Kort media nieuws donderdag 14 januari 2002

[10.00 uur]
Goedemorgen.

De house-versie van het nummer Adios Nonino mag niet mag worden uitgebracht. Eric Dikeb had samen met Marco Leeuwis dit nummer bewerkt tot een veel besproken plaat in de media Janken zal ze. De bedoeling was dat deze op single zou worden gezet en maandag in de winkel zou liggen. Maar de uitgever die de muziekrechten van de overleden componist Piazzolla beheerd, heeft verboden het nummer uit te brengen. Het nummer van Eric Dikeb is wel via het internet te downloaden.

De lotenverkoop van de SponsorBingo Loterij is dankzij het RTL 4-programma ‘Ron en Andre’s Bingopaleis’ fors vermeerderd. In het laatste kwartaal van 2001 is de verkoop met zelfs 50% toegenomen. De organisatie wijt dit succes voor een groot deel aan de presentatoren Andre van Duin en Ron Brandsteder. Dit is een opsteker voor het programma, aangezien de programmadirectie van RTL niet tevreden is over de opzet. Momenteel wordt het voortbestaan van het Bingopaleis nog overwogen.

SBS 6 mag het programma Wielklem Unlimited onder die titel blijven uitzenden. Dat heeft de rechter bepaald nadat de Holland Media Groep (HMG) om een verbod van de titel had gevraagd. De HMG vond de naam Wielklem Unlimited te veel lijken op die van het Yorin-programma Wielklem & co. Het is nog onzeker of de HMG tegen de uitspraak in beroep zal gaan.

In Den Haag, Delft, Amsterdam en de omgeving van Apeldoorn op de Veluwe worden de komende weken opnames gemaakt voor een Amerikaanse actie-film. De hoofdrollen in de film ‘Mindhunters’ zijn onder anderen voor Val Kilmer, Christian Slater en LL Cool J. De regie van de film is in handen van de Fin Renny Harlin, die in het genre al eens films als ‘Die Hard 2’ en ‘Cliffhanger’ maakte. ‘Mindhunters’ vertelt het verhaal van een groep FBI-agenten die een speciale training volgen voor het opsporen van seriemoordenaars. Dan blijkt dat onder de agenten zich ook een moordenaar bevindt, waardoor de oefening een eerste missie wordt.

De redactie van het actualiteitenprogramma NOVA is niet van plan dinsdag 19 en woensdag 20 februari plaats te maken voor voetbal. De uitzendingen zouden op die data geschrapt moeten worden in verband met de Champions League. Het besluit om NOVA niet uit te zenden op genoemde dagen komt van het bestuur van de VARA, de NPS en de netmanagers van Nederland 1, 2 en 3.

MTV Canada zendt te veel muziek uit. Vorig jaar nam de muziekzender de frequentie over van een andere zender. Hierdoor stond van tevoren vastgelegd dat MTV maximaal 10% van haar programmering aan muziek mag besteden. Dat percentage wordt voortdurend overschreden en de concurrerende zenders in Canada hebben daar over geklaagd.

Katherine Farnon is sinds 1 februari het nieuwe Hoofd Interactive bij Radio Nederland Wereldomroep (RNW). Zij is de opvolgster van Peter Verschoor. In haar nieuwe functie zal Farnon onder meer verantwoordelijk zijn voor de ontwikkeling van activiteiten en producties met betrekking tot internet en nieuwe media. Tot voor kort was Farnon eindredacteur van RN Interactive. Ook nu blijft zij de eindverantwoordelijke voor de websites van RNW.

Na een maandje warmdraaien gaat deze week de internetsite van het radio 1- programma de Tros Nieuws show officieel online. Het adres is: www.nieuwsshow.nl. De site bevat aanvullende informatie over onderwerpen die in het programma aan bod komen, er is een archief van waaruit gesprekken nogmaals beluisterd kunnen worden en Martin Ros heeft naast zijn reguliere boekenrubriek op de site ook nog allerlei specifieke lijsten van zijn favoriete boeken.

