Kort nieuws op Dinsdag 2 Oktober 2001

[07.00 uur]
Goedemorgen.

Met een marktaandeel van 2,7% in juli-augustus 2001 verbreekt Classic FM voor de derde keer in 2001 haar eigen record. Niet eerder in het zeven-jarig bestaan van Classic FM is het marktaandeel zo hoog geweest. Met een marktaandeel van 2,7% laat Classic FM de publieke klassieke zender Radio 4 ver achter zich. Radio 4 realiseerde een marktaandeel van 1,6%.

RTL Veronice, het commerciele TV station begon vandaag 12 jaar geleden, inmiddels bestaat het niet meer, tegenwoordig heet het RTL.

NRC Handelsblad wordt voor de rechter gedaagd door grootaandeelhouder en commissaris Albada Jelgersma van supermarktconcern Laurus. Hij eist rectificatie van achttien passages uit een artikel van afgelopen woensdag. Daarin krijgt Albada Jelgersma een negatieve rol toebedeeld binnen het financiele beleid van het concern. De supermarktketen heeft in de eerste helft van dit jaar een miljoenenverlies geleden. NRC Handelsblad heeft besloten een aantal feiten te rectificeren, maar dat vindt de Laurus-man niet ver genoeg gaan. Hij eist ook een rectificatie door twee bestuurders van de FNV en CNV. Die lieten zich in de krant eveneens negatief uit over Albada Jelgersma.

De oplage van de meeste landelijke dagbladen is in het tweede kwartaal van dit jaar licht gestegen. Snelste stijger was het Algemeen Dagblad van 324.694 exemplaren naar 334.514. Alleen Trouw en de Volkskrant zagen hun oplage licht dalen. De Telegraaf blijft de grootste krant met 789.200 exemplaren.

Scholieren worden bij het maken van hun huiswerk nauwelijks afgeleid door videoclips op televisie. Een Nederlandstalige soap leidt echter wel af; leerlingen moeten in dat geval gemiddeld 28 procent meer tijd besteden aan het maken van huiswerk. Dat blijkt uit een promotie-onderzoek aan de universiteit van Leiden. Volgens de onderzoekster ligt de oorzaak onder meer in de taal. De muziekclips zijn vaak Engelstalig en leiden daardoor minder af. Daarnaast geeft elke aflevering van een soap nieuwe informatie, terwijl videoclips al vaker zijn gehoord.

Gijs Staverman is weer terug op radio en TV. Daarom zoekt hij weer kandidaten voor het TV programma Boobytrap weer grappenmakers die nodig eens terug gepakt moeten worden. Heeft u iemand die eens terug gepakt moet worden stuur dan eens een email aan boobytrap@endemol.nl

3FM nieuws: Vroegere tijden herleven een beetje deze week op 3FM; want Gerard Ekdom en Rene Kint zijn sinds een paar jaar weer na elkaar te beluisteren op 3FM, maar deze keer niet op de zondagmorgen. Want Rene Kint neemt deze week Denk aan Henk over (Henk Westbroek zit in het carabisch gebied).

Afgelopen vrijdag is de Muziek 10-Daagse van start gegaan. Omdat dit de 20e keer is dat de Stichting Collectieve Promotie Geluidsdragers (CPG) dit organiseert duurt dit jaar de campagne 20 dagen in plaats van 10. De Muziek 2-Daagse duurt tot en met zaterdag 20 oktober. De consument ontvangt de CD ’20 Jaar Hits’ gratis bij besteding van 20 euro’s aan CD’s in de platenzaak en/of warenhuis. De cd bevat ook een cd-rom gedeelte, dat je toegang geeft tot de meest complete online CD-catalogus van het in Nederland leverbare populaire repertoire. Men verwacht dat er totaal 1 miljoen CD’s weggegeven worden.

RadioWereld is op zoek naar reporters van de grote publieke en commerciele omroepen in Nederland. Wie houd ons op de hoogte van alles wat interessant is voor berichtgeving op RadioWereld.

De Vrije Akademie Delft gestart met de cursus SOAP: acteren voor TV voor jongeren van 12 tot 18 jaar. In deze cursus wordt door acteurs/spelers gewerkt aan het maken van een Soap. Op basis van improvisaties, eigen gemaakte en bestaande teksten, wordt een verhaal gemaakt en op video opgenomen. De spelers zullen naast het spelen van de scenes zich ook bezighouden met de aankleding, het camerawerk, het script en andere taken die bij het maken van een videofilm van belang zijn. De cursus duurt twaalf lessen en wordt gegeven door Ilja Sloep; een ervaren dramadocente.

