Kort nieuws op Donderdag 4 Oktober 2001 (Update)

[05.00 uur]
Goedemorgen.

Vanmorgen heeft een meerderheid in de Tweede Kamer betwijfelt of de verantwoordelijke staatssecretarissen De Vries (Verkeer en Waterstaat) en Van der Ploeg (Media) steeds juiste en volledige informatie hebben gegeven over de verdeling van frequenties onder commerciлle radiozenders. Dit bleek na afloop van een hoorzitting over dit heikele onderwerp waarover Kamer en kabinet al maandenlang botsen.

De Nederlandse televisie bestaat 50 jaar! Dat is gevierd in een live-uitzending op dinsdag 2 oktober. Bekende programma’s, decors en presentatoren werden uit de oude doos getoverd. Ruim 13.000 mensen hebben via omroep.nl hun stem uitgebracht op de programma’s die ze graag terug wilden zien op de buis.

Vind je line-dancen maar niks of wil je je danskunsten uitbreiden, dan is er nu online-dancen. De NPS combineert dans en nieuwe media in de internetcompetitie voor dans: Webd@ns. Oktober staat voor de NPS in het teken van De Nederlandse Dansdagen. Deze vinden plaats van 5 t/m 7 oktober in Maastricht en zijn het startschot voor de Nederlandse Dansweek. Meer info leest u op www.nps.nl

Nadat Dutchtone eind augustus bekend maakte dat zij de sms-berichten die vanaf sites verzonden worden niet meer door zendt naar de Dutchtone-ontvanger, hebben nu ook KPN en Libertel deze maatregel genomen. Berichten die via websites, zoals mtnsms.com, naar Nederlandse mobiele telefoons verstuurd worden gaan meestal via buitenlandse operators. De Nederlandse telecombedrijven verdienen daar niets aan, terwijl het wel een hoge druk legt op hun netwerk. Vanaf sites waarmee de telecombedrijven contracten hebben afgesloten, zoals Vizzavi van Libertel en Genie van KPN, kun je nog gewoon sms-jes worden versturen. Telfort en Ben laten voorlopig alle sms-berichten toe die vanaf websites worden verzonden.

RadioWereld is op zoek naar reporters van de grote publieke en commerciele omroepen in Nederland. Wie houd ons op de hoogte van alles wat interessant is voor berichtgeving op RadioWereld.

Speciaal voor luisteraars van Noorzee FM zal Volumia! binnenkort een exclusief concert geven op een geheime locatie. Kaarten voor dit optreden zijn alleen te winnen via de radiozender Noordzee FM. Wil jij kans maken op deze kaarten, dan moet je op de website van Noordzee FM de naam doorgeven van de nieuwe theatertour van Volumia!. Van 8 t/m 12 oktober kun je luisteren naar de zender, om te weten of jij binnenkort op de eerste rij zit van het exclusieve concert.

De oplage van kranten is in het tweede kwartaal van dit jaar verder gedaald, met tachtigduizend stuks. Dat meldt de Volkskrant naar aanleiding van nieuwe cijfers van Het Oplage Instituut (HOI), over het tweede kwartaal van 2001. De landelijke kranten verloren het meest: met 54 duizend tot 2.006 miljoen stuks gemiddeld per dag. De grootste krant, De Telegraaf, daalde in haar oplage van 803 duizend naar 789 duizend.

Dierenexpert Martin Gaus heeft een nieuw meerjarencontract getekend bij de TROS. Hierdoor zal hij ook in de toekomst succesvolle programma’s als Dierenmanieren op Reis en Dierenhospitaal (eerste uitzending op donderdag 4 oktober) blijven maken. Vanaf 1981 zendt de TROS met veel succes Dierenmanieren uit. Varianten op de oorspronkelijke formule werden en worden ook door de TROS op het scherm gebracht. Daarnaast was Martin presentator van Natte Neuzen en in 2000 van het Wereld Natuur Nieuws.

Sinds een maand verzorgt perspromotie.nl wekelijks een release lijst met actuele singles en nieuw uit te komen albums. Deze lijst wordt wekelijks aangeboden via de website waar je je ook kan aanmelden voor een e-mail service.

Noorderlicht bestaat dit seizoen tien jaar. Een mooie gelegenheid om een aantal edities te herhalen uit voorgaande seizoenen dacht de VPRO. De eerste paar jaar, tot het seizoen 1995-1996, werd Noorderlicht maar een keer per maand uitgezonden. Iedere aflevering was 50 minuten en had de vorm van een magazine met diverse items. Vanavond worden twee items uit de allereerste Noorderlicht op 6 oktober herhaald om 20.00 uur, Nederland 3

Nieuwszenders hebben een lage kijkdichtheid en kosten enorm veel geld. Dat stelt journalist Bernard Hammelburg in een ingezonden stuk in het Algemeen Dagblad. Hammelburg wijst erop dat de behoefte aan een nieuwszender vanzelf zal ontstaan, als de kwaliteit ervan goed is.

