VVR: niet landelijke frequenties grabbelton

De VVR heeft zich erg boos gemaakt over de nu nog beschikbare frequentieruimte voor niet-landelijke partijen die nog in de ether willen komen. Alle krenten zijn uit de pap gehaald door het ministerie, na overleg met de SCR. Dat betekent concreet dat nu voor nieuwkomers geen of te weinig ruimte is op niet-landelijk gebied in Amersfoort, de west-kant van Noord Holland, Utrecht, Den Haag/Rotterdam, het Westland en West Brabant.

Om de dekkingsproblemen van de landelijke (commerciële) zenders op te lossen is eindeloos in de grabbelton van de niet-landelijke frequenties gegraaid, waardoor deze problemen kunnen ontstaan, aldus Paul Winnubst, secretaris van de VVR. Het is dan ook om deze reden dat de VVR niet akkoord kan gaan met welk verdelingsmechanisme ook. Er dient eerst duidelijk te zijn of er additionele ruimte komt voor nieuwe niet-landelijke partijen. Des te schrijnender is het dat de zittende partijen op niet-landelijk gebied er wel ruim 150% aan dekking op vooruitgaan.

De Tweede Kamer heeft aangedrongen op voldoende level playing field en voldoende ruimte voor nieuwkomers. Door de staatssecretaris is daar aan gehoor gegeven, maar alleen naar de bestaande en landelijke partijen toe.
‘Wij willen geen slachtoffer van deze wijze van machtspolitiek worden, het ministerie zal met duidelijke en vooral snelle oplossingen voor onze problematiek moeten komen.’ ‘Voor bijvoorbeeld Radio Westland dat al 5 jaar op de kabel uitzendt is nu geen frequentie beschikbaar’ ‘ Dat is niet alleen erg voor deze partij, maar bovendien heeft het ministerie zijn huiswerk niet goed gemaakt, want deze wist allang welke wensen er waren.’

Inmiddels is wel, na ruim twee jaar, een modificatie-onderzoek aangekondigd waar extra frequenties kunnen worden gevonden. Deze extra frequenties dienen vervolgens weer met het buitenland te worden gecoordineerd, dit gaat dus weer minimaal een jaar tot anderhalf jaar duren. Voor de VVR is dat geen oplossing als ondertussen andere partijen wel aanzienlijk hun marktpositie kunnen uitbouwen.

Laat de verschillende andere partijen maar wachten op het modificatieonderzoek en laat de overheid een eerlijkere verdeling op niet-landelijk gebied toepassen, alsdus de VVR. [M]

Gerelateerde berichten