Kort media nieuws op donderdag 10 januari 2002

[16.00 uur]
Goedemiddag.

Uitgeverij Wegener gaat zeven Oost-Nederlandse ochtend- en middagbladen samenvoegen tot een nieuwe ochtendkrant. Hieraan doen onder andere het Gelders Dagblad, het Overijssels Dagblad en het Dagblad Flevoland mee. De omvorming van sommige bladen van middag- naar ochtendkrant is volgens de uitgever noodzakelijk voor een gezonde concurrentiepositie. De fusie leidt, volgens de hoofdredacteur van de nieuwe krant, niet tot banenverlies; bij het blad gaan 206 redacteuren werken. De huidige dagbladtitels zullen blijven bestaan, totdat er een nieuwe naam is gevonden.

RTV Oost start als eerste omroep in Nederland met een calamiteitenservice via SMS. Als regionale omroep heeft RTV Oost de functie om de Overijsselse bevolking te informeren bij calamiteiten via radio en televisie. De gratis SMS-dienst wordt hier als extra service aan toegevoegd.

Het amusementsbedrijf Endemol heeft hoge verwachtingen van nieuwe media. De omzet in die tak moet over drie jaar 35 tot 40 procent van het totaal uitmaken. Nu bestaat ongeveer 6 procent (50 miljoen euro) van de totale omzet uit activiteiten in nieuwe media. Endemol is op zoek naar nieuwe markten omdat de groei in televisieproductie niet onbeperkt is. Endemol verwacht vooral veel van toepassingen voor mobiele telefonie. Vooral nu de snelheid van gegevensoverdracht toeneemt.

Muzzik het enige Europese TV station volledig gewijd aan klassieke muziek, jazz en wereldmuziek en Mezzo de Franse televisiezender met hetzelfde thema, zullen vanaf 1 april 2002 samen verder gaan onder de naam Mezzo. Mezzo zal 24 uur per dag het beste van Muzzik en Mezzo brengen. Dit betekent 24 uur per dag het beste op het gebied van klassieke muziek, jazz en wereld muziek. Alle frequenties blijven gehandhaafd. Voor Muzzik kijkers blijven ook het logo en de jingles onveranderd. Vanaf 1 april 2002 zal ook de nieuwe website in gebruik worden genomen www.mezzo.tv

Vanaf donderdagavond is de geheel vernieuwde internetsite van Bajaradio.com operationeel. Bajaradio.com, “the station where the sun allways shines”, biedt volgens eigen zeggen met deze nieuwe site nog meer service aan de luisteraar. Interactie staat voorop, zodat luisteraars niet alleen luisteren naar zomerse muziek maar ook meedoen met de uitzendingen van Bajaradio

In 2002 komen er acht nieuwe afleveringen van Herberg De Leeuw bij de NCRV. Zo vader, zo zoon Paul de Leeuw is 14 juni voor het eerst te zien als presentator van het programma Zo vader,zo zoon.

De oplages van de blootbladen Playboy en Penthouse hebben het derde kwartaal van 2001 een dieptepunt bereikt vergeleken met het derde kwartaal van 2000. Playboy zag afgelopen jaar bijna 24 pct van zijn oplage vervliegen, Penthouse leverde ruim 14 pct in.

Pas afgestudeerd en je zoekt werk in de media? Uitgekeken op je huidige job en op zoek naar een nieuwe uitdaging? Of wil je eindelijk de kans grijpen om je te bewijzen in de mediawereld? Kijk meteen bij de Vacatures op RadioWereld, Mediabedrijven kunnen tevens hun advertenties gratis aanbiedingen via deze site.

De NOS zendt op 18 januari een exclusief interview met kroonprins Willem-Alexander en zijn aanstaande, Máxima Zorreguieta, uit. Presentatoren Maartje van Weegen en Paul Witteman hebben onlangs een gesprek gehad met het aanstaande echtpaar. Het interview duurt een uur en is te zien op Nederland 3 om 21.22 uur.

De kaping en crash van United Airlines-vlucht 93 op 11 september staat centraal in een nog te maken televisiefilm. Dit meldt woensdag het vakblad de Hollywoord Reporter. Het gaat om het vliegtuig dat op 11 september in een open veld bij Pittsburgh neerstortte. De aanslag die met het vliegtuig vermoedelijk moest worden gepleegd, zou door de passagiers zijn verijdeld. Emmy-prijswinnaar Lawrence Schiller en de Amerikaanse zender CBS gaan de The Real Story of Flight 93 produceren.

Hans Knot is vrijdagavond 11 januari de gast in het programma “Van Kust tot Kust” van Radio Noord Holland. Hans zal vertellen over zijn nu reeds 33 jaar durende historie beschrijving van de zeezenders. Het programma wordt uitgezonden van 20 tot 21 uur.

Een proef (bèta)versie van de nieuwe betaaldienst van Napster is donderdag van start gegaan. Hoewel veel oude fans van de muziekdienst zitten te wachten op de lancering van de nieuwe service, is de bètaversie slechts voor een klein voorgeselecteerd publiek van 20.000 man toegankelijk.

De koopjesperiode is in aantocht; binnenkort liggen er dus hele stapels goedkope schijfjes in de cd-winkel. Maar wat gebeurt er daarna? Kan de cd-prijs standhouden tegen de concurrentie van de dvd en vooral tegen de stijgende populariteit van gratis muziek op het Internet?
Lees hier verder

Peter van der Vorst reist de wereld rond om in ‘Van koninklijke huize’ verslag te doen van koninklijke gebeurtenissen, staatsbezoeken en trouwerijen (zoals onlangs die van prins Hakon en binnenkort Het Huwelijk). ‘Het is keihard werken’, vindt hij.
Lees hier verder

Hij is al sinds 1960 in dienst bij de publieke omroep. In mei stopt hij ermee. Het regisseren van de tv-uitzending van de kerkelijke inzegening van het huwelijk van kroonprins Willem-Alexander en Maxima is voor regisseur Rudolf Spoor (63) dus zijn laatste werk. Een groot evenement, een mega-uitzending, daarvan smult Spoor.
Lees hier verder

Philips Consumer Electronics heeft contracten met zes internetradiobedrijven gesloten. Hiermee vult het bedrijf de kanalen van zijn volgende internetradio. Philips heeft AOL Music, Andante, MP3.com, Musicmatch, Radio Free Virgin en iM Networks gestrikt om de kanalen van de Philips Streamium MC-i 200 te vullen. De Streamium lijkt op een gewone huis-tuin-en-keukenradio, maar beschikt over een internetaansluiting. Breedbandeigenaren kunnen hiermee kiezen uit duizenden radiozenders ter wereld.
Lees hier verder

Napster wil dat de Amerikaanse overheid de platenmaatschappijen dwingt om hun catalogus open te stellen voor onafhankelijke muzieksites. Volgens Konrad Hilbers, directeur van Napster, moet het Amerikaanse Congres ingrijpen om Napster toegang te geven tot de muziek van de platenlabels.
Lees hier verder

Heeft u iets te melden, opmerkingen, suggesties, laat het ons weten. Persberichten en tips blijven altijd welkom, (eventueel anoniem via een invulformulier). Laat het weten via een persoonlijke E-mail aan webmaster@radiowereld.nl of anoniem via deze site Alles is welkom.