Kort media nieuws: maandag 3 maart 2002

[08.00 uur]
Goedemorgen.

De omroep NPS gaat de Grote geschiedenis quiz op televisie uitzenden. De quiz wordt sinds 1999 georganiseerd door de Volkskrant en het Historisch Nieuwsblad, maar was nog nooit op de buis te zien. Op tweede paasdag strijden twintig bekende Nederlanders en twintig onbekende deelnemers om de titel ‘grootste geschiedeniskenner van Nederland’. Jan Tromp, adjunct-hoofdredacteur van de Volkskrant, presenteert het programma. Op televisie zijn al het Nationaal dictee en de Wetenschapsquiz te bekijken.

In week 8 (18 t/m 24 februari 2002) is in totaal voor 4.251.888,- Euro aan radiocommercials uitgezonden op de Nederlandse radiozenders. Dit blijkt uit de gegevens van BBC welke de bruto mediabestedingen van adverteerders in registreert. Spaar Select is met een bruto radiobudget van 172.087,- Euro de grootste radio-adverteerder geweest. Op de tweede plaats staat Hero met 124.025,-. Euro Randstad Uitzendbureau is de nummer drie en heeft voor een bruto bedrag van 123.716,- Euro aan radiocommercials uit laten zenden.

Vanaf september start het TV-station Net 5 met een nieuw programma dat zal gaan over persoonlijke verzorging. Dit zal worden uitgezonden in samenwerking met levensmiddelenfabrikant UNilever en met KPN.

Vanaf dinsdag zal Essent de commerciële radiozenders ID&T Radio en Radio Nationaal toevoegen aan het radio-pakket in Brabant & Limburg. De zender BFBS 1 ‘British Forces Broadcasting Service’ (radiostations voor de Britse strijdkrachten) en het waalse publieke radiostation Radio 21 (van de RTBF) zullen hierdoor verdwijnen.
Inmiddels is ook de TV zender Cartoon Network al vervangen door Animal Planet. Dit zou eigelijk op 5 maart gebeuren

Wilt U op de hoogte worden gehouden van het laatste satelliet nieuws via email?
Wekelijks de nieuwste updates van satellietradio- en TV-stations, nieuwe TV- en radiostations via de diverse Europese satellieten, frequentiewisselingen en aandacht voor de Nederlandse radio- en TV-stations in het Nederlandse Canal Digital-pakket
Aanmelden voor deze neiuwsbrief kan via deze mailinglist

UPC: Met ingang van 1 maart is via ExtraTV 1 in het UPC gebied in Zuid Holland, de zender Hallmark tijdelijk te zien. Tevens is TV Rijnmond per 1 maart, op Goeree per 5 maart , verhuisd van kanaal 56+ naar kanaal 10 of 210,25 mhz. TV Rijnmond moet dus op ieder tv-toestel opnieuw worden ingeprogrammeerd. Dit geldt alleen voor alle op UPC aangesloten gemeenten. UPC wilde op deze manier behalve een kwaliteitsverbetering de kanaalindeling logischer maken doordat TV Rijnmond nu naast de publieke omroepen zit qua uitzendfrequentie.

In Nederland is Yorin er nog steeds niet over uit of er een vierde Big Brother komt, maar in Groot-Brittanie is het reality-programma nog altijd een grote publiekstrekker. Eind mei komt er een derde versie van BB op de Britse zender Channel 4.

Op woensdag 6 maart, de dag van de gemeenteraadsverkiezingen, staan de programma’s van Radio- en TV Flevoland vrijwel geheel in het teken van de verkiezingen. Radio Flevoland zendt voor de gelegenheid langer dan gewoonlijk uit. Vanuit de zes Flevolandse gemeenten zal gedurende de dag in de reguliere Radio Flevoland programma’s regelmatig verslag worden gedaan over het verloop van de verkiezingsdag. Om 19.00 uur start de extra radio verkiezingsuitzending tot 23.00 uur.

Film krijgt vanaf deze maand een nog grotere plaats in de programmering van Yorin. The movement trakteert de kijker namelijk vanaf 4 maart in het nieuwe filmblok ‘yorin the movies’ zes avonden per week een speelfilm. Met uitzondering van zondagavond, kan de kijker in het weekend vanaf circa 22.05 uur en op doordeweekse dagen vanaf circa 21.40 uur rekenen op echte toppers in diverse genres.

Pas afgestudeerd en je zoekt werk in de media? Uitgekeken op je huidige job en op zoek naar een nieuwe uitdaging? Of wil je eindelijk de kans grijpen om je te bewijzen in de mediawereld? Kijk meteen bij de Vacatures op RadioWereld, Mediabedrijven kunnen tevens hun advertenties gratis aanbiedingen via deze site.