Wilt u helemaal op hoogte zijn van de laatste nieuwsfeiten, surf naar de Zerobase afdeling op de RadioWereld

De publieke omroepen behaalden afgelopen week een gezamenlijk marktaandeel van 39.5 procent (- 2.4 %). De Holland Media Groep behaalde 25.6 procent (+ 2.0 %) en SBS Broadcasting zat op 13.8 procent (+ 0.2 %). Het best bekeken programma van week 39 is alweer het Acht uur Journaal (NOS) met een kijkdichtheid van 16.6 procent.

Zoek je een leuke baan in de MediaWereld, kijk dan eens in de honderden vacatures van de RadioWereld.

De ex eigenaar van Radio Nationaal riny Schreijenberg gaat samen met Emile hartkamp een nieuwe cd uitbrengen van Frans Bauer en Marianne Weber. De cd moet rond de kerst uitgebracht worden door het Sony MM-label uit Arnhem.

Persbureau ANP neemt het internetpersbureau IPB over van de Ilse Media Groep. ANP zal de merknaam gebruiken als platform voor content-syndicatie. De redactie van IPB gaat niet mee naar de nieuwe eigenaar. Het IPB levert redactionele inhoud voor een aantal grote websites

CamCompany, het nieuwe eencamerabedrijf van de NOB, krijgt begin volgende maand een eigen pand. Het bedrijf, dat werd opgericht om de concurrentie beter aan te gaan met andere facilitaire bedrijven met ENG-ploegen, was sinds de oprichting deze zomer in het NOB-gebouw gehuisvest. Vanaf 5 oktober zit CamCompany in de Arendstraat in Hilversum.

Normaal gesproken luister je naar het nieuws op de radio gevolgd door de actuele file informatie. Van nu kan dat nog beter en sneller. De VerkeersInformatieDienst (VID) is in samenwerking met Rijkswaterstaat / Traffic Information Centre een proef gestart met het melden van vertragingstijden op wegvakken. Verwacht wordt dat de file informatie in tijd een beter beeld geeft van het tijdsverlies dan het doorgeven van de lengte van de file, zoals het op dit moment nog gebruikelijk is. Sinds zaterdag is het mogelijk om alvast te kijken hoe deze info in vertragingstijd eruit ziet op www.vid.nl/actueel/reistijd

Pas afgestudeerd en je zoekt werk in de media? Uitgekeken op je huidige job en op zoek naar een nieuwe uitdaging? Of wil je eindelijk de kans grijpen om je te bewijzen in de mediawereld? Kijk meteen bij de Vacatures op RadioWereld, Mediabedrijven kunnen tevens hun advertenties gratis aanbiedingen via deze site.

De Japanse telecommarktleider NTT DoCoMo lanceert maandag de eerste ‘derde generatie’ (3G) telefoondienst. Gebruikers van deze dienst zullen vanaf hun mobiele telefoon over het internet kunnen surfen en kunnen zien met wie zij praten….
Lees hier verder

De neiging is groot op de vijftigste verjaardag van de televisie over de verloedering van de ether te spreken. Maar die kan ook gezien worden als een culturele revolutie. Het medium is niet bij de elite blijven steken, maar is gedemocratiseerd, zelfs geproletariseerd. Alles wat in het echte leven kan, kan inmiddels ook op tv. En mensen kijken graag naar zichzelf.
Lees hier verder

Hallo mijnheer De Uil, waar brengt u ons naar toe? Vanavond brengt mijnheer De Uil ons dus naar het jubilieumfeestje van de pubieke omroep: de tv bestaat 50 jaar en dat viert ‘Hilversum’ met een greep uit de ouwe doos. Wel zijn in die jaren hoogtepunten van programma’s op tape vastgelegd. Zo overleefden bijvoorbeeld de liedjes van ‘Ja zuster, nee zuster’, terwijl de tv-uitzendingen zelf zijn vernietigd. Maar dát hoogtepunten werden bewaard, was eerder uitzondering dan regel.
Lees hier verder

De titel van het nieuwe ochtendblad dat vanaf 2 april volgend jaar in Groningen en Drenthe zal verschijnen, is Dagblad van het Noorden. De krant komt in de plaats van het Nieuwsblad van het Noorden, de Drentse Courant en het Groninger Dagblad/Groninger Dagblad Stad.
Lees hier verder

Heeft u iets te melden, opmerkingen, suggesties of een “nieuwe” leuke vraag voor de Poll, laat het ons weten. Persberichten en tips blijven altijd welkom, (evt anoniem). Laat het weten via een persoonlijke E-mail aan webmaster@radiowereld.nl of via deze site Alles is welkom.

Gerelateerde berichten