Radio 3FM in Roemruchte Radio Reeks

Afgelopen donderdag ging de RRR niet door, in verband met het de moord op Pim Fortuyn. Deze week zal het media programma Storing daarom twee afleveringen van de RRR laten horen. Dit keer gaat het over de zender die tientallen jaren de nummer 1 was in Nederland; Radio 3FM, en over de nummer 1 van Nederland; de regionale publieke omroepen.

3FM is de koppositie door alle toegenomen concurrentie kwijtgeraakt. Sterker nog, sinds vorige maand is Radio 538 zelfs groter dan 3FM. Het roept de vraag op hoe lang en tot waar de afkalving van het aantal luisteraars nog door kan gaan. En moet de brede muzikale formule dan niet eens worden bijgesteld?

Radio 3FM
De zender was afgelopen week veel in het nieuws, omdat voor de deur van de publieke popzender Pim Fortuin werd vermoord. Daar gaat deze reportage niet over, wel is Ruud de Wild er in te horen. Hij is de succesvolle exponent van de nieuwe 3FM-programmering. Ook zendercoördinator Paul van der Lugt komt langs, net als de man die recordhouder is qua aantal jaren presenteren op de nationale popzender: Marc Stakenburg van de KRO zit er al twintig jaar! Onze verslaggever Arjan Snijders trok langs de diverse omroeppanden om te horen waar het naar toe moet met de nummer 3 uit de Radio Top 20: Radio 3FM.

De regionale publieke omroep
En dan is het zover! De allerlaatste aflevering van de Roemruchte Radio Reeks. De grootste hebben we voor het laatste bewaard. En nee, dat is niet Sky Radio maar de regionale omroep. De publieke regionale omroepen vormen gezamenlijk het meest beluisterde radionetwerk van Nederland. In sommige provincies luistert 1 op de 3 mensen naar de regionale zender. Er zijn ook minder regio-gebonden provincies waar de eigen zender niet echt een deuk in een pakje boter slaat, denk aan Utrecht (Radio M) en de twee Hollandse provincies.

Van de dertien regionale publieke zenders, (in Zuid-Holland heb je er twee: Radio West en Radio Rijnmond), kozen wij twee representatieve voorbeelden. Het best beluisterde station van Nederland: RTV Noord, de regionale zender in Groningen, scoort van jong tot oud. En Radio Rijnmond is een wat eigenwijzer en minder brave versie van de regiozenders. Want het is niet altijd even spannend of flitsend op deze zenders met veel nieuws en ruilbeurzen, je stikt er wel eens in de gezelligheid. Waarom zijn ze dan toch zo populair?

Onze verslaggever Arjan Snijders toog naar Groningen, Rotterdam en naar het Hilversumse mediapark, waar hij de voorzitter van het overkoepelende orgaan van de regionale omroep treft.

Aan het eind weer de ongezouten mening van BNN-juryvoorzitter Paul van Liempt.

Stem op jouw favoriete zender
Wil je zelf je mening geven over de radiozenders in Nederland? Stuur dan een mailtje naar storing@bnn.nl. Of stem op jouw favoriete radiozender en bepaal mede wie de winnaar wordt van de Roemruchte Radio bokaal. Dat kan nog tot en met dit weekend. Daarna worden de internetstemmen via een eerlijke verdeelsleutel opgeteld bij de rapportcijfers van juryvoorzitter Paul van Liempt.

23 mei finale
Op donderdag 23 mei is de spetterende finale van deze radioreeks. Storing staat dan een uur in het teken van de radio in Nederland, alle zenders schuiven aan in de BNN-bar en de winnaar van de bokaal wordt live gehuldigd.

Oude afleveringen van de Roemruchte Radio Reeks.
Luister en lees ook de vorige afleveringen na inclusief een uitgebreide reportage op Radio.nl [M]