Kort media nieuws: donderdag 7 maart 2002

[10.00 uur]
Goedemorgen

Hans Goessens, tot 1 december hoofdredacteur van het Limburgs Dagblad, is gisteren in zijn woonplaats Nuth na een langdurige ziekte overleden. Hij werd 53 jaar. Goessens werd op 1 januari 1996 hoofdredacteur van het Limburgs Dagblad. Hij kon ook toen al bogen op een brede journalistieke carriere, die in de jaren zestig begon bij de Goudsche Courant

De protesterende krantenredacties van uitgeverij de Hollandse Dagbladcombinatie (HDC) hebben dinsdag hun acties opgeschort. Dat schrijven ze in een brief aan de directie omdat deze nu bereid is de door de redactie gestelde voorwaarden in te willigen. Aanleiding voor de acties bij de vijf kranten van HDC-Zuid (Gooi- en Eemlander, Dagblad van Almere, IJmuider Courant, Haarlems Dagblad en het Leidsch Dagblad) vormde het plan van een extern adviesbureau om zestig banen te schrappen. De directie lanceerde daarop het idee om de kranten samen met de acht edities van het Noord-Hollands Dagblad gebruik te laten maken van een centrale redactie. Dit plan zou naar verwachting honderd banen kosten.

SBS Broadcasting BV heeft met de World Darts Trophy BV een overeenkomst gesloten voor het exclusief uitzenden van de World Darts Trophy, een nieuw Nederlands toptoernooi voor de darters. De deal geldt voor drie jaar en loopt van 2002 tot en met 2004. De overeenkomst houdt in dat SBS het exclusieve recht heeft om het complete negendaagse dartstoernooi zowel live als in samenvatting uit te zenden.

De legendarische radio personality Dave Cash, bekend van zijn programma’s op o.a. Big L ( Radio London 266 ) en Radio Luxemburg ( 208 ) is sinds enige tijd weer te beluisteren op de radio. Zijn voorliefde voor country muziek heeft hem doen belanden met een dagelijks programma van 07.00 – 11.00 uur ( NL tijd ) op Ritz 1035, het country station voor Londen. Ook live via internet te beluisteren op: www.officialritz1035.com

Zaterdag is in een extra uitzending van het RTL4-programma “Monte Carlo” te zien hoe de studenten van Star Academy door Carlo Boszhard op spectaculaire wijze worden overvallen. De RTL4-presentator kroop voor deze bijzondere gelegenheid in de huid van Jos Brink, een van zijn ongeevenaarde presentator-imitaties, en verraste afgelopen week de Star Academy met een onverwacht bezoek. Zaterdagavond is te zien hoe Carlo de studenten overhaalt voor hun eerste grote live-optreden op televisie.

Endemol wordt volledig eigenaar van de Britse comedy-producent Zeppotron, het bedrijf dat vooral bekend is vanwege interactieve televisieproducties. Via haar Britse dochter Endemol UK, neemt Endemol de resterende 75% van de aandelen in Zeppotron over van de oorspronkelijke eigenaren. Sinds de zomer van 2000 had Endemol UK al een belang van 25% in Zeppotron. Endemol UK is de grootste niet-zendergebonden entertainmentproducent voor de Britse publieke en commerciele televisie.

KRO Jeugd gaat vanaf maandag 1 april de avonturen van Dick Bruna’s Nijntje uitzenden. Nijntje en haar vriendjes zijn te zien van maandag t/m donderdag in KRO’s Kindertijd (08.30-09.00 en 17.30-18.00 uur) op Z@ppelin. Op woensdag 3 april wordt in het blok Z@ppWoensdagmiddag een special gewijd aan Nijntje, van 13.42-15.38 uur bij de KRO op Z@ppelin en gepresenteerd door Paul Rigter.

Vanaf vandaag tussen 21.40 en 22.10 uur, brengt SBS 6 het nieuwe Nederlandse programma ‘De Smaakpolitie’. In dit programma staat eten in de breedste zin van het woord centraal. De presentatie is in handen van Maureen du Toit. Het programma bestaat uit een aantal smaakvolle onderdelen die gestalte krijgen door onderwerp, presentatie, een voedingscontroleur en een superieure cameraploeg. Zo gaat ‘De Smaakpolitie’ iedere week in een andere stad de straat op om een kijkje te nemen bij allerlei cafetaria’s, shoarmatenten, Chinese restaurants en andere eetwarenhuizen

Pas afgestudeerd en je zoekt werk in de media? Uitgekeken op je huidige job en op zoek naar een nieuwe uitdaging? Of wil je eindelijk de kans grijpen om je te bewijzen in de mediawereld? Kijk meteen bij de Vacatures op RadioWereld, Mediabedrijven kunnen tevens hun advertenties gratis aanbiedingen via deze site.

