Films om voor thuis te blijven.

Geen zin om de deur uit te gaan? Waarom zou je ook. Kijk thuis gewoon een goeie film…
In dit onderdeel van RadioWereld besteden we aandacht aan films. Deze zijn de komende dagen op de Nederlandse televisie te zien. Iedere dag wordt een film nader belicht.

Het overzicht van maandag- tot en met woensdagavond:
Maandag:
– Net5, 20.30-22.10: Miracle on the Interstate 880
– V8, 20.30-22.35: Speed
– Yorin, 21.45-23.35: National Lampoon’s Vacation
– Ned.3, 22.55-0.37: A Thousand Acres

Dinsdag:
– V8, 20.30-22.30: The Dream Team
– SBS6, 20.30-22.30: Volcano
– Yorin, 21.40-23.55: 187

Woensdag:
– RTL4, 20.30-22.15: Dying to Be Perfect
– V8, 20.30-22.15: Home Alone III
– SBS6, 20.30-22.35: Falling Down
– RTL5, 20.30-22.35: Rebel without a Cause
– Yorin, 21.30-23.15: Bitter Blood (deel 1)
– V8, 22.15-0.35: Aliens
– RTL5, 23.15-0.45: Watch Me

Aanraders

Maandag:
Titel: Speed (V8, 20.30)
Genre: Actie
Cast: Keanu Reeves, Sandra Bullock, Dennis Hopper, Jeff Daniels, Joe Morton, Alan Ruck, e.a.
Regie: Jan de Bont
Land: USA (1994)
Korte omschrijving: Een bommenlegger maakt de stad onveilig waar Jack Traven agent is. Traven’s partner wordt vermoord en bommenlegger Howard Payne heeft een nieuwe uitdaging voor Jack. Een bom in een bus.

Onze Jan de Bont heeft met deze film weer eens bewezen zich, zelfs als regisseur helemaal thuis te voelen in het actie-genre. Hij maakte een aantal Nederlandse speelfilms waaronder Max Havelaar en Turks Fruit. Beide grote successen onder het Nederlandse publiek. Turks Fruit werd zelfs uitgeroepen tot beste Nederlandse film van Eeuw.

Al snel vertrok hij samen met Paul Verhoeven en Rutger Hauer richting de VS om van het Hollywood succes mee te genieten. Dit is ze alledrie gelukt. Jan de Bont weet met zijn camerawerk altijd de beste shots te krijgen, erg goed de special effects op het scherm te brengen en brilliant met een handcamera om te gaan. Zijn trademark is dat hij nauwelijks stilstaande shots filmt, maar de camera continu in beweging houdt.

‘Speed’ is de eerste film geweest die Jan de Bont zelf regisseerde. Hij regisseerde na ‘Speed’ook nog ‘Speed II’, ‘Twister’ en ‘The Haunting’. In 2003 wordt zijn nieuwe film ‘The Courier’ verwacht. Ik ben erg benieuwd.

Dinsdag:
Titel:187 (Yorin, 21.40)
Genre: Actie
Cast: Samuel L. Jackson, John Heard, Kelly Rowan, Clifton Collins Jr., Tony Plana, e.a.
Regie: Kevin Reynolds
Land: USA (1997)
Korte omschrijving: Trevor Garfield besluit, na als leraar bijna door een leerling te zijn doodgestoken, naar Los Angeles te verhuizen. Hier komt hij wederom voor een klas te staan waar de gemoederen hoog oplopen.

Het is niet de beste film met Samuel L. Jackson. Wel het kijken waard overigens. Jackson speelt af en toe een kleine rol in een film, waarbij hij totaal overbodig lijkt, maar toch wel degelijk een toegevoegde waarde heeft. Dit is bijvoorbeeld het geval in ‘True Romance’ en in de laatste scène van ‘Out of Sight’. Beide brilliante films overigens. In ‘187’ speelt hij zoals in ‘Rules of Engagement’ en ‘Shaft’ de hoofdrol van de film. Dit gaat hem niet slecht af.

‘187’ is een tamelijk aangrijpende film waarbij de kijker een blik gegund wordt in de wereld van een leraar die probeert zijn klas onder controle te houden. De klassen waar hij in terecht komt zijn niet de leukste, maar helaas ook geen uitzondering op wat er zich in de werkelijkheid afspeelt in sommige delen van de VS. De reden dat de film aanspreekt is met name het verhaal dat zeer overeenkomstig is met de werkelijkheid.

Woendag:
Titel: Aliens (V8, 22.15)
Genre: Science Fiction
Cast: Sigourney Weaver, Carrie Henn, Michael Biehn, Paul Reiser, Bill Paxton, Lance Henrikson, e.a.
Land: USA (1986)
Korte omschrijving: Luitenant Ripley moet het wederom opnemen tegen een ras organismen dat zich heeft genesteld in een mensenkolonie.

‘Aliens’ is het vervolg op ‘Alien’ uit 1979. Dit is nou een van de films waarvan de vervolg delen net zo boeiend en misschien wel beter zijn dan het eerste deel. Van de ‘Alien’-serie zijn inmiddels vier films gemaakt en de geruchten over een vijfde deel doen ook al de ronde. Het eerste deel was voor 1979 een zeer indrukwekkende science fiction film. De special effects zijn zelfs in deze tijd van computer annimaties erg indrukwekkend. Dit vervolg ‘Aliens’ van 7 jaar later kreeg een nieuwe regisseur.

Ridley Scott regisseerde het eerste deel. James Cameron nam het van hem over en wist daarbij mede dankzij het acteerwerk van Sigourney Weaver, ook het tweede deel spannend te houden. ‘Alien3’ viel, ondanks Weaver’s acteerprestaties een beetje tegen. Doch, zeker niet te slecht om een avondje voor thuis te blijven. Deze laatste film werd geregisseerd door David Fincher. Als laatste kwam in 1997 ‘Alien: Resurrection’ uit. Deze film werd door Jean-Pierre Jeunet geregisseerd en was weer iets beter dan het derde deel. Ik ben benieuwd wie het eventuele vijfde deel zal regisseren. Eerst nog even van deel 2 genieten. [Bastiaan Hennis]

Gerelateerde berichten