Kort media nieuws op donderdag 17 januari 2002

[11.00 uur]
Goedemorgen.

BVN-tv, de satelliet-televisiezender voor Nederlandstaligen in het buitenland is vanaf 1 februari ook permanent te zien in Zuidelijk Afrika. De televisiezender komt daarmee tegemoet aan de aanvragen van ambassades en particulieren om het kroonprinselijk huwelijk op 2 februari rechtstreeks te kunnen volgen. BVN-tv is een samenwerkingsverband van de Wereldomroep, de NOS en de Belgische VRT. De programma’s zijn in meer dan honderd landen te ontvangen in Europa, Noord-Afrika, het Midden-Oosten, de Antillen en Aruba, de Verenigde Staten en Zuid-Amerika.

Productiebedrijven zoals Endemol zetten zwaar in op de ontwikkeling van interactieve content met een sms-component. Endemol Interactive zegt binnen zes maanden met een systeem te komen waarbij per beller een profiel wordt aangemaakt. “Uiteindelijk gaat het erom de content die je biedt beter af te stemmen op de behoefte van de consument.”

De nieuwe programmering van City FM die per medio januari is ingegaan is nog niet via alle zenders van City FM te horen, zo meldde HVB. Alleen luisteraars in de regio Haarlem (91.3 MHz) en Amsterdam (98.3 MHz) kunnen momenteel de nieuwe programmering ontvangen. Volgens City FM zal in de loop van de maand januari de nieuwe programmering ook in Zuid-Holland (87.6 , 99.4 MHz) en Utrecht (99.3 MHz) te horen zijn. Tot die tijd zal op deze zenders non-stop muziek te horen zijn onder het motto: de beste muziekmix.

Het nieuwe album ‘Blauwe Ruis’ van Bløf komt deze week binnen op de eerste plaats van de Album Top 100. Paskal, Bas, Peter en Norman verslaan daarmee verrassend genoeg Sita, wier debuutalbum ‘Happy’ ook vorige week uitkwam. Het album werd vorige week woensdag in het Amsterdamse Paradiso officieel gepresenteerd.

De bommenruiming in Bodegraven is op zondag 20 januari rechtstreeks te beluisteren via Radio West. De Explosieven Opruimingsdienst maakt daar die dag drie zware vliegtuigbommen onschadelijk. Uit voorzorg wordt een deel van de Dronenwijk geëvacueerd. Radio West brengt vanaf 6.00 uur live verslag met onder meer aandacht voor de ruiming van de bommen, de gevaren en de evacuatie.

Midden-Limburg is woensdagmiddag getroffen door een telefoonstoring. Vanuit de plaatsen Horst, Sevenum, Maasbree, Meijel en een deel van Blerick was vijf kwartier lang geen interlokaal telefoonverkeer mogelijk.

Pas afgestudeerd en je zoekt werk in de media? Uitgekeken op je huidige job en op zoek naar een nieuwe uitdaging? Of wil je eindelijk de kans grijpen om je te bewijzen in de mediawereld? Kijk meteen bij de Vacatures op RadioWereld, Mediabedrijven kunnen tevens hun advertenties gratis aanbiedingen via deze site.

Volgens onderzoeksbureau Jupiter zijn internetters wel degelijk bereid om te betalen voor online muziek. De markt zal de komende jaren explosief groeien. In 2001 werd er nog zo’n 900 miljoen dollar verdiend met het aanbieden van muziek op internet. Dat zal volgens onderzoeksbureau Jupiter Media Metrix in 2006 gegroeid zijn naar zo’n 5,5 miljard dollar. Daarbij moet wel opgemerkt worden dat in de opbrengt van 2006 de verkoop van (legale) cd’s die via internet verkocht worden, meegerekend is.
Lees hier verder

Ondanks de toenemende ontzuiling in de samenleving en omroepen die worstelen met hun identiteit, weten de leden van de TROS precies waar hun omroep voor staat. Dat hebben ze althans laten weten in een enquîte onder vijfduizend leden.,,Maar liefst 90 procent is van mening dat de maatschappelijke betrokkenheid van de TROS duidelijk herkenbaar is”, schrijft de omroep woensdag in het ledenblad Speciaal. Volgens een woordvoerder blijkt de betrokkenheid vooral uit goede-doelenprogramma’s voor Natuurmonumenten en de Postcodeloterij. Maar ook consumentenprogramma’s als Radar en Opgelicht weten ‘de grootste familie van Nederland’ te bekoren.
Lees hier verder

Nieuwkomer Leefbaar Nederland heeft een aantal Bekende Nederlanders weten te strikken om na de verkiezingen in mei voor de partij eventueel in de Tweede Kamer te gaan zitten. Onder hen zijn oud-KVP-minister Tjerk Westerterp van Verkeer, voetbal-analyticus Hans Kraaij sr., de Amsterdamse officier van Justitie Fred Teeven en voorzitter Wien van den Brink van de Nederlandse Vakbond van Varkenshouders.
Lees hier verder

Dagbladen hebben de komst van radio, televisie, internet en gratis kranten overleefd. Maar kunnen ze het tegen alle vier tegelijk opnemen? De totale oplage van rond de 4,4 miljoen kranten per dag daalt. Hadden tot voor kort alleen de regionale kranten daar last van, nu zijn ook de landelijke vijf aan de beurt. Op hetzelfde moment nemen de advertentie-inkomsten af en stijgen de kosten van papier en bezorging enorm. Paniek op de redactievloer?
Lees hier verder

De NOS wil een gesprek met Paul Witteman over het vrijgeven van informatie uit het exclusieve interview dat de tv-presentator in opdracht van deze omroep met Willem-Alexander en Máxima Zorreguieta had. Het interview wordt vrijdag uitgezonden maar Witteman heeft nu het nieuws hieruit al verklapt door delen uit het gesprek in de omroepgids van de VARA te publiceren.
Lees hier verder

Wat advocaat G. Knoops betreft zet Ronald Koeman zijn juridische strijd tegen weekblad Weekend onverdroten door. Het blad plaatst woensdag naast een rectificatie over zijn vermeende buitenechtelijke affaire een nieuw verhaal waarin het overspel van de Ajax-trainer uitgebreid uit de doeken wordt gedaan.
Lees hier verder

Endemol Entertainment is inzet van een ondoorzichtig schimmenspel, waarbij diverse grote Europese mediaconcerns posities proberen in te nemen met oog op een concentratiegolf in de mediasector. Sinds eind vorig jaar nemen de berichten over een op handen zijnde verkoop van Endemol door het Spaanse Telefónica, dat in de zomer 2000 nog ruim Hlf. 11 miljard neertelde voor 99,34% van het aandelenpakket van het bedrijf van Joop van den Ende en John de Mol, hand over hand toe.
Lees hier verder

Heeft u iets te melden, opmerkingen, suggesties, laat het ons weten. Persberichten en tips blijven altijd welkom, (eventueel anoniem via een invulformulier). Laat het weten via een persoonlijke E-mail aan webmaster@radiowereld.nl of anoniem via deze site Alles is welkom.