Kort media nieuws op maandag 14 januari 2002

[08.00 uur]
Goedemorgen

Met ingang van 1 maart 2002 is Kees Schaepman (1946) de nieuwe eindredacteur van VPRO Radio 1, De Ochtenden (dinsdag en vrijdag 9.00 – 12.00). Kees Schaepman was vanaf 1975 tot 1998 werkzaam bij Vrij Nederland (als redacteur en eindredacteur) en werd daarna hoofdredacteur van Transitions te Praag.

Met ingang van vandaag is De RadioWereld weer iets makkelijker te bereiken. Vanaf heden is het voldoende om Radio.nl of Radiowereld.nl in u brouwser in te tikken, om deze website te bereiken. De drie letters www kunt u in het vervolg dus weglaten.

Natuurlijk blijven we ook bereikbaar onder www.radio.nl, en www.radiowereld.nl /info/com/net/org.
Ben je een echte radionerd, klik dan boven aan deze site (in de witte balk) op w w w . R a d i o . n l

Anouk heeft zaterdagavond tijdens het popfestival Noorderslag in cultureel centrum De Oosterpoort in Groningen de Popprijs 2001 gewonnen. De prestigieuze Popprijs is een initiatief van de BV Pop en wordt jaarlijks uitgereikt aan een band of artiest die het afgelopen jaar de belangrijkste bijdrage leverde aan de Nederlandse popmuziek. Eerdere winnaars van de Popprijs waren Arling & Cameron (2000), Postmen (1999) en Junkie XL (1998). De prijs voor de beste muziekjournalist werd uitgereikt aan Gijsbert Kamer (Volkskrant/VPRO).

Robert Jensen en z’n crew waren paar weken niet horen op YorinFM, maar sinds vandaag is Jensen in de Ochtend weer terug. Afgelopen maandag was Bløf live bij Staverman’s Drive Time te horen. Klik hier voor een videofragment waarbij de heren een jingle opnemen.

Dit voorjaar presenteert Yorin ‘The Bar’, een interactieve real life soap die zich afspeelt in een bar. Dit vernieuwende programma kenmerkt zich door een grote mate van toegankelijkheid en interactie op alle niveaus. ‘The Bar’ is namelijk elke avond geopend voor het publiek. De kijker kan ‘The Bar’ bezoeken en op die manier fysiek deel uitmaken van de verhaallijnen en ontwikkelingen binnen het programma. ‘The Bar’ doet verslag van de werkzaamheden en prestaties van een groep beginnende bareigenaren. Deze twaalf deelnemers wonen in een huis en voeren, verdeeld over twee teams van zes barkeepers, een competitie.

De nieuwe film van Russel Crowe, ‘A Beautiful Mind’, is door Amerikaanse filmrecensenten uitgeroepen tot beste film van het jaar. De Broadcast Film Critics Association bekroonde de rolprent over de dunne lijn tussen genialiteit en krankzinnigheid met vier prijzen.

Tienduizend exemplaren van de middagkrant Het Parool zijn vrijdagmiddag niet in kleur maar in zwart-wit verschenen. Oorzaak was een computerstoring. Daardoor kwam de krant ook te laat van de persen, zodat er maar een editie verscheen in plaats van twee. De kranten die bestemd zijn voor de losse verkoop, zijn overwegend wel in kleur. De totale oplage van Het Parool bedraagt 82.000 kranten.

Gijsbert Kamer heeft vrijdagavond in cultureel centrum De Oosterpoort in Groningen de Pop Pers Prijs 2001 ontvangen. Kamer, die werkt voor de Volkskrant en het VPRO-programma Lola da Musica, kreeg de prijs voor zijn hele oeuvre. De Pop Pers Prijs werd voor de negende maal uitgereikt. Het is een initiatief van het Nationaal Pop Instituut. Aan de prijs is een geldbedrag van 2275 euro verbonden.

Online muziekdienst Vitaminic gaat muziek leveren voor de M-cards van Dutchtone. M-Cards zijn muziekclips die verstuurd kunnen worden naar een vaste of mobiel telefoon door de circa 1,2 miljoen klanten van Dutchtone. De muziektracks worden aangeboden via een VoiCD platform, dat ontwikkeld is door Comverse. Vitaminic heeft reeds muziekapplicaties en content ontwikkeld voor verschillende Europese mobiele operators. Mobiele muziek zal komend jaar een belangrijke inkomstenbron worden, hetgeen nog versterkt wordt door de overgang naar GPRS en UMTS-omgevingen, zo stelt Carmel Sofer van Comverse. Voor het versturen van een M-Card worden de gesprekskosten van het bellen naar het nummer 126 in rekening gebracht (0,68 euro per minuut). Het ontvangen van de M-Card is gratis.

