Kort media nieuws: dinsdag 29 januari 2002

[07.00 uur]
Goedemorgen.

In week 3 (14 t/m 20 januari 2002) is in totaal voor 4.193.436,- aan radiocommercials uitgezonden op de Nederlandse radiozenders. Dit blijkt uit de gegevens van BBC welke de bruto mediabestedingen van adverteerders in registreert. Ministerie van Financiën is met een bruto radiobudget van 219.020,- de grootste radio-adverteerder geweest. Op de tweede plaats staat Albert Heyn met 184.928,-. Lever Fabergé is de nummer drie en heeft voor een bruto bedrag van 131.342,- aan radiocommercials uit laten zenden.

Voor een nieuw televisieprogramma waarin een ruimtereis valt te winnen, hebben zich in korte tijd ruim 3300 deelnemers aangemeld. Voor het nieuwe tv-project is alleen nog maar reclame gemaakt op internet. De staatsloterij gaat bij RTL de komende elf maanden spelprogramma’s uitzenden waarvoor vierduizend deelnemers nodig zijn. De kijkers selecteren een groep die in de Verenigde Staten naar een trainingscentrum gaat. Uiteindelijk kiezen de kijkers op oudejaarsavond een Nederlander die een reis met de spaceshuttle gaat maken.

FOXSports.com en Motorola gaan mobiele diensten opzetten voor voetbalwedstrijden. De televisiekijkers van FOX Sports kunnen vanuit hun luie stoel hun meningen en voorspellingen over het spelverloop kenbaar maken door met een mobiel internetapparaat de site FOXSports.com te bezoeken.

Vandaag staat ook de Tv Show in het teken van hét huwelijk. In de uitzending een hele serie door amateurs gemaakte privé-foto’s en vaak unieke video-opnamen met het verhaal hoe die tot stand zijn gekomen tijdens de kennismakingstoernee van Willem-Alexander en Maxima. Onder hen de man die -niet gehinderd door enige beveiliging- een brood kwam aanbieden, de jongen die er bijna in slaagde Maxima te zoenen en zijn weddenschap te winnen, maar ook de vrouw die 3,5 uur wachtte voor ze dé foto kon maken, die uiteindelijk mislukte.

Vanaf zondag 10 februari, tussen 17.30 en 18.00 uur, start SBS 6 met een nieuw seizoen van zeventien afleveringen ‘Tuinieren met Kijkers’. Elke week zal hovenier Jurgen Smit weer lekker aan de slag gaan met het aanleggen van tuinen, het geven van praktische onderhoudstips en het laten zien van bijzonder aangelegde tuinen. Voor meer informatie over het programma kan de website tuinierenmetkijkers.nl worden geraadpleegd.

Bij het gratis dagblad Metro is maandag Sylvio de Groot benoemd tot algemeen directeur. In die functie vervangt hij de Zweed Johan Hansson, die een tijdlang waarnemend directeur was. De Groot was eerder oprichter van internetbedrijf Lycos Nederland. Op dit moment heeft Metro nog een tijdelijk hoofdredacteur, de Scandinaviër Sakari Pitkanen die geen Nederlands spreekt.

Muziekorganisatie Conamus heeft maandag de winnaars van de de Zilveren Harpen 2001 bekend gemaakt, dit zijn Rapper Brainpower, dj Tiësto en de bands De Kift en Green Lizard. De aanmoedigingsprijs wordt jaarlijks toegekend aan veelbelovende Nederlandse muzikanten en wordt op 27 februari uitgereikt tijdens het Nederlands Muziekfeest in de Music Hall in Amsterdam. Op die dag worden ook de Edisons, Gouden Harpen en de Exportprijs overhandigd.

Radio Nederland Wereldomroep (RNW) heeft van de Wereldbank een prijs van 250.000 dollar gekregen voor een initiatief om radiostations in Afrika te ondersteunen. Een afgevaardigde van de Afrika-afdeling van RNW heeft de prijs in Washington in ontvangst genomen.