Janssen/Pers uitgeverij te Gennep, een uitgeverij van huis-aan-huisbladen, introduceert met ingang van deze maand haar nieuwe website www.janssenpers.nl. De site bevat actuele informatie over titels, oplagen, combinaties, verspreidingsgebieden, Cebucogebieden en tarieven. Bureaus, mediaplanners en adverteerders kunnen zich via de site aanmelden voor gratis toezending van een medianieuwsbrief.

Wilt u helemaal op hoogte zijn van de laatste nieuwsfeiten, surf naar de Zerobase afdeling op de RadioWereld

Van 3 tot 13 oktober is het Kinderboekenweek. Z@ppelin maakte er speciale site over. Op de website staan schrijftips, een forum en links naar websites die over het thema van de Kinderboekenweek gaan, namelijk ‘Woensdagmiddag – Lees over je hobby’.
Lees hier verder

Wat gebeurt er met je als je verliefd bent? Hoe vaak word je eigenlijk verliefd? Omroep Gelderland zoekt het uit. Het resultaat is vanaf 14 oktober elke zondag te zien op tv. En op de site wordt elke week een prangende vraag gesteld…
Lees hier verder

Pas afgestudeerd en je zoekt werk in de media? Uitgekeken op je huidige job en op zoek naar een nieuwe uitdaging? Of wil je eindelijk de kans grijpen om je te bewijzen in de mediawereld? Kijk meteen bij de Vacatures op RadioWereld, Mediabedrijven kunnen tevens hun advertenties gratis aanbiedingen via deze site.

Met de opening van het Persmuseum in Amsterdam krijgt Nederland eindelijk een instituut waar de collectie van kranten, politieke prenten en journalistieke archieven professioneel beheerd wordt. En nu maar hopen dat meer journalisten bereid zijn hun stukken over te dragen.
Lees hier verder

De Emmy’s, de Amerikaanse televisie-onderscheidingen, worden zondag in Hollywood ingetogen uitgereikt. Geen rode lopers en glitter, geen schitterende avondjurken en glimmende smokings. Nee, de organisatie heeft gevraagd om een net pak voor de mannen en een broekpak, of leuke jurk voor de vrouwen. Het gezamenlijk eten heet voor dit keer ‘Eenheidsdiner’.
Lees hier verder

Soulzangeres Macy Gray is sinds het verschijnen van haar debuutalbum in 1999 een wereldster. Als bandleidster bemoeit ze zich tot in detail met de `vibe’, de sfeer die haar muzikanten creeren. Onlangs verscheen haar tweede cd.
Lees hier verder

Minister Borst (Volksgezondheid) wil een wettelijk verbod op drankreclame voor tv en radio op tijdstippen dat er nog veel jonge kinderen kijken en luisteren. Voor jongerenzenders zoals MTV en TMF komt er als het aan Borst ligt een algeheel verbod op reclame voor wijn, bier en sterke drank. De D66-bewindsvrouw kondigt in een brief aan de Kamer aan dat zij dit op korte termijn wil regelen in de Drank- en Horecawet.
Lees hier verder

De muziek- en de filmindustrie zijn een proces begonnen tegen de uitwisseldiensten Music City, Grokster en het Nederlandse KaZaA.
Lees hier verder

De Amerikaanse muziek- en filmindustrie (RIAA) daagt de programma’s om muziek- en filmbestanden uit te wisselen, Music City (Morpheus), Kazaa en Grokster, voor de rechter. Alle drie draaien ze op Nederlandse technologie, van Fasttrack in Amsterdam.
Lees hier verder

Fora van de Avro over de aanslagen in de Verenigde Staten ontmoeten ernstige kritiek daar de omroep de vrije meningsuiting als principe handhaaft boven modereren. Het gaat om de Avro-site InDebat.nl, waar levendige discussies plaatsvinden over allerhande aspecten van de aanslagen in de VS. In de fora staat een flink aantal uitspraken die discriminerend of anderszins beledigend zijn.
Lees hier verder

Nu het nieuwe er al lang af is, heeft Big Brother zijn massale aantrekkingskracht verloren. Maar er is een golf van reality-klonen uit voort gekomen. Twee jaar geleden keek iedereen omdat iedereen keek, ook al waren de scenes in de Almeerse tv-kijkdoos nog zo suf. Het was een nieuw soort tv.
Lees hier verder

Bij de vernieuwing die muziektijdschrift Oor twee jaar geleden onderging, verdween de ondertitel ‘Toonaangevend tijdschrift’ van de cover. ,,We zijn en blijven toonaangevend, na zoveel jaren bewijsmateriaal is het niet langer nodig dat te vermelden”, zei hoofdredacteur Paul Evers daarover. Uit torenhoge stapels van al die bewijsnummers is nu vanwege het dertigjarig bestaan een jubileumnummer samengesteld.
Lees hier verder

Heeft u iets te melden, opmerkingen, suggesties of een “nieuwe” leuke vraag voor de Poll, laat het ons weten. Persberichten en tips blijven altijd welkom, (evt anoniem). Laat het weten via een persoonlijke E-mail aan webmaster@radiowereld.nl of via deze site Alles is welkom.

Gerelateerde berichten