Kort media nieuws: maandag 8 april 2002

[10.00 uur]
Goedemorgen.

Zeven voorname filmstudio’s uit Hollywood gaan gezamenlijk een onderneming oprichten om een open-technology standaard te ontwikkelen voor digitale cinema. Binnenkort zullen zij meer details over de onderneming geven, zo meldt nieuwssite MSNBC. Volgens analisten zou dit een mijlpaal zijn voor digitale films. De betrokken studio’s zijn Disney, 20th Century Fox, MGM, Paramount, Sony, Universal en Warner.

Het kabinet negeert de wens van de Tweede Kamer om 32 miljoen euro extra vrij te maken voor de publieke omroep. De Kamer had het geld eind vorig jaar beschikbaar gesteld vanwege het afschaffen van de omroepbijdrage. De Kamer vond dat de omroepen er hierdoor op achteruit waren gegaan. Het kabinet laat echter weten dat “er geen enkele twijfel” bestaat dat de omroepen niet benadeeld zijn, wat zou blijken uit een rapport van de Rekenkamer. Het CDA is boos over de gang van zaken en stelt de kwestie weer aan de orde.

Wilt U op de hoogte worden gehouden van het laatste satelliet nieuws via email?
Wekelijks de nieuwste updates van satellietradio- en TV-stations, nieuwe TV- en radiostations via de diverse Europese satellieten, frequentiewisselingen en aandacht voor de Nederlandse radio- en TV-stations in het Nederlandse Canal Digital-pakket. Aanmelden voor deze nieuwsbrief kan via deze mailinglist

De Australische oud-discjockey Dave Norman heeft zijn leven lang van alles verzameld dat te maken had met de sterren met wie hij in zijn werk te maken kreeg. In dertig jaar tijd bouwde hij een enorme collectie op, die hij nu laat veilen omdat hij Australie gaat verlaten. In totaal komen er 2500 stukken onder de hamer. Er zijn veel platen en affiches met handtekeningen van sterren, varierend van Buddy Holly tot Limp Bizkit.

De NOS doet op woensdag 10 april rechtstreeks verslag van de presentatie van het eindrapport over de val van de VN-enclave in Srebrenica. De uitzending is van 12.00 uur tot 13.30 uur op Nederland 2. Het onderzoek van het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie (NIOD) wordt om 12.00 uur openbaargemaakt.

Pas afgestudeerd en je zoekt werk in de media? Uitgekeken op je huidige job en op zoek naar een nieuwe uitdaging? Of wil je eindelijk de kans grijpen om je te bewijzen in de mediawereld? Kijk meteen bij de Vacatures op RadioWereld, Mediabedrijven kunnen tevens hun advertenties gratis aanbiedingen via deze site.

De gemeente wil een 150 meter hoge zendmast plaatsen in de Aambeeldstraat op het industrieterrein in Noord. De stalen constructie is bedoeld voor bevestiging van antennes voor digitale ethertelevisie en FM-radio. Als de zogenoemde IJ-mast er komt, wordt die het hoogste bouwwerk van Amsterdam. De mast voldoet aan alle milieunormen, en zou geen gevaar voor de volksgezondheid opleveren.
Lees hier verder

Marc Klein Essink is het zat zijn energie te verbruiken aan de commotie rond zijn persoon in de zgn. ‘Knip Mark eruit’-actie van de HMG-groep, die een kort geding tegen de acteur/presentator heeft aangespannen omdat Klein Essink de moed heeft gehad in een door Endemol geproduceerde ziekenhuisserie bij Net 5 – niet echt de vrienden van HMG – te gaan spelen. Niet alleen Klein Essink en een enorm productieteam worden de dupe als HMG zijn zin krijgt, maar ook aan de wens van de kijker wordt volkomen voorbijgegaan. Die krijgt de serie dan niet te zien!
Lees hier verder

Het noodlijdende mediaconcern van de 75-jarige Beierse zakenman Leo Kirch is niet meer van de ondergang te redden. In Duitse bankkringen was gisteren, na het stuklopen van de onderhandelingen met de concurrenten Rupert Murdoch en Silvio Berlusconi, de algemene verwachting dat het bedrijf met bijna 6000 werknemers en een schuldenlast van €7 miljard maandag uitstel van betaling zal moeten aanvragen.
Lees hier verder

De internetsites van regionale dagbladen van Wegener moeten zogenaamde ‘marktplaatsen’ worden. Met regionaal nieuws als lokkertje gaan de sites zich sterker concentreren op advertenties voor banen, auto’s, woningen en producten van lokale ondernemers. Dat is het doel van de directie van Wegener eMedia, die de vijftien on-line edities van de regionale dagbladen ontwikkelt en exploiteert.
Lees hier verder

Kinderen zien hem heel soms op televisie voorbij komen. Voor de meeste volwassenen is hij echter vooral iets uit een ver verleden: Paulus de Boskabouter. Toch is deze creatie van de violist, poppenspeler en tekenaar Jean Dulieu allerminst van vroeger tijden. Paulus leeft namelijk nog steeds. Tegenwoordig woont hij in de nieuwbouwwijk Peelo te Assen. En kort geleden rolden maar liefst twee boeken met zijn naam van de persen.
Lees hier verder

Microsoft werkt aan betere muziekbeveiliging. Microsoft komt binnenkort met een upgrade van zijn anti- kopieertechniek voor digitale muziek die bijvoorbeeld via internet verspreid wordt.
Lees hier verder

Twee bedrijven bieden al geruime tijd in de Verenigde Staten via de satelliet radioprogramma’s aan. Met een speciale radioontvanger kan overal in het land naar de radiouitzendingen geluisterd worden. De signalen worden uitgezonden door een aantal satellieten die in een betrekkelijk lage baan boven de Verenigde Staten hangen. Een schotelantenne is niet meer nodig.
Lees hier verder

De NOS levert tien uur Nederlandse televisie aan collega-omroep Radio Televisie Kosovo (RTK). De Nederlandse organisatie werkt mee aan een Europese actie om de Kosovaarse zender aan meer materiaal te helpen. De RTK werd in 1999 onder toezicht van de European Broadcast Union opgericht. De zender wordt inmiddels door 67 procent van de bevolking bekeken en is daarmee marktleider in het balkanland.
Lees hier verder

Heeft u iets te melden, opmerkingen, suggesties, laat het ons weten. Persberichten en tips blijven altijd welkom, (eventueel anoniem via een invulformulier). Laat het weten via een persoonlijke E-mail aan webmaster@radiowereld.nl of anoniem via deze site Alles is welkom.

Gerelateerde berichten