Kort media nieuws: maandag 25 februari 2002

[08.00 uur]
Goedemorgen.

Nederland is vanaf 2 april een nieuw radiostation voor senioren, ouderen en babyboomers rijker. De nieuwe zender gaat toepasselijk Radio 40 heten zo meld de programmaraad van Essent Kabelcom. De zender komt min of meer voort uit de Senioren Omroep Nederland, die 2 jaar geleden het publieke bestel inwilde. Radio 40 heeft Willem Duys, Skip Voogd en Herman Emmink al voor de presentatie gestrikt. Radio 40 gaat jazz, chansons en easy listening uitzenden. Ook komt er specifieke informatie voor de doelgroep, die volgens de initiatiefnemers door bestaande zenders wordt genegeerd.

NOS-weerman Erwin Kroll zal voortaan iedere zaterdag een weercolumn verzorgen bij het NOS radioprogramma Met het oog op morgen, onder de naam ‘5 voor 12 voor Erwin Kroll’. De nieuwe column wordt nadrukkelijk geen weersverwachting. Kroll zal het thema weer gaan koppelen aan allerlei ontwikkelingen in de wereld. Te denken valt bijvoorbeeld aan de relatie tussen de opkomst bij verkiezingen en het soort weer. Kroll wordt de tweede vaste columnist naast Freek de Jonge met een wekelijkse column op de donderdag.

Wilt U op de hoogte worden gehouden van het laatste satelliet nieuws via email?
Wekelijks de nieuwste updates van satellietradio- en TV-stations, nieuwe TV- en radiostations via de diverse Europese satellieten, frequentiewisselingen en aandacht voor de Nederlandse radio- en TV-stations in het Nederlandse Canal Digital-pakket
Aanmelden voor deze nieuwsbrief kan via deze mailinglist

Renate van Iperen (44 jaar) is de nieuwe hoofdredacteur van KRO’s programmabladen Studio en Mikro Gids. Zij volgt Marcel Henst op, die hoofdredacteur van het vakblad Boerderij is geworden.

Van Baal Media is op zoek naar stemmen. Man, vrouw, hoog, laag. jong, oud, alle stemmen zijn welkom en worden kosteloos in ons stemmen archief geplaatst. E-mail je beste spot of jingle naar info@vanbaalmedia.nl

CineNova is na het afgelopen weekend nog 1 dag (vandaag) gratis te zien zijn. CineNova is een abonneetelevisiekanaal, dat 24 uur per dag recente films uitzendt. De films worden niet door reclame onderbroken en ook tussen de films in is er geen enkele vorm van reclame. Het Superweekend was ter gelegenheid van de uitreiking van The Orange British Academy Film Awards 2002. CineNova heeft daar de exclusieve Nederlandse televisierechten van. Deze uitreiking en alle films zijn dus gratis te zien via alle digitale televisieplatformen op de Nederlandse kabel.

Regelmatig krijgt het TROS-consumentenprogramma Radar klachten over de werkwijze van incassobureaus. Op maandagavond brengt Radar alles over de vaak dubieuze praktijken van incassobureaus. Hoe gaan zij te werk? Wat mag wel en wat niet? Radar werpt licht op het schemergebied waarin de incassobureaus opereren op Nederland 2 om 19.25 uur. Radar is te vinden op www.trosradar.nl.

Pas afgestudeerd en je zoekt werk in de media? Uitgekeken op je huidige job en op zoek naar een nieuwe uitdaging? Of wil je eindelijk de kans grijpen om je te bewijzen in de mediawereld? Kijk meteen bij de Vacatures op RadioWereld, Mediabedrijven kunnen tevens hun advertenties gratis aanbiedingen via deze site.

De Duitse actrice Barbara Valentin is vrijdag op 61-jarige leeftijd overleden in Munchen. Zij was al geruime tijd ernstig ziek. Valentin begon haar filmcarriere begin jaren zestig. Zij speelde in seksfilms als Schulmadchenrapport, Das Madchen mit den schmalen Hufte en In Frankfurt sind die Nachte heiss. Rollen die de veelzeggende bijnaam ‘das Busenwunder’ (het borstenwonder) opleverde.
Lees hier verder

Met TV7 bouwen de makers van Hertenkamp verder op het succes van de soapparodie. De commerciele televisie wordt in de VPRO-serie te kakken gezet. Er is een zaal afgehuurd, de champagne staat koud en de cameraploegen krijgen een speciale hoek tot hun beschikking voor het maken van interviews. De acteurs en regisseurs van de nieuwe VPRO-serie TV7 moeten er even aan wennen. Wat een verschil met het begin van voorloper Hertenkamp, dat pas na de eerste reeks van zes afleveringen aan populariteit won. ,,Het is leuk dat we het door het succes van Hertenkamp nu publicitair gezien makkelijker hebben”, zegt actrice/scenarioschrijfster Joan Nederlof.
Lees hier verder