Omroepvereniging VARA heeft sinds het begin van deze maand een nieuwe huisstijl. Het overbekende uitroepteken dat de VARA in haar naam gebruikte sinds 1984, heeft plaatsgemaakt voor een kubus voor de naam. Daarin staat het uitroepteken echter nog wel verwerkt.

De NOS komt met een eigen waarderingsonderzoek van tv-programma’s van de publieke omroepen. De nieuwe initiatieven staan los van het Continue Kijkonderzoek dat de publieke omroepen samen doen met Spot (stichting tot promotie van tv-reclame), BVA en PMA (de adverteerders) in de Stichting Kijkonderzoek (SKO). De NOS wil ook specifieker weten wat de kijkers van een bepaald programma vinden en waarom. In het Continue Kijkonderzoek worden niet de waarderingscijfers gemeten, omdat de commerciele omroepen daar niet in zijn geinteresseerd. Zij hebben alleen maar belangsteling voor de hoeveelheid kijkers.
Lees hier verder

Wilt U op de hoogte worden gehouden van het laatste satelliet nieuws via email?
Wekelijks de nieuwste updates van satellietradio- en TV-stations, nieuwe TV- en radiostations via de diverse Europese satellieten, frequentiewisselingen en aandacht voor de Nederlandse radio- en TV-stations in het Nederlandse Canal Digital-pakket.
Aanmelden voor deze nieuwsbrief kan via deze mailinglist

C.Smaling, hoogste baas bij krantenuitgeverij PCM, stapt op. De voorzitter van de raad van bestuur legt eind dit jaar zijn functie neer. Dat heeft het bedrijf woensdag bekendgemaakt.
Smaling werkt al twaalf jaar bij PCM, eerst als directievoorzitter en daarna als voorzitter van de raad van bestuur.
Lees hier verder

De eerste van twee internetcopyright richtlijnen is vandaag van kracht geworden. De regel die in mei volgt wordt door de platenindustrie als een verademing gezien. Vandaag is de in 1996 overeengekomen Copyright Treaty van kracht geworden. In mei gebeurt hetzelfde met de Performances and Phonograms Treaty.
Lees hier verder

Heeft u iets te melden, opmerkingen, suggesties, laat het ons weten. Persberichten en tips blijven altijd welkom, (eventueel anoniem via een invulformulier). Laat het weten via een persoonlijke E-mail aan webmaster@radiowereld.nl of anoniem via deze site Alles is welkom.

Lees hier verder
De muziekzender MTV is sinds gisteren weer in Den Bosch en Rosmalen te zien. Animal Planet komt in de plaats van Cartoon Network, dat achter een decoder verdwijnt. Dit zijn enkele wijzigingen in het nieuwe zenderpakket van Essent Kabelcom. Ook nieuw op de kabel is Royaal TV, een commerciele kabelkrant voor Zuid-Oost Brabant. Op de radio zijn de 2e Kamerlijn en BFBS verdwenen. Deze hebben plaatsgemaakt voor nieuwkomers: Radio Donna, Radio Nationaal en ID&T Radio. Op de plek van het opgeheven Love Radio is XFM in de plaats gekomen. XFM is een commerciele jongerenzender die vooral dance uitzendt en voorlopig alleen in Brabant en Limburg is te ontvangen.

Lees hier verder
Pas op 25 februari van dit jaar heeft het Openbaar Ministerie (OM) in Arnhem bij de NOS zowel uitgezonden- als niet-uitgezonden beelden gevorderd in een poging strafbare feiten op te sporen.
Het NOS-Journaal weigert beelden af te staan die zijn gemaakt van rellen tijdens de mond- en klauwzeercrisis in Kootwijkerbroek. Die rellen hadden in 2001 op 30 maart en 7 april plaats.

Lees hier verder
De website ft.com van de zakenkrant Financial Times gaat binnenkort geld vragen voor de toegang tot delen van de website, bijvoorbeeld het archief en nieuwe diensten. Dat heeft de eigenaar van de krant, het Britse mediaconcern Pearson, gisteren bekendgemaakt bij de publicatie van zijn jaarcijfers. Volgens berichten in de Britse pers aarzelt het concern nog tussen betaling per maand of per gebruikt artikel.