De Twentsche Courant Tubantia gaat vanaf april ook in de Duitse grensstreek bezorgen. Volgens manager S. Kosse is de krant het eerste regionale dagblad dat de grens oversteekt. TC Tubantia zal iedere morgen in tenminste dertien Duitse gemeenten worden bezorgd.
Lees hier verder

Velen zijn jaloers op de Britse kijker. De publieke omroep brengt namelijk tegelijk verschillende live uitzendingen van de Olympische Spelen. De kijker moet maar eventjes drukken op zijn afstandsbediening om te kunnen kiezen uit verschillende live-evenementen. Nog eens drukken, en je kan zien hoeveel medailles een atleet heeft gehaald, de schema’s, hoogtepunten.
Lees hier verder

Het bestuur van de Stichting CAI Alkmaar weigert onafhankelijk financieel onderzoek naar de uitgaven voor beheer van de opbrengst (49 miljoen euro) uit de verkoop van het kabelbedrijf. Het college van burgemeester en wethouders van Alkmaar had hier gisteren om gevraagd. Aanleiding is een maandag uitgelekt rapport over reizen die bestuurders van de stichting met echtgenotes in 1998 en 1999 op kosten van het kabelbedrijf maakten naar Amerika.
Lees hier verder

Evenementenorganisator ID en T, die grote dancefeesten organiseert, gaat binnen een half jaar een eigen televisiezender oprichten. De televisiezender, die 24 uur in de lucht is, zal ongeveer eenvijfde van de zendtijd videoclips uitzenden. Verder zullen er eigen programma’s, series en discussieprogramma’s te zien zijn. ID en T organiseert jaarlijks acht grote megafeesten met in totaal zo’n 300.000 bezoekers en heeft al een eigen radiostation op de kabel en twee tijdschriften over de dancecultuur. Ook zijn bij ID en T artiesten, zoals DJ Jean, Marco V. en Johan Gielen in dienst, van wie de muziek onder een eigen label op cd wordt uitgebracht.
Lees hier verder

Kane heeft dit jaar de meeste kans op succes tijdens de uitreiking van de TMF-awards. De Haagse rockband heeft zes nominaties gekregen, een meer dan de zeer succevolle zangeres Sita. Dat heeft de muziekzender zaterdag bekendgemaakt. De kijkers van de muziekzender bepaalden de afgelopen tijd welke artiesten de nominaties krijgen. Daartoe konden ze op de website www.tmfawards.nl een nominatieformulier invullen. Een woordvoerster van The Music Factory meldde zaterdag dat 30.000 kijkers gebruik maakten van die mogelijkheid.
Lees hier verder

Lokale omroepen zijn populairder dan ooit. De kijk- en vooral luisterdichtheid komt in de buurt van commerciele toppers als Sky Radio. Maar het succes is gebouwd op enkele gedreven vrijwilligers en een beetje subsidie. De lokale omroepen willen eindelijk volwassen worden, maar blijven steken in de puberteit.
Lees hier verder

Een op de drie ouders gebruikt de pictogrammen van Kijkwijzer om tv-programma’s en films op inhoud te beoordelen. Dat blijkt uit cijfers die vrijdagmiddag op de Kijkwijzerconferentie in Amsterdam werden gepresenteerd. Staatssecretaris Van der Ploeg (Media) zei tijdens de conferentie dat het resultaat van een jaar Kijkwijzer hem niet tegenviel.
Lees hier verder

Internetters halen veelvuldig muziek van internet binnen. Dat blijkt uit cijfers die onderzoeksbureau NFO Trendbox vrijdag presenteerde. Van de internetgebruikers zegt 26 procent regelmatig muziekbestanden te ‘downloaden’. In de leeftijdscategorie 16 tot en met 24 jaar is dit bijna de helft. Maar liefst 87 procent van de internetters betaalt hier geen stuiver voor, weet Trendbox.
Lees hier verder

Een mooie reden om Pim Fortuyn uit te nodigen: hij verdubbelt de kijkcijfers ruim. Naar het gesprek tussen hem en Felix Rottenberg in Slot Rottenberg woensdagnacht keken 450.000 mensen, 17 procent marktaandeel en aanzienlijk hoger dan het gemiddelde van 395.000 voor de persconferentie van de minister-president. Alleen Studio Sport scoorde op die late woensdagnacht hoger. Heel wat mannen moeten hebben getwijfeld tussen nudisme bij Yorin, voetbal en Pim-populisme.
Lees hier verder

Heeft u iets te melden, opmerkingen, suggesties, laat het ons weten. Persberichten en tips blijven altijd welkom, (eventueel anoniem via een invulformulier). Laat het weten via een persoonlijke E-mail aan webmaster@radiowereld.nl of anoniem via deze site Alles is welkom.