Kort media nieuws op woensdag 16 januari 2002

[14.15 uur]
Goedemiddag.

De VPRO zendt op zondagavond 10 februari een avondvullend programma uit over seks. De omroep zal echter geen seksfilms vertonen. In het programma zullen ongeveer dertig Nederlanders vertellen hoe zij denken over seks.

Peter Jan Rens maakt binnenkort zijn rentree op de Nederlandse televisie. De presentator zal vanaf 25 februari te zien zijn op SBS 6 met een nieuw loterijprogramma. In deze quiz, die voorlopig Pay Day heet, kunnen kandidaten een hoofdprijs winnen van 25 keer hun jaarsalaris. De opbrengst van de loterij zal ten goede komen aan de Nederlandse zorginstellingen.

SF Report, het enige blad voor sciencefiction-liefhebbers in Nederland met een oplage van ruim 10.000 exemplaren is opgeheven. De vrijwilligers die het blad maakten, konden het niet meer bolwerken om elke twee maanden een nieuwe editie uit te brengen.

Larry King, presentator bij de Amerikaanse nieuwszender CNN, gaat 14 miljoen dollar (ongeveer 15,8 miljoen euro) per jaar verdienen; twee keer zoveel als tot nu toe. CNN heeft het contract met de wereldberoemde presentator met vier jaar verlengd en hem daarvoor in totaal 56 miljoen dollar toegezegd. De 68-jarige King komt daarmee in de groep van best betaalde Amerikaanse televisiesterren.

JACobus! wil Alex en Maxima een Nationaal Muziekcadeau aanbieden. Luisteraars kunnen online nummers aandragen die ze aan het stel willen laten horen. De lijst wordt op 3 FM uitgezonden in de week voor het huwelijk.

De initiatiefnemers ATP Online, Everyday.com, ilse media, Metro en Sky Radio lanceren vanaf morgen de site Wineenloveboat. Tot Valentijnsdag maken alle bezoekers van de site kans om een echte loveboat te winnen. De loveboat, een luxe motor sailer – met alles erop en eraan en inclusief een eigen bemanning en catering – zal voor de prijswinnaar en vijf vrienden, vijf dagen lang rond de Griekse eilanden varen!

Energiebedrijven geven steeds meer uit aan reclame. Consumenten kunnen pas vanaf 1 januari 2004 hun energieleverancier kiezen, maar toch wordt er al veel uitgegeven aan advertenties. De drie grootste Nederlandse energiebedrijven hebben in 2001 ruim 36 miljoen euro besteed aan reclame. Het jaar ervoor kwam dit nog uit op 17 miljoen euro, aldus gegevens van BBC De Media en Reclame Bank uit Amsterdam. Eneco laat de grootste stijging zien. In 2000 gaf het energiebedrijf nog geen 2 miljoen aan advertenties uit, vorig jaar besteedde het concern 12 miljoen euro.

Sinds afgelopen maandag is de opzet van het RTL 4-programma Bingopaleis gewijzigd. Wegens tegenvallende kijkcijfers heeft RTL, in overleg met producent Endemol, hiertoe besloten. Voortaan wordt de succesformule van Wie ben ik? gehanteerd in Bingopaleis. Actrice Elle van Rijn presenteert het programma, waarbij Ron Brandsteder en Andre van Duin wederom als teamcaptains fungeren.

In het kader van XI IX (VPRO’s themadagen n.a.v. de gebeurtenissen op 11 september) zendt Noorderlicht een documentaire over de New Yorkse Twin Towers uit. (donderdag, 20.00 uur, Nederland 3) Aan de hand van interviews met architecten, culturele historici en bouwkundigen krijgt de kijker inzicht in het ontwerp, de constructie en de uiteindelijke vernietiging van het World Trade Center.

RTL 4 gaat mogelijk een ruimtereis weggeven. De zender begint op 26 februari met een vernieuwde versie van de Staatsloterijshow, Big Mission geheten. De reeks zal bestaan uit acht afleveringen, gepresenteerd door Marc Klein Essink. De uiteindelijke winnaar van het programma zal ofwel een ruimtereis aangeboden krijgen of een geldbedrag ter waarde van een dergelijke reis.

Pas afgestudeerd en je zoekt werk in de media? Uitgekeken op je huidige job en op zoek naar een nieuwe uitdaging? Of wil je eindelijk de kans grijpen om je te bewijzen in de mediawereld? Kijk meteen bij de Vacatures op RadioWereld, Mediabedrijven kunnen tevens hun advertenties gratis aanbiedingen via deze site.

De NOS wil een gesprek met Paul Witteman over het vrijgeven van informatie uit het exclusieve interview dat de tv-presentator in opdracht van deze omroep met Willem-Alexander en Maxima Zorreguieta had. Het interview wordt vrijdag uitgezonden maar Witteman heeft nu het nieuws hieruit al verklapt door delen uit het gesprek in de omroepgids van de VARA te publiceren.
Lees hier verder

Uitgeverijconcern De Telegraaf heeft gisteravond een principeakkoord bereikt met de vakbonden over een sociaal plan bij de Amsterdamse bedrijven (waaronder dagblad De Telegraaf en de tijdschriftengroep). Daarmee is de weg vrij om de geplande personeelsreductie met 300 banen (5% van het concerntotaal) versneld door te voeren.
Lees hier verder

Het moet het succes van Big Brother doen verbleken. Het wordt niet alleen spannender, maar ook onvoorspelbaarder en spraakmakender, beloven de makers. In Zweden, Zwitserland, Portugal en Canada is het programma al een reuzensucces. Nu moet ook Nederland vallen voor The Bar, een realityprogram waarin twaalf deelnemers die hun best doen een kroeg in het centrum van Rotterdam zo succesvol mogelijk te runnen 24 uur per dag worden gevolgd.
Lees hier verder

Maxima Zorreguieta gelooft haar vader wanneer hij zegt niet op de hoogte te zijn geweest van de martelingen en verdwijningen in Argentinie. Dit schrijft Paul Witteman deze week in zijn column in VARA TV Magazine. De presentator sprak vorige week maandag samen met Maartje van Weegen een uur met prins Willem-Alexander en Maxima. Het interview, gehouden op kasteel Drakensteyn wordt vrijdagavond uitgezonden.
Lees hier verder

Heeft u iets te melden, opmerkingen, suggesties, laat het ons weten. Persberichten en tips blijven altijd welkom, (eventueel anoniem via een invulformulier). Laat het weten via een persoonlijke E-mail aan webmaster@radiowereld.nl of anoniem via deze site Alles is welkom.