Kort media nieuws: woensdag 8 mei 2002 [update]

[13.00 uur]
Goedemiddag

De Duitse tv-zender ARD lijkt de mogelijke dader van de moord op Pim Fortuyn te hebben gefilmd. Op de beelden deelt Fortuyn een handtekening uit aan iemand die sterk op de verdachte lijkt.

De Amsterdamse programmaraad heeft besloten om het nieuwe tv-kanaal van Veronica en Kindernet, dat in september van start gaat, niet op de kabel te plaatsen. De raad vindt dat de zender niets toevoegt aan het huidige aanbod.

Het radioprogramma RuuddeWild.nl is vanmiddag niet doorgegaan. Tussen 4 en 6 werd er nonstop muziek uitgezonden in aangepaste vorm. Gisteravond zei Ruud de Wild in het RTL 4 programma Barend en van Dorp al dat hij twijfelde of hij wel door moest gaan. Hoe het nu verder gaat blijft nog onduidelijk

Door een technische storing in de drukkerij is het Dagblad van het Noorden op woensdagmorgen in delen van Groningen later bezorgd dan normaal. In de meeste gevallen is het dagblad voor 10.30 bezorgd.

Het humoristische en satirische VARA-programma Kopspijkers gaat zaterdag in verband met de dood van Pim Fortuyn niet door. Volgens de woordvoerder is het gezien de opzet van het programma, dat gaat over actuele zaken, nu niet mogelijk om de uitzending van het tv-programma door te laten gaan.

De NOS zendt de herdenking van Fortuyn door de gemeenteraad van Rotterdam vanmiddag rechtstreeks uit. Fortuyn was voorzitter van de fractie van Leefbaar Rotterdam in de raad. De uitzending van de herdenking is op Nederland 2, begint om 14.00 uur en eindigt om ongeveer 15.30 uur.

De Nederlandse speelfilm Nynke van regisseur Pieter Verhoeff heeft twee prijzen gewonnen op het filmfestival van Newport Beach in Californië. Cameraman Paul van den Bos kreeg de prijs voor ‘Best cinematography’. Hoofdrolspeelster Monic Hendrickx won de prijs voor ‘Best actress’.

Wilt U op de hoogte worden gehouden van het laatste satelliet nieuws via email?
Wekelijks de nieuwste updates van satellietradio- en TV-stations, nieuwe TV- en radiostations via de diverse Europese satellieten, frequentiewisselingen en aandacht voor de Nederlandse radio- en TV-stations in het Nederlandse Canal Digital-pakket. Aanmelden voor deze nieuwsbrief kan via deze mailinglist

De Nederlandse Vereniging voor Journalisten (NVJ) verwerpt de kritiek die her en der is geuit op de berichtgeving over Pim Fortuyn. Bij verscheidene betogingen na de moordaanslag op Fortuyn werd beweerd dat door de negatieve houding van de media een sfeer is geschapen waarin de politicus kon worden vermoord. Zo lag er voor het Rotterdamse stadhuis een spandoek met de tekst: ‘Vermoord door de hetze van zittende politici en een blatende pers’. Ook zanger en politicus Henk Westbroek verklaarde dat een deel van de pers ‘een sfeer heeft gecreeerd waarin gekken dit soort dingen doen’. NVJ-voorzitter R. Abram benadrukt dat er een verschil moet worden gemaakt tussen verslaggeving en commentaren. Hij geeft toe dat er in de commentaren kritiek is geleverd op Fortuyn, maar ‘daarmee lok je nog geen aanslag uit’, aldus Abram.

Veel lezers van landelijke kranten hebben geklaagd over de schokkende foto van de vermoorde Pim Fortuyn op de voorpagina van hun ochtendkrant. Op de foto is het levenloze lichaam van de politicus te zien, op de plaats van het misdrijf. Bij De Telegraaf, De Volkskrant en het Algemeen Dagblad kwam een record aan telefoontjes binnen van lezers die onaangenaam verrast waren door de onthullende foto. Tientallen lezers dreigden hun abonnement op te zeggen. De Volkskrant heeft de beveiliging verdubbeld nadat sommige bellers met geweld dreigden.

Op zoek naar een leuke baan in de mediawereld? Wil je jezelf bewijzen? Ga dan op zoek naar je ideale werkgever bij onze vacatures! Regelmatig geupdate, dus actueel. Je kunt natuurlijk door de vacatures bladeren, maar je kunt jezelf ook laten vinden door een bedrijf!
Geef je daarvoor op bij ‘Biedt zich aan’, een nieuwe rubriek van Radio.nl. Hier kun je kort aangeven wie je bent en wat je kunt, en dit als korte advertentie bij ons achterlaten. Vervolgens kun je door organisaties gevonden worden. Simpel toch?

Sinds begin deze week is Radio 192 toegevoegd aan het basispakket van Multikabel Noord-Holland. De frequentie is 88.5 FM (mono). In eerste instantie adviseerde de programmaraad om Radio 40 (SON) toe te voegen aan het basispakket, maar tot op heden heeft dit station haar uitzendingen niet gestart. Later dit jaar zal Magic FM in het hele verzorgingsgebied van Multikabel te ontvangen zijn op 96.0 FM. Nu wordt dit station slechts in een deel van de kop van Noord-Holland doorgegeven. En daarmee is het zo goed als zeker dat Radio Veronica op korte termijn nog niet doorgegeven gaat worden.

Er staat een veiligheidsman voor de deur van de tijdelijke televisiestudio in grand café Dudok aan de Hofweg. “Geen publiek vanavond”. Het is de laatste uitzending van ‘Nederland kiest’, het samenwerkingsverband tussen de actualiteitenrubriek ‘Nova’ en het politieke programma ‘Den Haag Vandaag’ vanuit Dudok. Net als Barend en Van Dorp van de commerciële omroep eerder gisteren besloten hun live-uitzendingen vanuit het Kurhaus in Scheveningen te stoppen, hebben ook de NOS en de VARA besloten niet meer uit te zenden vanuit het grand café.
Lees hier verder

Heeft u iets te melden, opmerkingen, suggesties, laat het ons weten. Persberichten en tips blijven altijd welkom, (eventueel anoniem via een invulformulier). Laat het weten via een persoonlijke E-mail aan webmaster@radiowereld.nl of anoniem via deze site Alles is welkom.