Kort nieuws op Vrijdag 5 Oktober 2001

[05.00 uur]
Goedemorgen.

Staatssecretaris Van der Ploeg (Media) voelt veel voor het plan van de NOS om vanaf 2002 Nederland 2 overdag in te ruimen als nieuwszender. Dat heeft hij gisteren in Amsterdam gezegd bij de koninklijke opening van het Persmuseum. Rond 2006 moet de NOS-nieuwszender zijn uitgegroeid tot een 24-uurszender. Van der Ploeg deelde in zijn toespraak een sneer uit aan de commerciële omroepen die zo’n zender als oneigenlijke concurrentie zien. ,,Ik begrijp dat soms jaloers wordt gekeken naar de gevestigde reputatie van de omroep. Maar dat is geen reden om de publieke omroep terug in het hok te jagen wanneer hij voorstelt zijn nieuwsvoorziening te versterken.”

Jack Spijkerman, die onlangs nog werd onderscheiden met een Gouden Beeld als tv-persoonlijkheid van het jaar, heeft gisteren een nieuw vijfjarig contract met de VARA. Op 14 februari 1998 was Spijkerman voor het eerst te zien als presentator ‘Kopspijkers’ dat inmiddels is uitgegroeid tot een van de best bekeken en meest populaire Nederland 3-programma’s.

RadioWereld is op zoek naar reporters van de grote publieke en commerciële omroepen in Nederland. Wie houd ons op de hoogte van alles wat interessant is voor berichtgeving op RadioWereld.

De regionale omroepen komen in grote financiële problemen als zij niet ten minste 24,1 miljoen gulden extra ontvangen van de overheid. Dat zegt Stichting ROOS, het overkoepelende orgaan van de omroepen. Daarnaast willen de omroepen 50 miljoen om hun publieke taak te kunnen uitoefenen.

De satellietzender British Sky Broadcasting Group is als eerste zender ter wereld volledig overgestapt van analoge Direct-To-Home (DTH) satellietdiensten naar uitsluitend digitale uitzendingen. Dit was eerder gepland op 31 december 2002, maar vanwege het succes van de digitale satelliet-uitzendingen is de omschakeling 15 maanden vervroegd.

Wilt u helemaal op hoogte zijn van de laatste nieuwsfeiten, surf naar de Zerobase afdeling op de RadioWereld

De Staatsloterijshow gaat volgend jaar een ruimtereis aanbieden als hoofdprijs. De prijs is te winnen na een lange procedure. Zo begint de selectie met acht televisieshows, waaruit een aantal kandidaten naar voren komt. Die moeten het tegen elkaar opnemen; ze zullen eerst een training volgen bij ruimtevaartorganisatie NASA in de Verenigde Staten. De uiteindelijke winnaar mag een etmaal-durende reis in een ruimteveer maken samen met een groep andere winnaars van over de hele wereld. Waarschijnlijk vertrekt de eerste ruimtevlucht pas eind 2003.

Dinsdagavond hebben 2,9 miljoen televisiekijkers hun toestel afgestemd op het speciale programma ter herdenking van het vijftigjarig bestaan van de Nederlandse televisie. Met een marathonuitzending, samengesteld door de kijkers, werd stilgestaan bij het feit dat een halve eeuw geleden het eerste programma op de televisie te zien was. Zie ook RNW

De NOS en Holland Media Groep moeten hun programmagegevens binnen vier maanden vrijgeven, waardoor bijvoorbeeld De Telegraaf kan starten met een omroepbijlage. Dat heeft de Nederlandse Mededingensautoriteit (NMa) bekendgemaakt. De NOS hield de gegevens jarenlang achter om concurrentie tegen te gaan.

Minister Borst (Volksgezondheid) wil een wettelijk verbod op drankreclame voor tv en radio op tijdstippen dat er nog veel jonge kinderen kijken en luisteren. Voor jongerenzenders zoals MTV en TMF komt er als het aan Borst ligt een algeheel verbod op reclame voor wijn, bier en sterke drank. De D66-bewindsvrouw kondigt in een brief aan de Kamer aan dat zij dit op korte termijn wil
regelen in de Drank- en Horecawet.

