Kort nieuws op Maandag 22 Oktober 2001

[05.15 uur]
Goedemorgen.

“Hagenaars zijn binnenkort mogelijk de eersten die de Arabische nieuwszender uit Qatar, Al Jazeera , via de kabel kunnen volgen. De Haagse Programmaraad heeft Casema gevraagd om deze zender op de Haagse Kabel te zetten. Een woordvoerder van Casema heeft gisteren bevestigd dat Casema al in onderhandeling is voor een contract met Al Jazeera”

Uit een rapport van de Europese Commissie blijkt dan weer dat ISDN is behoorlijk op de terugweg is. De 14 procent Europeanen die over deze verbinding beschikken zal de komende jaren verder afkalven tot een symbolische 1 procent. Eenzelfde groep zal over een internetverbinding via satteliet beschikken, terwijl 7 procent glasvezel in huis of het bedrijf zal hebben.

De themarestaurantketen Planet Hollywood heeft vrijdag opnieuw uitstel van betaling gevraagd. De etablissementen van filmsterren Bruce Willis en Sylvester Stallone worden sinds 11 september minder vaak met een bezoek vereerd, zo meldde Planet Hollywood.

Film-, televisie- en nieuwemediafestival Cinekid heeft zondag in de Amsterdamse Balie voor het vijftiende achtereenvolgende jaar de deuren voor kinderen van vier tot zestien jaar geopend. Patti Valkenburg, hoogleraar Kind en Media aan de universiteit van Amsterdam, gaf het startsein voor de filmweek. Hoofdthema is dit jaar animatiefilm. Op zondag 28 oktober reikt Cinekid prijzen uit voor film en nieuwe media en de Kinderkast televisieprijs. De Gouden Leeuw gaat dit jaar naar Aart Staartjes voor zijn bijzondere verdiensten op het gebied van beeldcultuur voor kinderen.

Dutchtone gaat 500 van de 2.000 arbeidsplaatsen schrappen. Het bedrijf sluit 150 tot 200 gedwongen ontslagen niet uit. Verder betreft het niet-eigen personeel als freelancers en mensen die op detacheringbasis voor het bedrijf werken. De maatregel houdt verband met de op handen zijnde naamsverandering van het bedrijf en het verslechterde economische klimaat. Dutchtone is in handen van France Telecom, dat vorig jaar Orange overnam. Dutchtone gaat volgend jaar ook Orange heten.

De bedrijven Nedap, KPN Mobile en BP hebben een systeem gelanceerd om met de mobiele telefoon te kunnen tanken. Het gaat in eerste instantie om een proef bij stations van oliemaatschappij BP. Iemand die wil tanken moet een speciaal telefoonnummer bellen en vervolgens een code intoetsen. Dan wordt een benzinepomp aangezet en kan de tank worden volgegooid. Het experiment duurt drie maanden. Er nemen 1500 klanten aan deel.

De journalist Pieter van der Ven, chef van de redactie religie en filosofie van dagblad Trouw, is uitgeroepen tot Europees religiejournalist van het jaar 2000.

RadioWereld is op zoek naar reporters van de grote publieke en commerciele omroepen in Nederland. Wie houd ons op de hoogte van alles wat interessant is voor berichtgeving op RadioWereld.

Cinekid, het jaarlijkse film-, televisie- en nieuwe-mediafestival voor de jeugd van 4 tot 16 jaar vindt in 2001 voor de vijftiende keer plaats. Van zondag 21 tot en met zondag 28 oktober vertoont Cinekid in het centrum van Amsterdam acht dagen lang de nieuwste jeugdfilms uit de hele wereld en een selectie van de beste televisieprogramma’s uit binnen- en buitenland.

Binnenkort zal de tv zender RegioPlus te zien zijn via het kabelnet van Multikabel. RegioPlus neemt hiermee de plaats in van Markit TV, dat onlangs de uitzendingen heeft beeindigd vanwege faillissement. Markit TV was een doorstart van de Kabelkrant van Holland Advertising, dat ook failliet ging. Hierdoor ontstond er dus een vrij kanaal dat binnenkort wordt ingenomen door RegioPlus. De testuitzendingen zijn al begonnen. RegioPlus is onderdeel van Rodi Media BV en Regionet Televisie.