Vanaf zondag 10 februari, tussen 13.00 en 13.30 uur, start SBS 6 met nieuwe afleveringen van het oudste zeilmagazine van de Nederlandse televisie ‘Regatta Time’. Nieuw dit seizoen is de presentatie, welke in handen is van zeezeilers Hans Bouscholte en Anton van de Koppel.

Na 37 jaar houd het de langstlopende rubriek op de Nederlandse tv, het programma Van Gewest tot Gewest op te bestaan. De beslissing wordt deels ingegeven door creatieve en deels door financiële overwegingen. De omroep hoopt te bezuinigen door het programma Urbania samen te voegen met Van Gewest tot Gewest, en sluit daarbij niet uit dat een deel van de naam van de rubriek blijft bestaan.

Pas afgestudeerd en je zoekt werk in de media? Uitgekeken op je huidige job en op zoek naar een nieuwe uitdaging? Of wil je eindelijk de kans grijpen om je te bewijzen in de mediawereld? Kijk meteen bij de Vacatures op RadioWereld, Mediabedrijven kunnen tevens hun advertenties gratis aanbiedingen via deze site.

Voor het spelprogramma ‘Staatsloterijshow – Voor het spelprogramma ‘Staatsloterijshow-The big Mission’, waarin een ruimtereis valt te winnen, hebben zich tot dusver 3300 Nederlanders opgegeven. Dat heeft een woordvoerder van RTL4 maandag gezegd. De zegsman is tevreden over het aantal aanmeldingen omdat alleen nog maar via de website (bigmission.nl) reclame is gemaakt voor het tv-project. In totaal heeft de organisatie 4000 mensen nodig voor de 11 shows. Uiteindelijk wint op oudjaarsavond een Nederlander een toeristische vlucht met een spaceshuttle.
Lees hier verder

Na vijftien jaar succesvol televisiemaken breidt stadszender Migrantentelevisie (MTV) uit: Multiculturele Televisie Nederland (MTNL) heet de nieuwe omroep die vanaf vandaag in de hele randstad gaat uitzenden. Aan professionaliteit geen gebrek bij MTNL, dat bleek vrijdag al bij de officiële lancering van de nieuwe zender. Het logo, de flyers, de persmappen en de flitsende ’trailer’ straalden uit dat dit niet zomaar een lokaal zendertje is.
Lees hier verder

De Volkskrant-journalist en schrijver Michaël Zeeman (1958) heeft de Gouden Ganzenveer 2002 toegekend gekregen. De prijs is bestemd voor een Nederlander die een belangrijke bijdrage heeft geleverd aan de geschreven Nederlandse cultuur.
Lees hier verder

Dagblad De Limburger hoeft een artikel waarin MVV-directeur R. Weyzen ervan wordt beschuldigd betrokken te zijn geweest bij een zwartgeld-transactie bij de transfer van voetballer K. Perez van MVV naar AZ in 1999 niet te rectificeren. Dat is de uitkomst van een kort geding dat Weyzen tegen de krant had aangespannen bij de rechtbank in Maastricht. Weyzen is op alle fronten in het ongelijk gesteld en moet de kosten van het kort geding betalen.
Lees hier verder

De lange golf blijft voorlopig leeg in Nederland. De enige lange-golffrequentie waar Nederland over beschikt, 171 kHz, werd in 1994 toegewezen aan Delta Radio, eigendom van op de Britse Maagdeneilanden gevestigde investeerders. De commerciële zender heeft sindsdien nog geen seconde uitgezonden. Het ministerie van Verkeer en Waterstaat trekt de zendvergunning binnenkort waarschijnlijk in, omdat Delta er niet in is geslaagd aan de voorwaarde te voldoen dat de frequentie uiterlijk op 1 januari 2002 in gebruik genomen moest zijn. Een poging van het station om via de rechter uitstel te bedingen is mislukt.
Lees hier verder

Heeft u iets te melden, opmerkingen, suggesties, laat het ons weten. Persberichten en tips blijven altijd welkom, (eventueel anoniem via een invulformulier). Laat het weten via een persoonlijke E-mail aan webmaster@radiowereld.nl of anoniem via deze site Alles is welkom.