NetRadio gestopt wegens geldtekort

Vorige week woensdag maakte internetradio pionier NetRadio bekend dat men wegens geldgebrek gestopt is met haar diensten en dat de meeste van haar medewerkers op straat komen te staan. De voornaamste reden van het stoppen van NetRadio is geldgebrek. Een eerder aangekondigde investering door het New Yorkse mediabedrijf The Advisory Board, Inc. werd onlangs afgeblazen omdat het voor dat bedrijf niet mogelijk was op korte termijn voldoende geld vrij te maken voor deze investering. NetRadio heeft geprobeerd op andere manieren aan het benodigde geld te komen maar wegens tijdgebrek is deze zoektocht afgeblazen. Sinds deze week zijn alle streams definitief stopgezet en is er een afscheidsbrief op de website geplaatst.

Desondanks blijft NetRadio (www.netradio.com) wel bestaan als bedrijf en bestaan er nog altijd plannen om ooit weer online te gaan met internetradio.

NetRadio begon in oktober 1995 met meer dan 100 verschillende kanalen. In de afgelopen jaren werd dit aantal teruggebracht tot 85 voorgeprogrammeerde kanalen. Voornaamste oorzaak van het gebrek aan inkomsten voor NetRadio was een gebrek aan luisteraars. Dit was vooral te wijten aan het feit dat NetRadio, in tegenstelling tot andere aanbieders van internetradio, in veel opzichten een juke-box was. Hierdoor konden luisteraars niet interactief omgaan met NetRadio door zelf te bepalen wat ze wel en niet wilden horen.

Ondertussen houdt ook America Online (AOL) zich bezig met internetradio. Vorige week dinsdag onthulde het bedrijf haar Radio@AOL service waar leden niet alleen naar muziek, sport of het nieuws kunnen luisteren, maar ook gebruik kunnen maken van onder andere E-mail, een chatbox en de mogelijkheid om instant messages te versturen. [V]