Kort media nieuws: dinsdag 12 maart 2002

[08.00 uur]
Goedemorgen.

Aanstaande donderdag is er weer een plenaire vergadering over de radiofrequenties om 11.45 uur in de tweede kamer. De verwachting is dat het nog spannend kan gaan worden. CDA’er Joop Atsma heeft direct na het vorige debat zeer forse kritiek geuit op Monique de Vries (staatssecretaris van Verkeer en Waterstaat). Dit vanwege haar optreden in het etherdossier. Ook Bert Bakker van D66 had forse kritiek. De heer Atsma vond dat Mevrouw De Vries al veel eerder haar biezen had moeten pakken en had moeten aftreden.

Napster, dat nog altijd niet haar belofte kan waarmaken voor het uitbrengen van een abonneedienst voor muziekuitwisseling, ontslaat 10 procent van het personeel. Het bedrijf telt daarna nog slechts 100 personen, zo berichten Amerikaanse uitgaven, waar de virtuele perskamer van Napster geen actueel bericht toont. Muziekmaatschappijen laten Napster in haar sop gaar koken, als een straf voor het mogelijk maken van schending van rechten. Napster heeft de maatschappijen nodig voor licenties om muziek te distribueren.

De Engelse radiozender Jazz FM is de meest beluisterde zender op internet. Dit blijkt uit een onderzoek van Arbitron, het Amerikaanse onderzoeksbureau voor radio. De zender heeft achthonderdduizend unieke bezoekers per maand, zo schrijft The Financial Times. Het bedrijf kondigde onlangs tussentijdse verliezen van 181 duizend pond ( 290 duizend euro) aan.

De Zweedse krant Aftonbladet is gestopt met zijn forum, omdat een rechter bepaalde dat de krant verantwoordelijk is voor antisemitische uitingen in de discussies. Volgens de rechter is Aftonbladet als uitgever verantwoordelijk voor alle uitingen op zijn site, ook als die van bezoekers zijn. Daarmee is het volgens de Zweedse krant onmogelijk geworden om een discussieforum in stand te houden. Dat meldt de Amerikaanse discussiesite Kuro5chin.
Lees hier verder

Wilt U op de hoogte worden gehouden van het laatste satelliet nieuws via email?
Wekelijks de nieuwste updates van satellietradio- en TV-stations, nieuwe TV- en radiostations via de diverse Europese satellieten, frequentiewisselingen en aandacht voor de Nederlandse radio- en TV-stations in het Nederlandse Canal Digital-pakket
Aanmelden voor deze neiuwsbrief kan via deze mailinglist

Vanaf zondag 24 maart, tussen 22.10 en 22.40 uur, brengt SBS 6 nieuwe afleveringen van het programma ‘Verboden in te Rijden’, waarin alle facetten omtrent autorijden en autogebruikers worden belicht. Het eerste seizoen was zeer succesvol. In de doelgroep 13+ keken gemiddeld 560.000 mensen. De presentatie van dit programma is wederom in handen van Andre van der Toorn.

Vanaf vrijdag 5 juli a.s. zendt de TROS negen gloednieuwe afleveringen uit van het langstlopende amusementsprogramma in Nederland: Te land, te zee en in de lucht. Voor dit 31ste seizoen worden deelnemers gezocht die in zelfgemaakte, creatieve voer- of vaartuigen mee willen doen aan dit vrolijke programma. Ook dit jaar wordt Te land, te zee en in de lucht gepresenteerd door Bert Kuizenga en Nance.

Pas afgestudeerd en je zoekt werk in de media? Uitgekeken op je huidige job en op zoek naar een nieuwe uitdaging? Of wil je eindelijk de kans grijpen om je te bewijzen in de mediawereld? Kijk meteen bij de Vacatures op RadioWereld, Mediabedrijven kunnen tevens hun advertenties gratis aanbiedingen via deze site.

Lezers van het Nederlands Dagblad kunnen vanaf woensdag via de site een digitale versie van de krant kopen. Daarmee is de gereformeerde krant de eerste krant in Nederland die losse nummers via internet verkoopt. De krant staat vanaf ’s ochtends 10 uur op de site. Een digitaal nummer, dat de lezer als pdf-bestand moet downloaden, gaat 1,35 euro kosten.
Lees hier verder

Russell Crowe heeft zondagavond bij de uitreiking van de Screen Actors Guild Awards (SAG’s) de prijs voor beste acteur in de wacht gesleept voor zijn rol in A Beautiful Mind. Halle Berry won de prijs voor beste actrice voor haar rol in Monsters Ball.
Lees hier verder

,,Wij willen politiek sexy maken en aantrekkelijk voor jongeren”, zegt tv-directeur Maarten van Dijk van de jongerenzender BNN over het nieuwe programma Lijst 0. Tv-babes Bridget Maasland en Katja Schuurman hebben de taak om dat voor elkaar te krijgen. Ze zijn de fictieve lijsttrekkers van lijst 0 (NUL: Nieuw, Uitdagend en Luidruchtig). Voor het programma brengen de dames allerlei politici een bezoekje en onderzoeken wekelijks tot de verkiezingen op 15 mei de mogelijkheden een jongerenpartij op te richten.Lijst O, BNN, Ned.2, 21.18-21.53u.
Lees hier verder

Toen zendercoordinator van Radio2 Kees Toering op een radiocongres in de Verenigde Staten het fenomeen ‘radio-events’ leerde kennen, introduceerde hij het Nederland. Met de Weken van de Jaren ’60 etc, de Week van het Nederlandse lied en de Top 2000. ,,Ik kan niet ontkennen, dat het wel aardig gaat”. De bescheiden zendercoordinator van Radio 2 Kees Toering is nauwelijks uit zijn tent te lokken. Geen hosanna-stemming, dat is niks voor Toering. ,,Het kan ook zo weer omslaan”, zegt hij. Desondanks valt niet te ontkennen dat Radio 2, sinds Kees Toering daar aan het bewind staat, glorieuze luistercijfers bereikt dankzij enkele opvallende initiatieven zoals de Weken van de Jaren ’60, ’70 en ’80, Week van het Nederlandse Lied (intussen omgedoopt tot het Weekeinde van het Nederlandse Lied) en de Top 2000.
Lees hier verder

Perscentrum Nieuwspoort bestaat veertig jaar. Piet Bouwmeester (oud AD-redacteur) tekende de geschiedenis op, Wim Kok nam deze week het eerste exemplaar in ontvangst. “Vroeger ging een politicus een journalist nog wel eens te lijf”.
Lees hier verder

Heeft u iets te melden, opmerkingen, suggesties, laat het ons weten. Persberichten en tips blijven altijd welkom, (eventueel anoniem via een invulformulier). Laat het weten via een persoonlijke E-mail aan webmaster@radiowereld.nl of anoniem via deze site Alles is welkom.

Gerelateerde berichten