malta. Supersister, dat vooral in de jaren zeventig successen vierde met elpees als ‘Present from Nancy’, rondde onlangs een reunie-tournee af. Na 27 jaar stond de band het afgelopen jaar weer op de podia in Los Angeles en Nederland. Op de website www.supersister.nl is een condoleanceregister geopend.

De toekomst van UPC hangt af van de introductie van interactieve televisie, zo stellen marktvorsers. Het kabelconcern moet echter opschieten met de uitrol ervan voordat concurrenten indringen op zijn marktpositie. En dan is er nog geen garantie dat UPC uit de financiële nood komt. ´Je krijgt veel te weinig, als je kijkt wat je voor interactieve tv moet betalen.

Goed nieuws voor alle Radio 538 fans. Het commerciële radiostation radio 538 (Michel Palmen, Marketing Manager) had afgelopen vrijdag aan de 538 reporters van RadioWereld laten weten dat zij moesten stoppen met hun wekelijkse report over Radio 538. Inmiddels zijn de 538 reporters weer gestart met hun wekelijkse portie newz over radio 538.

Discovery Networks Europe heeft een overeenkomst gesloten met het Nederlandse Canal Digitaal. Met ingang van 1 augustus a.s. hebben de abonnees van Canal Digitaal, die reeds het populaire Discovery Channel kunnen ontvangen, toegang tot Animal Planet, de dierenzender bij uitstek. Animal Planet is een joint-venture kanaal van Discovery Networks Europe en de BBC.

De gratis dagbladen Spits en Metro zijn op De Telegraaf na de grootste kranten van Nederland. Spits heeft een oplage van 380.000 en breidt dit aantal dit najaar uit naar 400.000 en Metro komt daar met 345.000 nu nog vlak achteraan, maar hoopt ook op een oplageverhoging. Qua advertentie-inkomsten is Metro echter groter dan Spits. Het laatste kwartaal had Metro een advertentieomzet van 23 miljoen gulden en bleef Spits steken op 16 miljoen. De beide dagbladen worden overigens niet officieel erkend als de nummers twee en drie van Nederland omdat het oplage-instituut HOI de kranten niet opneemt.

Wilt u helemaal op hoogte zijn, surf naar de Zerobase afdeling op de Radiowereld

Eurosport maakt zich op voor het grootste sportevenement van het jaar: het WK atletiek in Edmonton (Canada) dat vrijdag 3 augustus uit de startblokken schiet. Eurosport zal in totaal 145 uur televisie maken in Edmonton, waaronder 57 uur aan rechtstreekse uitzendingen. Het Nederlands commentaar vanuit Edmonton is in handen van Ria Stalman en Ysbrand Visser

Vele Ierse gsm-bezitters zijn het slachtoffer geworden van een sms-bericht waarin wordt gevraagd met spoed terug te bellen naar een Brits nummer. Wie belt met het nummer uit het tekstbericht krijgt een in gesprek-toon te horen. Niet omdat het nummer bezet is, maar omdat er een bandje wordt afgespeeld waarop deze tonen staan. Ondertussen worden 5 Ierse ponden (13,99 gulden of 6,35 euro) afgeschreven, want dat kost dit ‘Premium rate’-nummer. Doordat het lijkt dat het nummer in gesprek is proberen velen het nog een tweede en een derde keer. Steeds voor 14 gulden per gesprek.

De Tour de France is dit jaar op televisie minder goed bekeken dan in 2000. Gemiddeld keken 805.000 personen per dag naar de live verslaggeving, tegen 850.000 vorig jaar. Dit blijkt uit recente kijkcijfers van de NOS. Gedurende de wedstrijd werden verder drie miljoen internetpagina˜s van de NOS-site bekeken.

Muziekzender MTV gaat vanaf september kijkers omtoveren in hun favoriete ster en hen twee dagen hetzelfde leven geven. Ze worden gestyled naar hun voorbeeld, opgemaakt en gekleed als hun favoriete ster en gaan eten in dezelfde restaurants waar hun ster eet. Daarnaast laat MTV hen een clip van de ster in kwestie namaken.

De Amerikaanse mededingingsautoriteiten beschuldigen platenmaatschappijen Warner Music en Polygram van prijsafspraken. De twee producenten zouden in 1998 onderling hebben besloten cd˜s van de Drie Tenoren niet af te prijzen na een optreden bij de Wereld Beker in Parijs.

Het Curacaose dagblad Ultimo Noticia verschijnt vanaf donderdag ook in een Nederlandse editie. De inhoud van de krant wordt vijf dagen per week overgeseind en in Nederland gedrukt. Daardoor kunnen lezers in Nederland de krant twee dagen eerder lezen dan vroeger, toen de exemplaren van het dagblad werden overgevlogen vanuit Curacao. De krant verschijnt in het Papiaments. De uitgever rekent in Nederland op vijfduizend abonnees.