Op woensdag 27 februari aanstaande zendt Radio 2 een live verslag uit van het Nederlands Muziekfeest, vanuit de Heineken Music Hall in Amsterdam. Als gevolg daarvan wordt er licht geschoven met de NOS-Radionieuwsbulletins van 19.00, 20.00, 21.00 en 22.00 uur. Hoe laat de bulletins exact zullen worden uitgezonden is nog niet duidelijk omdat het draaiboek voor het Muziekfeest nog niet rond is. Lokale omroepen kunnen die avond van 19 t/m 22 uur het beste op de hele uren het signaal van Radio 3 FM overnemen.

Pas afgestudeerd en je zoekt werk in de media? Uitgekeken op je huidige job en op zoek naar een nieuwe uitdaging? Of wil je eindelijk de kans grijpen om je te bewijzen in de mediawereld? Kijk meteen bij de Vacatures op RadioWereld, Mediabedrijven kunnen tevens hun advertenties gratis aanbiedingen via deze site.

UPC belooft dat de dienstverlening van Chello zal verbeteren. De internetdienst gaat onder meer optreden tegen het downloaden van muziek uit nieuwsgroepen. Daarmee reageert de kabelprovider op de kritiek van de gebruikersvereniging COAX die deze week de noodklok luidde over de slechte dienstverlening van Chello. Brieven, faxen en e-mails van klanten zouden niet in behandeling worden genomen.
Lees hier verder

KPN weigert gehoor te geven aan de uitspraak van het gerechtshof in Amsterdam in een geschil met RedForest TV, het voormalige productiebedrijf van Rolf Wouters dat inmiddels is opgegaan in IDTV. KPN heeft ten onrechte tientallen domeinnamen in bezit, die horen bij een door RedForest ontwikkeld internet-tv concept.
Lees hier verder

Er zijn wel erg veel documentaires op Nederland 3”, aldus Matthijs van Nieuwkerk vanmorgen in een interview op Radio 1. Van Nieuwkerk volgt binnenkort Tom Kamlag op als netcoordinator van het derde publieke net dat volgens de zenderverdeling en zenderkleuring een culturele taak heeft. Van Nieuwkerk zei in het radio-interview dat zijn zender aantrekkelijker gemaakt moet worden met programma’s over ,,reizen en lifestyle”.
Lees hier verder

Telecombedrijf KPN rekent te hoge tarieven voor de kosten die het bedrijf maakt om zijn wijkcentrales voor concurrenten aan te passen voor hun breedbandinternetdiensten. Dat heeft Opta woensdag bepaald. De telecomtoezichthouder heeft in een geschil tussen internetaanbieder BaByXL en KPN nieuwe tarieven vastgesteld.
Lees hier verder

Angela Groothuizen, Arjan Ederveen, Rick Engelkes en Willem Nijholt zijn enkele van de sterren die naast hoofdrolspeler Quinten Schram zullen schitteren in de speelfilm Pietje Bell. De opnamen voor de film, die in november in de bioscopen komt, beginnen maandag en vinden behalve in Nederland plaats in Belgie en Duitsland.
Lees hier verder

Tijdens opnamen voor het AVRO-programma Tussen Kunst & Kitsch is een schilderij ontdekt van de kunstenaars Jan Altink en Wobbe Alkema. Zij behoorden tot de Groningse kunstenaarsvereniging De Ploeg.
Lees hier verder

De dag voordat de genomineerden voor de Oscars bekend worden gemaakt, worden net als altijd de nominaties voor de Razzie Awards naar buiten gebracht. Wie krijgt er dit keer een prijs voor zijn/haar slechtste acteerprestaties?
Lees hier verder

Acteur Tim Robbins maakt een film over een Britse beveiligingsbeambte die omkwam bij de aanslagen in New York van 11 september. De Amerikaan heeft de vrouwelijke hoofdrol toebedeeld aan zijn partner, de actrice Susan Sarandon.
Lees hier verder

Heeft u iets te melden, opmerkingen, suggesties, laat het ons weten. Persberichten en tips blijven altijd welkom, (evt anoniem). Laat het weten via een persoonlijke E-mail aan webmaster@radiowereld.nl of anoniem via deze site Alles is welkom.