Column: Uitgepingeld

Op 2 april 2002 introduceerde NOS Radio het nieuwe geluid van haar nieuwsuitzendingen op Radio 2. De bulletins op het hele uur werden op de nationale familiezender voorzien van een moderne vormgeving. Een audio-logo, zo noemt de NOS dat. Een nieuws-pingel, zo noem ik het zelf. Een ongewenste bak herrie, zo noemt menig luisteraar het. Amper twee weken na de introductie verdween het audio-logo alweer van de zender. En dat vind ik heel merkwaardig.

Zelf was ik al ruim een maand op de hoogte van de verandering die op stapel stond. En zo nu en dan iets nieuws kan op zich geen kwaad. Mijn verwachtingen waren hooggespannen. Met belangstelling keek ik uit naar het moment waarop de nieuwe formule via de radio tot mij zou komen. En toen ik het eenmaal beluisterd had, dacht ik: “Zo, dat is het dus geworden”. Ik was er niet heel enthousiast over, maar lelijk was het ook zeker niet. Op zich voldeed het wat mij betreft aan de eisen.

Een pingeltje voor het nieuws en een pingeltje erna. Ter afbakening van het geheel. Niets mis mee, zou je zeggen. Maar volgens sommigen volstrekt overbodig en hier en daar zelfs zeer storend. Naar ik heb begrepen, was het resultaat bij nader inzien toch niet helemaal wat men er bij de NOS van had verwacht. En dus werd de hele zaak weer van de zender gehaald. Dat laatste wil er bij mij niet goed in. Ik heb er lang over nagedacht, maar ik kan haast niet geloven dat dit echt de reden is.

De NOS is de moeder aller omroepen en juist van deze club mag een professionele werkwijze worden verwacht. Ik herinner me dat omroepen die namens hun land het Eurovisie Songfestival mochten organiseren, bij de NOS aanklopten om adviezen en diensten in te kopen. Dat wil wat zeggen. En in de loop der jaren is ook bewezen dat er de nodige kennis in huis is. Toch wordt er ook zo nu en dan geblunderd. Denk maar eens aan de uiterst belabberde geluidskwaliteit van de nationale voorronde van datzelfde Songfestival, die door Paul de Leeuw destijds live vanuit Rotterdam werd gepresenteerd.

Het hele verhaal van het audio-logo vind ik ook een blunder. Ik kan me niet voorstellen dat een omroep als de NOS een nieuw geluid introduceert zonder dat in eigen beheer tot in den treure te hebben getest. Want alleen door uitzendingen met de nieuwe formule na te bootsen kom je tot de conclusie of iets werkt. Het pingeltje kan op zich best leuk klinken, maar het moet natuurlijk ook passen in het geheel. Als je op basis van de restresultaten constateert dat alles in orde is, kun je niet twee weken later tot de conclusie komen dat het toch niet zo geweldig is.

Overigens ben ik van mening dat de nieuwe vormgeving op zich prima voldeed. De fout ligt mijns inziens voornamelijk bij de nieuwslezers. Die ratelden gewoon dwars door de pingel heen en dat was volgens mij nou net niet de bedoeling. Ik stel me voor dat het door de bedenkers anders is bedoeld. Eerst een tijdmelding door de nieuwslezer, daarop aansluitend de pingel die helemaal wordt uitgespeeld. Dat is tenslotte maar 1 of 2 seconden. Dan direct daarna, met een geluidje op de achtergrond, de stem van de nieuwslezer die zijn of haar eigen naam noemt en begint met het lezen van het eerste bericht.

Aan het einde ging het wel goed. Daar valt ook niet veel fout te doen. Gewoon je tekst afmaken, besluiten met “dit was het nieuws” en dan de afsluitende pingel laten klinken. Al dan niet gevolgd door verkeersinformatie. Nee, de problemen zaten vooral in dat intro. Het leek erop dat de vormgeving alleen op papier aan de nieuwslezers was doorgegeven, zonder dat zij de kans hadden gehad ermee te oefenen. En als er wel is geoefend, is dat weinig succesvol geweest. Hoe dan ook, de NOS heeft besloten de nieuwsuitzendingen op Radio 2 nu maar geheel te ontdoen van alle pingels.

Ook alweer een besluit dat ik niet helemaal kan volgen. Het tot 2 april 2002 gebruikte audio-logo was inmiddels net redelijk ingeburgerd en had dus zonder problemen kunnen worden teruggezet. Tenzij daaraan juridische of auteursrechtelijke bezwaren zouden kleven, maar daar ga ik niet van uit. Ik ben benieuwd of de huidige situatie, nieuws zonder een enkele pingel, een tijdje zo zal blijven. Of dat men binnenkort weer komt met een alternatief. Hoe dan ook, voorlopig lijkt de NOS te zijn uitgepingeld.

Raimond Bos

raimond@radiowereld.nl

Gerelateerde berichten