In de Tros tv show van dinsdag (20.50 uur, Nederland 2) is Ivo Niehe thuis in Rotterdam bij Pim Fortuyn. Op diverse lokaties in zijn mooie residentie zoekt Niehe met name naar de drijfveren van de man die Leefbaar Nederland op de kaart zet. In de TROS TV SHOW van 15 januari a.s. heeft IVO NIEHE ook een studio-gesprek met 6 topvoetballers uit de Nederlandse competitie die wel naar het WK gaan, onder andere de Zweed Marcus Albeck (Heerenveen), de Amerikaan Earnest Stewart (NAC), de Nigeriaan Babangida (Vitesse) en de Deen Jan Heintze (PSV).

Het Amsterdamse popcentrum De Melkweg trok vorig jaar een recordaantal bezoekers. Ruim 329.000 mensen bezochten het gebouw aan de Lijnbaansgracht. Dat waren er een kleine 25.000 meer dan in 2000.

Dinsdag 15 januari 2002 zendt TV Noord-Holland van 18:35 tot 19:15 uur de tweede aflevering van ‘Zaken van Toen’ uit. ‘Zaken van Toen’ kijkt terug naar gebeurtenissen in Noord-Holland in de jaren ’50, ’60 en ’70. Belangrijke en interessante gebeurtenissen komen in dit programma weer tot leven. Wat gebeurde er, wie waren de betrokkenen en hoe heeft het hun levens veranderd? Die vragen staan centraal in ‘Zaken van Toen’. Aflevering 2 gaat o.a. over de Beatles. Het programma is tevens te zien op AT5 vrijdag 18 januari 21:00 uur.

Pas afgestudeerd en je zoekt werk in de media? Uitgekeken op je huidige job en op zoek naar een nieuwe uitdaging? Of wil je eindelijk de kans grijpen om je te bewijzen in de mediawereld? Kijk meteen bij de Vacatures op RadioWereld, Mediabedrijven kunnen tevens hun advertenties gratis aanbiedingen via deze site.

Monique de Koning is ontsnapt aan een nachtmerrie . Bij een spelletje van jongerenzender Yorin M won zij een onbewoond tropisch eiland, maar gaf het terug, omdat ze deze droom te duur en te riskant vond. Dat is misschien wel haar redding geweest. Het eiland Frenchman’s Cay, dat de 24-jarige studente uit Waddinxveen versmaadde, blijkt een ware slangenkuil te zijn. De eilanden in de omgeving dienen als een belangrijke overslagplaats voor cocaine uit Columbia. Dat lijkt nog wel het minste van alle problemen. De smokkelaars zouden misschien nog wel aan Frenchman’s Cay voorbij gaan.
Lees hier verder

Endemol gaat de komende drie jaar de helft van zijn activiteiten wijden aan de productie van content voor interactieve televisie en de nieuwe generatie mobiele telefonie (3G). Volgens topman John de Mol moet het aandeel van nieuwe media in de totale omzet stijgen van 6 procent nu naar 35 a 40 procent in 2005.
Lees hier verder

Voor bijna niemand zijn Jacob de Uil, gebroeders Bever, Juffrouw Ooievaar, Lowieke de Vos en Zoef de Haas uit het Praathuis van het Dierenbos vreemde beesten. Dat bleek gisteravond weer eens in Dieren. Tijdens de uitreiking van de Swiebertje Award 2001 in TV Toys te Dieren zong iedereen, van jong tot oud, het openingsliedje van het welbekende kinderprogramma De Fabeltjeskrant mee. De Swiebertje Award is een publieksprijs die jaarlijks door TV Toys uitgereikt wordt aan een Nederlands televisieprogramma dat een onuitwisbare herinnering heeft nagelaten bij de televisiekijkers.
Lees hier verder

Muziekdeeldienst Napster laat momenteel 20.000 testers zijn nieuwe software uitproberen. Na lancering zal een maandabonnement tussen de 5 en 10 dollar gaan kosten. Daarvoor kunnen abonnees 50 liedjes downloaden, niet branden.
Lees hier verder

Een Amerikaans dieetsupplementenbedrijf dat suggestieve tv-reclames van de buis moest halen en 10 miljoen dollar aan schadevergoeding uitkeerde, krijgt nogmaals de kous op de kop: ook op internet mogen de commercials niet.
Lees hier verder

Heeft u iets te melden, opmerkingen, suggesties, laat het ons weten. Persberichten en tips blijven altijd welkom, (eventueel anoniem via een invulformulier). Laat het weten via een persoonlijke E-mail aan webmaster@radiowereld.nl of anoniem via deze site Alles is welkom.