Uitgeverij Markit Media wat vijftig kabelkranten had is failliet verklaard. Markit Media bezat een netwerk van lokale en regionale commerciële diensten en programma’s via televisie, teletekst en internet waar 2,6 miljoen huishoudens gebruik van maakte. Voor de 190 personeelsleden is ontslag aangevraagd. Het bedrijf ontstond uit het eind mei failliet verklaarde Holland Advertising Nieuwe Media Combinatie (HANMC) dat een doorstart maakte als Markit Media.

Op Extrema FM zijn er per 3 oktober ‘live mixen’ te beluisteren. Deze mixen zijn opgenomen tijdens de zesde editie van Extrema The Festival op Aquabest bij Eindhoven. Het aantal mixen zal de komende tijd toenemen. Ook het aan-staande event ‘Rewind’, zaterdag 6 oktober in het beursgebouw te Eindhoven zal opgenomen worden en snel op Extrema FM te beluisteren zijn. Kijk voor meer informatie op www.extrema.nl

Vanuit Amerika kennen we het verschijnsel Drive-In Movies wel. Een groot scherm waarop de nieuwste films worden vertoond. Aanstaande zaterdagavond zal dit beeld ook in Hoofddorp te zien zijn als de Stichting Meer-Events de VLOH FM Drive-In Movie ‘Titanic’ presenteert. De film Titanic werd beloond met 11 oscars. Achter Schouwburg De Meerse zal een groot doek opgehangen worden en zal de film ‘De Titanic’ vertoond worden. Meer informatie leest u op www.vloh.nl

Bijna een kwart van de beleggende ondernemers ziet juist nu gouden kansen om aandelen te kopen. Dat blijkt uit de maandelijkse Business Monitor van Business Nieuws Radio in samenwerking met bureau Intomart. Bijna dertien procent van de ondernemers die beleggen, stapt uit de aandelenmarkt nu de beurzen zo in elkaar zijn gestort. Ruim de helft doet helemaal niets: geen aandelen verkopen, maar ook niet kopen.

Pas afgestudeerd en je zoekt werk in de media? Uitgekeken op je huidige job en op zoek naar een nieuwe uitdaging? Of wil je eindelijk de kans grijpen om je te bewijzen in de mediawereld? Kijk meteen bij de Vacatures op RadioWereld, Mediabedrijven kunnen tevens hun advertenties gratis aanbiedingen via deze site.

Als de clubs in de eerste divisie ook volgend seizoen nog op de buis willen bij SBS6, dan worden ze gedwongen op vrijdagavond te gaan spelen. „We willen een honderd procent garantie van de clubs. Er is dan geen speling meer mogelijk’, dreigt Lex Muller, chef-sport van SBS6. Kunnen de clubs geen eensgezindheid bereiken, dan komt het tv-contract voor volgend seizoen op de tocht te staan.
Lees hier verder

Een reis naar de ruimte wordt volgend jaar de spectaculaire hoofdprijs van de Nederlandse Staatsloterijshow. ‘The Big Mission’ is de naam van de nieuwe tv- formule, die Marc Klein Essink in februari presenteert.
Lees hier verder

De regionale omroepen komen in grote financiële problemen als zij niet ten minste 24,1 miljoen gulden (11 miljoen euro) extra ontvangen van de overheid. Daarnaast is nog 50 miljoen (22,7 miljoen euro) nodig om de publieke taak van de omroepen te kunnen uitoefenen. Stichting ROOS, het overkoepelende orgaan van de omroepen, gaat aan de provincies en aan staatssecretaris Van der Ploeg (OCW) vragen extra geld beschikbaar te stellen.
Lees hier verder

‘Het wordt weer enig’, luidde de enigszins nichterige tekst boven een bushaltereclame die, opgesierd door het olijke hoofd van Jos Brink, de glorieuze entree van het ‘sterrennet’ TV 10 aankondigde. Nou ja, enig… Op 28 september 1989 verbood voorzitter mr. Geurtsen van het Commissariaat voor de Media de komst van de commerciële zender van Joop van den Ende.
Lees hier verder

Heeft u iets te melden, opmerkingen, suggesties of een “nieuwe” leuke vraag voor de Poll, laat het ons weten. Persberichten en tips blijven altijd welkom, (evt anoniem). Laat het weten via een persoonlijke E-mail aan webmaster@radiowereld.nl of via deze site Alles is welkom.

Gerelateerde berichten