De gemeente IJsselstein eist dat Nozema de zenders van Kanaal 9 en van digitale radio (DAB) per direct verwijdert uit de Gerbrandytoren in IJsselstein. Hiertoe heeft de gemeente een dwangsom opgelegd aan KPN, de eigenaar van de toren en houder van de milieuvergunning van 10.000 euro per week met een maximum van 200.000 euro. Volgens de gemeente voldoet de huidige milieuvergunning niet.
KPN en Nozema bestrijden dit en tekenen bezwaar aan tegen het besluit van de gemeente. In afwachting van behandeling van dit bezwaar vraagt KPN de Raad van State het dwangbesluit van de gemeente te schorsen. De Raad van State buigt zich dinsdag 18 juni om 12.00 uur over dit verzoek.
KPN en Nozema bestrijden dat de huidige milieuvergunning wordt overtreden. Het opgenomen vermogen voor de uitzendingen vanaf de Gerbrandytoren in IJsselstein blijft binnen de grenzen die KPN in het kader van de Wet Milieubeheer in 1995 heeft aangegeven bij de gemeente. De gemeente heeft deze vermogens geaccepteerd.
Verdere samenwerking
Nozema, KPN en IJsselstein zijn en blijven ‘on speaking terms’. Samen hebben zij onlangs de concept aanvraag voor een herziene milieuvergunning besproken. Het is de verwachting dat deze aanvraag op korte termijn definitief wordt ingediend.
Achtergronden
Voorlopige voorziening
Een voorlopige voorziening is te vergelijken met een kort geding. Het verschil is dat het hier gaat om bestuurlijke rechtspraak. De procedure dient voor de afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, het hoogste rechtsorgaan van ons land op gebied van bestuursrecht. De voorzitter van de Raad van State doet op korte termijn uitspraak. KPN vraagt de Raad van State om de dwangmaatregel van IJsselstein te schorsen.
Wet Milieubeheer
De Wet Milieubeheer heeft tot doel om schade aan het milieu te voorkomen. Met het uitzenden van Kanaal 9 en van digitale radio is er op geen enkele manier sprake van mogelijke schade aan mens, dier of milieu. De zender van Kanaal 9 staat al aan sinds begin 1999 en de zender voor digitale radio al vanaf 1995. De zender van Kanaal 9 neemt 0,1 procent van het totaal uitgezonden vermogen voor haar rekening. Dit is minder dan het vermogen dat de lampjes verbruiken waarmee de mast regelmatig wordt omgetoverd tot ’s werelds hoogste kerstboom. De digitale radiozender zendt zelfs nog veel minder vermogen uit dan de televisiezender van Kanaal 9.
Belang van Kanaal 9
Met het op zwart gaan van Kanaal 9 komt de nieuwsvoorziening van de inwoners van de provincie Utrecht in het geding. Kanaal 9 is een televisiekanaal en derhalve geen rampenzender, maar in het geval van een regionale calamiteit zullen veel mensen ook via de televisie hun regionale informatie willen vernemen. In die zin speelt Kanaal 9 wel degelijk een belangrijke rol bij het verstrekken van informatie, met name bij rampen.
Het bedrijf van Kanaal 9 loopt onverantwoorde schade op als de zender uit de lucht wordt gehaald: als de uitzendingen gestaakt worden, komt de continuïteit van deze omroep ernstig in gevaar.[M]