Nog dit jaar komen de eerste wegwerp-gsm’s op de markt. Hop-On Wireless hoopt de eerste te zijn met een toestel van slechts 30 dollar. Ook Dieceland Technologies ontwikkelt een wegwerp-gsm. Dit apparaat moet 10 dollar gaan kosten. De electronische circuits zullen op papier worden geprint en is te recyclen. ‘Talk-then-toss’ – praat en gooi weg – wordt het modewoord voor dit soort telefoons.

TVNewsWeb, het eerste bedrijf dat via het internet nieuwsfragmenten aan tv-stations verkocht, stopt ermee. Het bedrijf verkeert in financiële moeilijkheden. TVNewsWeb fungeerde als intermediair tussen professionele cameramensen en freelance journalisten enerzijds en tv-stations anderzijds. Het bedrijf verzond de beelden via breedband, maar te weinig tv-stations bleken via deze manier de beelden te kunnen bekijken en downloaden.

Advocaat J. Plasman heeft zich aan zijn woord gehouden, vannacht ging het strafdossier tegen R. Bakker, één van de directeuren van het Enschedese vuurwerkbedrijf S.E. Fireworks online. Eerder had hij dit al aangekondigd te doen. De reden hiervan is dat hij van mening is dat het Openbaar Ministerie een verkeerd beeld van Bakker naar buiten heeft gebracht. Met het online zetten van de gegevens wil hij dit beeld weer rechtzetten. In het dossier staan vijf van de honderd verklaringen van Bakker, technische rapporten van TNO en getuigenissen van politieagenten. Plasman heeft de stukken op de site van Nova laten plaatsen.

DirecTV, ’s werelds grootste exploitant van digitale satelliettelevisie. dreigt individuele burgers die zonder betaling van de diensten gebruikmaken, voor de rechter te slepen.
Lees hier verder

De website RadioWereld.nl stopt per 1 augustus met het forum Mediaroddels. In dit forum konden bezoekers discussieren over allerlei zaken die in de media spelen. De makers van de site hebben het forum gesloten nadat Radio 538-directeur Erik de Zwart dreigde met juridische stappen als de site doorging met Mediaroddels.
Lees hier verder

De NOS kampt met problemen om de twee aangekondigde themakanalen (een met cultuur en een met nieuws) te lanceren. De obstakels zijn gebrek aan geld en ruimte op de kabel, zo zei NOS-bestuurslid Hans van Beers onlangs. De omroep is in gesprek met staatssecretaris De Vries (Media) over de financiële kant van de zaak.
Lees hier verder

De nieuwe Big Brother (The Battle) wordt van een `ongekende heftigheid’, als we Yorin mogen geloven. In het BB-promotiefilmpje vliegen de blote borsten alvast over het scherm. Die lichaamsdelen zijn trouwens niet van de nieuwe Nederlandse deelnemers; de trailer is opgebouwd uit fragmenten van buitenlandse Big Brothers. Want die waren vaak veel `heftiger’ dan onze eigen Nederlandse editie. ,,Wat daar allemaal gebeurde, dat wil je niet weten”, aldus Yorin-programmadirecteur Kees Gerritsen.
Lees hier verder

Met het toepasselijke ,,Video killed the radio stars” van The Buggles werd precies twintig jaar geleden de muziekzender MTV gelanceerd. De ,,radio met beelden” groeide uit tot een wereldwijd media-imperium en blies de zieltogende muziekindustrie nieuw leven in.
Lees hier verder

De Britse regering wil meer vat krijgen op de inhoud van tv-programma’s, nadat een satirisch programma over de heksenjacht die de media hebben ontketend op pedofielen, in verkeerde aarde is gevallen. Een onafhankelijke commissie zou bij voorbaat programma’s moeten kunnen verbieden. Minister Tessa Lowell van Cultuur vindt dat Channel 4 – een commercieel kanaal dat kwaliteits¿programma’s pretendeert te maken – met het programma de grenzen van fatsoen heeft overschreden.
Lees hier verder

Heeft u iets te melden, opmerkingen, suggesties of een “nieuwe” leuke vraag voor de Poll, laat het ons weten. Persberichten en tips blijven altijd welkom, (evt anoniem). Laat het weten via een persoonlijke E-mail aan webmaster@radiowereld.nl of via deze site Alles is welkom.

Eindelijk na 5 jaar vakantie, en toch dagelijks het laatste media nieuws, want we gaan gewoon door.