hr3 viert haar 30e verjaardag

Dit jaar viert de Duitse radiozender hr3 haar dertigste verjaardag. Eigenlijk bestaat het derde kanaal van de Hessischen Rundfunks al langer, maar niet in de “huidige” vorm. Voor de omvorming werden er op het derde kanaal ’s avonds programma’s uitgezonden voor gastarbeiders. Echte muziekzenders had men in die tijd in Duitsland nog niet.

Toen begin jaren ’70 de plannen stukliepen voor een landelijke “autofahrerwelle”, besloot de Hessischen Rundfunks om zelf een zender op te zetten speciaal voor automobilisten. En zo ging op 23 april 1972 “hr3 – Die Servicewelle aus Frankfurt” de lucht in. De programmering had ieder uur vaste onderdelen: het nieuws, de verkeersinfo, personenoproepen en reistips. Dit alles werd aangevuld met veel muziek. Een echt format qua muziek had de zender nog niet, want men draaide zowel schlagers als pop en alles wat daartussen zit. Overigens was hr3 niet de eerste servicezender die de lucht in ging. Bayern 3 (die servicewelle von Radio Muenchen) ging al in 1971 de lucht in.

Vooral de Radioservice (verkeersinfo en evt. personenoproepen) vormde in de beginperiode (en nog steeds eigenlijk) een belangrijk onderdeel. Tegenwoordig is het de normaalste zaak van de wereld dat je de hele dag op de hoogte gehouden wordt van alle problemen op de weg, maar begin jaren ’70 was dat tamelijk uniek. Ter vergelijking: in Nederland startte Driebergen pas eind jaren ’70 met het regelmatig doorgeven van verkeersinfo via de publieke radio.

Begin jaren ’80 werd hr3 omgevormd tot een echte popzender. De schlagers verdwenen van de zender en maakte plaats voor meer en ook wat stevigere popmuziek. Begin jaren ’90 kwamen de eerste commerciele zenders in de lucht en daarmee kreeg hr3 voor het eerst te maken met concurrentie. Reden te meer om het format nog wat meer aan te scherpen tot het hr3 zoals het nu nog te beluisteren is.

hr3 heeft in de loop van tijd ook heel wat trends gezet, die in de loop van tijd veelvuldig zijn overgenomen door andere radiostations. Zo startte in 1985 het programma “Kuschelrock”. De naam spreekt natuurlijk voor zich: tijdens dit programma (dat om 21 uur begon) werden uitsluitend lovesongs gedraaid.
De hr3-Clubnight was het eerste DJ-programma op de Duitse radio. Het concept hiervan was simpel: zet twee draaitafels neer en laat een bekende club-DJ met zijn of haar platenkoffer langskomen.
Een andere trend van hr3 was om tijdens het ochtendprogramma “Pop & Weck” een camera in de studio te zetten en het programma ook live op tv uit te zenden.

Halverwege de jaren ’80 behaalde hr3 haar hoogtepunt: een marktaandeel van 47%. Tegenwoordig is dat nog maar een krappe 20%.

Op de site van hr3 is een speciaal gedeelte geopend waarop je alles vindt over de dertigjarige geschiedenis van hr3. Niet alleen in woord, maar ook in beeld en geluid. Dit speciale gedeelte genaamd “hr30 – Hessens laengste popradio” is te vinden op hr3.de/hr30.

hr3 is ook live op internet te beluisteren. Helaas niet via Realplayer of Mediaplayer, want hr3 test sinds een enkele jaren met een nieuw formaat streaming-audio. Om dit te beluisteren heb je een WAM-player nodig. Deze speler (276 kb) is te downloaden op hr3.de. [R.S]

Gerelateerde berichten