Kort nieuws op Maandag 8 Oktober 2001

[05.00 uur]
Goedemorgen.

Radio 1 zal volgend jaar in het hele land duidelijk en in stereo te horen zijn. Dat meldt het AD. De krachtige FM-frequentie 98,9 wordt per 1 september 2002 beschikbaar gesteld voor de nieuws- en actualiteitenzender Radio 1. Op dit moment heeft Radio 1 elf frequenties, waardoor automobilisten per regio moeten omschakelen naar andere golflengtes en de zender in de Randstad slecht doorkomt. De 98.9 FM-frequentie behoort tot nu toe aan de klassieke zender Radio 4, maar staatssecretaris De Vries (Verkeer) heeft Radio 1 voorrang gegeven.

De uitreiking van de Emmy-awards, de belangrijkste tv-prijzen in de Verenigde Staten, is opgeschort vanwege de Amerikaanse luchtaanvallen op Afghanistan. CBS zou de feestelijke prijsuitreiking zondagavond uitzenden. De show was oorspronkelijk gepland voor 16 september maar werd verdaagd naar 7 oktober na de tereuraanslagen in de Verenigde Staten op het WTC en het Pentagon op 11 september.

Een cameraploeg van de Humanistische Omroep is in Zwolle mishandeld na het maken van opnames in de buurt van een homo-ontmoetingsplek. De drie vrouwen reden langs het parkje, met de camera in de aanslag. Daarbij werd een vrachtwagen gefilmd waar twee mannen in zaten. Toen de vrouwen daarna even verderop hun apparatuur uitstalden om met een voorbijganger een vraaggesprek op te nemen, kwamen de twee mannen op hen af. Daarbij werd een van de vrouwen mishandeld, en werd de camera-apparatuur vernield.

RadioWereld is op zoek naar reporters van de grote publieke en commerciële omroepen in Nederland. Wie houd ons op de hoogte van alles wat interessant is voor berichtgeving op RadioWereld.

Nadat de grootste schok van de aanslagen in Amerika voorbij was, begonnen veel Nederlanders al grappen te maken en fotocompilaties via e-mail versturen. Wie heeft niet de foto’s gezien waarbij Bin Laden een hoofdrol speelt in de Ben-campagnes? Ook veel ‘broodje aap’-verhalen deden al snel de ronde via internet. Enge voorspellingen van Nostradamus, de vluchtcode die in Windings opeens wel heel vreemde beelden geeft, het blijkt allemaal nep te zijn. De voorspelling was niet van Nostradumus en de vluchtcode was niet Q33NY. De NOS zet alle broodje aap verhalen op een rijtje

Journalist Henk van der Meyden stopt volgend jaar na vierenveertig jaar.met zijn werk voor de pagina Privé in De Telegraaf. Wilma Nanninga volgt hem eind maart op. Van der Meyden gaat zich nu bezighouden met zijn theaterbureau Stardust. In het vraaggesprek zegt de ‘entertainmentjournalist’ dat hij, toen hij begon, de beste journalist van Nederland wilde worden. Of dat gelukt is laat hij in het midden. ,,In elk geval wel de best gelézen journalist”, geeft hij aan.

Wilt u helemaal op hoogte zijn van de laatste nieuwsfeiten, surf naar de Zerobase afdeling op de RadioWereld

Nina Brink is van plan Ivo Niehe Producties over te nemen. De onderhandelingen zijn in een vergevorderd stadium en de contracten zouden al op 17 oktober getekend worden. De aankoop van het bedrijf zal gespeeld worden via Brink’s investeringsbedrijf Renessence. Zo meldde Fem de Week. Nina Brinkt reageert via haar woordvoerder bij Paul Kok Consultants ontkennend op het nieuws over de overname. Puntsgewijs wordt het verhaal van Fem de Week ontkracht.

Het kabinet zegt te hebben geleerd van de omstreden veiling van frequenties voor derde generatie mobiele telefonie. Vrijdag besloot de ministerraad de aanbevelingen uit een onafhankelijke evaluatie naar de zogenoemde UMTS-veiling, grotendeels over te nemen. De Tweede Kamer had om het onafhankelijke onderzoek gevraagd omdat zij twijfels had over de voorbereiding, opzet en de opbrengst. De veiling leverde uiteindelijk 5,9 miljard gulden op.

Afgelopen zaterdag zijn in Amsterdam de eerste Salto Awards uitgereikt. De Jan van Ginkel prijs ging naar staatssecretaris Rick v d Ploeg voor zijn jarenlange activiteiten bij de Amsterdamse lokale omroep. Het beste TV programma van het jaar 2001 in Amsterdam is MOKUM TV. Het beste radioprogramma van het jaar 2001 in Amsterdam is Surya Radio; de Hindustaanse cultuur en Infotainment omroep. Zie ook: www.suryamedia.nl.