De Italiaanse publieke omroep RAI heeft vrijdag een nieuw bestuur gekregen. De voorzitters van de twee Kamers van het Italiaanse parlement hebben de vijf machtige bestuurders van de RAI (Radiotelevisione Italiana) vrijdagavond benoemd. Het gaat traditioneel om politieke benoemingen op functies die onder meer zeggenschap geven over de nieuwsredacties van de drie kanalen van de RAI.
Lees hier verder

Het Telegraaf-concern wil al zijn regionale bladen in Noord-en Zuid-Holland en Utrecht samenbrengen onder een centrale redactie. Het gaat om het Noord-Hollands Dagblad, Haarlems Dagblad, Leidsch Dagblad en de Gooi- en Eemlander, samen goed voor dagelijks 280 duizend kranten.
Lees hier verder

Bedrijven die via het internet muziek uitzenden, dreigen hiervoor flink in de buidel te moeten tasten. Met terugwerkende kracht zelfs. De Amerikaanse muziekindustrie ligt al tijden overhoop met internetbedrijven over het bedrag dat moet worden betaald voor online uitgezonden muziek. Nadat eerdere voorstellen alle op niets uitliepen, werd uiteindelijk een arbitragecommissie benoemd om het conflict op te lossen.
Lees hier verder

KPN moet vanaf 1 augustus concurrentie op de lokale telefoniemarkt dulden. Vanaf die datum kan ook via andere aanbieders dan KPN met de buurman worden gebeld zonder dat ook het netnummer gedraaid dient te worden. Dat heeft KPN afgesproken met de concurrenten.
Lees hier verder

Jan Lenferink en Gert-Jan Droge hebben heel wat gemeen. Niet alleen was Droge in de jaren tachtig de producent van Lenferinks befaamde talkshow RUR, maar ook hebben ze sindsdien alletwee te kampen met het probleem dat hun eerste succes achteraf ook hun grootste bleek te zijn. Droge werd later zelf bekend door Glamourland, en is er, ondanks diverse pogingen met andere formules, nooit in geslaagd een beter programma te maken. En hetzelfde geldt voor Lenferink: alles wat hij daarna maakte (een mediarubriek, interviews over heimelijke genoegens, een Jerry Springer-show) verdween alweer snel. Blijkbaar zit er niets anders op: Droge werkt intussen weer als vanouds volgens het Glamourland-procede en Lenferink is vanaf zondag terug met RUR.
Lees hier verder

Uit de speakers van radio Frequent uit Heeswijk-Dinther horen de inwoners van Bernheze tegenwoordig alleen nog Omroep Brabant. Maar de radio ligt niet plat, verzekert voorzitter Thea Megens. Omroepster Hieke Kamp is ziek.
Lees hier verder

De stembusstrijd rond de gemeenteraadsverkiezingen in Tilburg wordt vanaf maandag dagelijks door het Radio 1-journaal in de ether gebracht. Op de dag van de verkiezingen, op 6 maart, is de omroep de hele dag in de stad. De stembusgang van de kiezers, de loop van de verkiezingen en de uitslagen zijn dan rechtstreeks via de radio te volgen.
Lees hier verder

Inwoners van Mook kunnen wellicht binnenkort al afstemmen op de radio- en tv-programma’s van L1, de Limburgse regionale omroep. Mook is tot dusver verstoken geweest van de provinciale zender omdat kabelbeheerder UPC het doorgeven van L1 te duur vindt. Het Commissariaat voor de Media in Hilversum heeft deze week echter beslist dat UPC verplicht is om Mook aan te sluiten op de Limburgse omroep.
Lees hier verder

Sinds de Joegoslavische ex-president Milosevic vurig het woord voert bij zijn proces voor het Joegoslavie-Tribunaal van de VN, behaalt hij record kijkcijfers in zijn vaderland. De in Joegoslavie zeer populaire Latijns-Amerikaanse telenovelas, soaps, worden naar een later uur verschoven zodat de kijkers Milosevic kunnen horen, zien en bewonderen. De plaatselijke kijkcijferindex geeft de ex-president 64,5 procent, een score die enkel wordt gehaald door bijvoorbeeld de Olympische Spelen.
Lees hier verder

Heeft u iets te melden, opmerkingen, suggesties, laat het ons weten. Persberichten en tips blijven altijd welkom, (eventueel anoniem via een invulformulier). Laat het weten via een persoonlijke E-mail aan webmaster@radiowereld.nl of anoniem via deze site Alles is welkom.