Kort media nieuws uit de krant: woensdag 29 mei 2002

Kranten doen het slecht in Europa. In zeker negen van de 15 EU-lidstaten boeren ze achteruit, en dan zijn er vorig jaar ook nog eens 37 titels verdwenen. Wereldwijd was er vorig jaar – met dank aan Bin Laden – een minieme groei.Westeuropese uitgevers zouden zich in de handen wrijven als het lezersgedag in hun landen zich een beetje zou spiegelen aan dat in Noorwegen of Japan. Van elke 1.000 Noren kopen er 705 elke dag een krant; de Japanners zijn met 667 verkochte kranten op elke 1.000 inwoners goede tweede.
Lees hier verder

De VARA weigert met ingang van volgend jaar nog langer programma’s te maken voor de slecht beluisterde publieke radiozender 747 AM. Daarmee komt het voortbestaan van het vroegere Radio 5 in gevaar. Zendercoördinator Jan Westerhof vreest een trend. Hij moet ook de AVRO al missen, die om budgettaire redenen niet op 747 AM uitzendt. Het besluit van de VARA-directie betekent opheffing van bekende programma’s als Ophef & Vertier (cultuur) en Punch (media). Medewerkers van deze programma’s zullen volgens VARA-woordvoerder R. ’t Sas worden ingezet bij programma’s op andere zenders. Tot gisteravond beraadde de Ophef & Vertier-ploeg zich over de gedwongen overplaatsing.
Lees hier verder

De kopieerbeveiliging op cd’s stelt niets voor. Zelfs het zetten van een streep met een viltstift op een beschermde cd is in veel gevallen niet nodig.
Lees hier verder

De gemeente IJsselstein wil de uitzendingen van de regionale televisiezender Kanaal 9 niet gedogen. Zendermaatschappij Nozema krijgt vrijdag een dwangsom aangezegd, waarin wordt geëist dat de uitzendingen worden stopgezet. Als Nozema dit niet doet, moet ze 20.000 euro per week betalen, met een maximum van 200.000 euro. De zendermaatschappij had geen milieuvergunning aangevraagd voor het uitzenden van de televisiezender. Dat is wel verplicht. Een concept-vergunningaanvraag is de deur uit en Nozema hoopte dat de gemeente de uitzendingen zolang zou gedogen.
Lees hier verder

Met de dood van Bart de Graaff, oprichter en voorzitter van BNN, gaat de jongerenomroep een nieuwe fase in. In de praktijk moest men het al geruime tijd zonder het boegbeeld stellen, en hij was ook allang niet meer de enige attractie in de programmering. Maar wel belichaamde De Graaff nog steeds het oergevoel van BNN: klein maar dapper, brutaal en bijdehand, een vrolijke onruststoker tussen de gevestigde belangen van de andere publieke omroepen. Misschien ook nogal puberaal en inhoudsloos, maar wel aantrekkelijk voor een groep die zich allang massaal van de traditionele omroepen had afgewend.
Lees hier verder

Het gevoel van vele Israëli’s dat de hele wereld tegen hen is, lijkt te zijn versterkt door het Eurovisie Songfestival, een evenement dat landen juist samen zou moeten brengen. Zelfs het ministerie van Buitenlandse Zaken wil opheldering over bepaalde opmerkingen van presentatoren in België en Zweden die zangeres Sarit Hadad zouden hebben benadeeld.
Lees hier verder

De Vlamingen hebben massaal naar het Eurovisie Songfestival gekeken. Gemiddeld 1.812.000 kijkers volgden de drie uur durende uitzending op TV1. Dat was goed voor een gemiddeld marktaandeel van 73,2 procent, de hoogste cijfers voor een Songfestival sinds 1991, toen Clouseau werd afgevaardigd.
Lees hier verder

Gerelateerde berichten