Kort nieuws op Donderdag 13 September 2001

[05.00 uur]
Goedemorgen.

Een grote groep Nederlandse websites heeft gisteren besloten om een zwarte pagina te vertonen op hun websites. De actie heeft 2 uur geduurt. Het gaat hierom de grootste websites Van Nederland, de RadioWereld heeft zich hierbij aangesloten, zoals u heeft kunnen merken.

NOS-KLO meldde gisteren dat circa 6,5 mln Nederlanders dinsdag avond rond 20.30 uur naar de diverse tv-zenders keken om het nieuws uit de VS te volgen. Veel middagkranten kwamen gisteren met ochtendedities over wat er in de VS is gebeurd. Het NRC en Het Parool brachten geen extra edities, maar houden de internetsites extra bij.

Onder de slachtoffers van de aanslag in New York dinsdag, is de bekende tv-producent David Angell. Hij zat aan boord van een van de gekaapte toestellen die zich in het WTC boorde. Angell was betrokken bij de ook in Nederland bekende tv-series Cheers en Frasier. Eerder werd al bekend dat ook Barbara Olson is gedood. De Republikeinse commentator van de nieuwszender CNN (Larry King Live) zat aan boord van het gekaapte vliegtuig dat op het Pentagon stortte.

De uitreiking van de ‘Latin Grammys’ is als gevolg van de terroristische aanslagen in de Verenigde Staten afgelast. De ceremonie zou plaatsvinden in Los Angeles en zou gepresenteerd worden door Christina Aguilera.

Het 11e Nationaal Omroepcongres is uitgesteld door de ramp in Amerika. Een nieuwe datum wordt zo spoedig mogelijk doorgegeven. Het toegangsbewijs blijft geldig tot het congres.

Bijna alle middagkranten zijn woensdag met extra ochtendedities gekomen over de aanslagen in de Verenigde Staten. Het Utrechts Nieuwsblad komt met een uitgave van tenminste vijftien pagina’s. De avondbladen NRC Handelsblad en het Parool hebben geen speciale ochtendedities uitgebracht, maar houden het bij actuele internetedities. Alle reguliere ochtendkranten hebben woensdag groots uitgepakt met extra katernen en bijvoegsels. De kranten zullen meer edities maken om ook de laatste nieuwsfeiten te kunnen brengen. Dagblad De Telegraaf heeft de persen langer laat draaien en drukte tenminste 125.000 extra kranten.

De Nationale IQ-test heeft in Duitsland afgelopen zaterdagavond 12 miljoen kijkers getrokken. Het format van de show is geleverd door Eyeworks, de productiemaatschappij van Reinout Oerlemans. De Nationale IQ-test wordt in Nederland uitgezonden door BNN.

De Nederlandse tv-kijkers in het buitenland zijn woedend omdat zij sinds dit seizoen verstoken zijn van het vaderlandse competitievoetbal. BVN, de publieke satellietzender voor landgenoten in het buitenland, mag het betaalde voetbal niet langer uitzenden. De clubs willen dit niet meer vanwege afspraken met andere zenders in het buitenland en ter bescherming van hun internetsites. BVN wordt overspoeld door honderden boze reacties uit de hele wereld, met name uit het Caribisch gebied, de Verenigde Staten en het Midden-Oosten.

Wilt u helemaal op hoogte zijn van de laatste nieuwsfeiten, surf naar de Zerobase afdeling op de RadioWereld

Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid is door adverteerders en reclamebureaus gekozen tot Adverteerder van het jaar in Intermediair. Minister Vermeend zal de bijbehorende prijs volgende week maandag in ontvangst nemen. De prijs betreft de campagne “Je bent altijd betrokken bij SZW”.

Aart Staartjes heeft de Carrière Award 2001 gewonnen wegens zijn verdienste voor de Nederlandse kinder-tv. Volgens de jury speelde hij zowel op als achter het scherm een grote en onderscheidende rol. De prijs wordt samen met de andere Academy Awards op 20 september uitgereikt.

RadioWereld is op zoek naar een YorinFM Reporter. Wie houd ons op de hoogte van alles wat interessant is voor berichtgeving op RadioWereld over YorinFM.

De drie belangrijkste zenderblokken op de Nederlandse televisie reageerden gisteren snel op het nieuws van de ramp in Amerika. HMG was er om 15.00 uur als eerste bij en in het half uur daarna brachten ook de publieke omroep en SBS het nieuws. Ook vandaag en vanavond is op veel zenders een aangepaste programmering te zien.
Lees hier verder

De Nederlandse ochtendbladen hebben woensdag op oorlogsformaat uitgepakt met de aanslagen in de VS. Gewoontegetrouw kopt dagblad De Telegraaf het meest fors, met ‘Oorlog in VS’ over de gehele breedte. De Telegraaf heeft ruim zeven redactionele pagina’s over de aanslagen. De voorpagina is geheel gevuld met foto’s. Het Algemeen Dagblad kiest voor de menselijke invalshoek met de openingskop ‘Totale verbijstering’.
Lees hier verder

Energy Vlaanderen wil op verschillende fronten de erkenning van Q-Music en 4FM als landelijke radio-omroepen aanvechten. Ook de Contact-groep beraadt zich over mogelijke juridische stappen tegen de beslissing van het Vlaams Commissariaat voor de Media.
Lees hier verder

L1 moet een miljoen gulden gaan bezuinigen, voornamelijk bij de televisie. De programmering zal met ingang van volgend seizoen versoberd worden. De maatregel zal tevens gepaard gaan met banenverlies. Dat hebben directie en hoofdredactie van L1 gisteravond meegedeeld aan het personeel. Binnen enkele weken moet duidelijk worden welke personele gevolgen de bezuinigingen precies hebben. Bij L1 gold al een vacaturestop. Algemeen directeur Harro Coumans: “We moeten de tering naar de nering zetten.
Lees hier verder

Nederland heeft dinsdag massaal naar de diverse tv-zenders gekeken om het nieuws uit de Verenigde Staten te volgen. Op het hoogtepunt, rond 20.30 uur, zaten zo’n 6,5 miljoen Nederlanders voor de buis.
Lees hier verder

Energy Vlaanderen wil op verschillende fronten de erkenning van Q-Music en 4FM als landelijke radio-omroepen aanvechten. Ook de Contact-groep beraadt zich over mogelijke juridische stappen tegen de beslissing van het Vlaams Commissariaat voor de Media (VCM).
Lees hier verder

Heeft u iets te melden, opmerkingen, suggesties of een “nieuwe” leuke vraag voor de Poll, laat het ons weten. Persberichten en tips blijven altijd welkom, (evt anoniem). Laat het weten via een persoonlijke E-mail aan webmaster@radiowereld.nl of via deze site Alles is welkom.

Gerelateerde berichten


Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on email