Afgelopen zaterdag is Omroep Smallingerland met lokale televisie gestart onder de naam Radio Televisie Smallingerland (RTS). Vanuit de studio aan de Roef wordt een beeldkrant gemaakt met tekst, foto’s en bewegende beelden. Op zaterdagmiddag is om 14.00 uur een live uitzending gestart vanaf de Dam en vanuit it Smelnehûs. U kunt het lokale televisiekanaal op uw televisietoestel vinden door te zoeken naar (afhankelijk van uw toestel): kanaal 12, S14 of – 256 Mhz.

Vanaf vandaag biedt BusinessNieuws ook mobiel toegang tot BN.NL. Via de WAP-site van BusinessNieuws www.bn.nl/wap en met PDA’s zoals de PalmPilot, Windows CE en Pocket PC, is het nieuws te lezen. Hiermee is de multimediale combinatie van radio en internet uitgebreid en wordt de doelgroep overal en altijd toegang geboden tot de essentie van nieuws. De site van BusinessNieuws BN.NL, ge-herintroduceerd in maart 2001, heeft een verdubbeling in traffic gerealiseerd.

De cast van Medisch Centrum West, het populaire ziekenhuisdrama, neemt nog één aflevering op. De acteurs doen dat voor de —Dag van de lach˜. Dit eerste van een jaarlijks terugkerend evenement heeft als doel donateurs te werven voor CliniClowns. Op 10 november is een special te zien met reportages over CliniClowns en MCW.

Pas afgestudeerd en je zoekt werk in de media? Uitgekeken op je huidige job en op zoek naar een nieuwe uitdaging? Of wil je eindelijk de kans grijpen om je te bewijzen in de mediawereld? Kijk meteen bij de Vacatures op RadioWereld, Mediabedrijven kunnen tevens hun advertenties gratis aanbiedingen via deze site.

Omroep Zeeland huist vanaf zijn oprichting in 1990 in het voormalige gemeentehuis van Oost-Souburg. Het oude pand is gerenoveerd en uitgebreid, maar het is knus gebleven. Directeur-hoofdredacteur Flip Feij heeft zijn burelen in de kleine burgemeesterskamer. Hij is ,,trots” op zijn radio- en televisiestation, vertelt hij, maar hij maakt zich ook grote zorgen: ,,Ons programma-aanbod is per 1 oktober verschraald, door geldgebrek. We moeten programma’s gaan herhalen en dat is de dood in de pot.”
Lees hier verder

Een nieuwe reclamespot van Centraal Beheer is door slimme internetters van de site van het reclamebureau Result DDB opgepikt, alsmede correspondentie over een kennelijk discutabele scène.
Lees hier verder

Gebruikers van de SMS-informatiedienst van Genie moeten gaan betalen voor het gebruik. Om klanten te lokken was de dienst tot op heden gratis. Sinds januari 2000 kunnen gebruikers van web- en wapportaal Genie SMS’jes ontvangen over onderwerpen naar keuze. De dochter van BT Wireless gaat hier nu geld voor vragen. Er kan gekozen worden uit een drietal abonnementen: geldig voor één, twee of drie maanden.
Lees hier verder

Journalist Henk van der Meyden stopt volgend jaar met zijn werk voor de pagina Privé in De Telegraaf. Wilma Nanninga, die eerder al in zijn voetsporen trad in de hoofdredactie van weekblad Privé, volgt hem eind maart op….
Lees hier verder

Kranten en tijdschriften verliezen als advertentiemedium al jaren terrein op radio, televisie en abri’s. Door de onzekere economie en de aanslagen in de VS is de situatie extra nijpend geworden. De gevolgen laten zich raden. Een hele stoet uitgevers kwam de laatste maanden met winstwaarschuwingen. Vrijdag was het de beurt aan uitgever VNU.
Lees hier verder

De Telegraaf kruipt uit zijn schulp. Het uitgeversconcern gold als een gesloten bolwerk dat geen behoefte had doorgezaagd te worden over strategie, financiële prestaties of het imago van de sensatiebeluste krant. Maar die tijd is voorbij. Een nieuwe openheid als uitvloeisel van ambities om te groeien, ook in het buitenland.
Lees hier verder

Een aantal ‘verontruste burgers’ van Amsterdam, onder wie voormalig Parool-hoofdredacteur Sytze van der Zee, wil een ‘plan tot redding’ maken voor de televisiezender AT 5. Behalve Van der Zee behoren tot het groepje publicist Max Pam, galeriehouder Rob Malasch en tv-producent Gijs van de Westelaken. Of Sytze van der Zee ook in is voor het hoofdredacteurschap, een functie die per januari vrijkomt, is nog onduidelijk. ”Maar het lijkt me wel leuk.” Het initiatief voor het ‘plan tot redding’ ontstond nadat twee weken geleden bekend werd dat Matthijs van Nieuwkerk, de huidige hoofdredacteur/directeur van AT 5, per 1 januari vertrekt naar de NOS. Hij treedt er in dienst als netcoördinator van Nederland 3.
Lees hier verder

Heeft u iets te melden, opmerkingen, suggesties of een “nieuwe” leuke vraag voor de Poll, laat het ons weten. Persberichten en tips blijven altijd welkom, (evt anoniem). Laat het weten via een persoonlijke E-mail aan webmaster@radiowereld.nl of via deze site Alles is welkom.

Gerelateerde berichten