Per 15 oktober is in Hilversum de zender RTM te ontvangen op de plek waar eerder MBC zat. Dit is volgens UPC het geval , al waren er leden in de gemeenteraad die voor doorgifte van Al Jazeera hadden gepleit. Hiermee was echte niet iedereen het eens.

Toe aan een nieuw mobiel abonnement, maar geen zin meer in hoge maandelijkse kosten? Bent u al in bezit van een goed werkend GSM toestel (zonder simlock)? Dan hebben zij voor u de allergoedkoopste GSM abonnementen van Nederland! Naast deze voordelige gsm abonnementen hebben wij ook mobiele en vaste toestellen tegen de scherpste prijzen! Meer weten surf dan nu naar www.ikwilgratisbellen.nl

Pas afgestudeerd en je zoekt werk in de media? Uitgekeken op je huidige job en op zoek naar een nieuwe uitdaging? Of wil je eindelijk de kans grijpen om je te bewijzen in de mediawereld? Kijk meteen bij de Vacatures op RadioWereld, Mediabedrijven kunnen tevens hun advertenties gratis aanbiedingen via deze site.

Dick Scheringa, eigenaar-directeur van verzekeringsmaatschappij DSB Frisia, heeft al zijn advertenties geannuleerd in de KRO-bladen Mikro Gids en Studio en in de NCRV Gids. De KRO zegt dat deze boycot miljoenen omzet kost. Frisia is de grootste adverteerder in deze bladen. Volgens de KRO reageert Sche ringa met deze actie op een uitzending van KRO’s Reporter in mei dit jaar. Daarin werd aandacht besteed aan de bemoeienis van Scheringa met het betaalde voetbal, en met name de affaire met Oscar Moens, doelverdediger bij de door Scheringa gesponsorde Alkmaarse club AZ. Moens beschuldigde Scheringa en AZ van wanbetaling en fiscale trucs.
Lees hier verder

De journalist Pieter van der Ven, chef van de redactie religie en filosofie van dagblad Trouw, is uitgeroepen tot Europees religiejournalist van het jaar 2000. Dat heeft de Konferentie van Europese Kerken (KEK) vrijdag in Geneve bekendgemaakt.
Lees hier verder

In een land waar tv verboden is en velen niet kunnen lezen en schrijven, is radio voor veel mensen de enige informatiebron. Dat maakt op Afghanistan gerichte radio-uitzendingen een effectief propagandamiddel.
Lees hier verder

Hilversum heeft het moeilijk. De verhouding tussen de commerciele en de publieke omroep heeft – mede door de krimpende markt – een dieptepunt bereikt. Over subsidiemisbruik, concurrentievervalsing en omroepbureaucratie.
Lees hier verder

Je hebt van die dagen dat je wereldbeeld radicaal verschuift. Voor mij was dat 19 oktober 2001. Toen werd mij duidelijk wat er allemaal aan kunst is in de wereld. Het consumentenprogramma Ook dat Nog is kunst, net als de comedies Cheers, The Nanny en de ziekenhuisserie ER. Dat zeggen de omroepen zelf tenminste. En natuurlijk mogen ze dat, want is kunst niet de allerindividueelste expressie van de allerindividueelste emotie? Kunst is wat de kunstenaar maakt, ook al is het een drol op een zandhoop, en kunst is dus ook wat de omroep kunst noemt.
Lees hier verder

Heeft u iets te melden, opmerkingen, suggesties of een “nieuwe” leuke vraag voor de Poll, laat het ons weten. Persberichten en tips blijven altijd welkom, (evt anoniem). Laat het weten via een persoonlijke E-mail aan webmaster@radiowereld.nl of via deze site Alles is welkom.

Gerelateerde berichten