Televisie kijken met een “spriet” als antenne lijkt iets uit een ver verleden. Niets is echter minder waar, televisie kijken met een kleine antenne is juist hypermodern. Over een paar jaar hebben we waarschijnlijk allemaal weer zo’n spriet, en kijken daarmee naar digitale televisie-uitzendingen.
Digitenne gaat digitale radio en televisie aanbieden tegen abonnementsprijzen die vergelijkbaar zijn met die van een kabelabonnement. De 25 meest populaire televisiezenders en 16 radiozenders zullen worden aangeboden in digitale beeld en geluidskwaliteit. Veel beter dus dan de analoge kwaliteit van kabeltelevisie. De ontvangst werkt doormiddel van een kleine antenne die niet hoger dan zo’n 15 centimeter zal zijn.
Kabel heb je dus niet nodig, en een satelliet komt er ook niet aan te pas. De uitzendingen worden verspreid via zendmasten. Voor de jongste lezers: Pappa en mamma ontvingen vroeger ook zo televisie toen ze net zo oud waren als jullie.
Voor de kabelmaatschappijen is Digitenne een nachtmerrie. Ze staan geheel buitenspel in het consortium wat wordt gevormd door KPN Telecom. de Nozema (Nederlandsche Omroep-Zendermaatschappij) en de publieke en commerciële omroepen (NOB, NOS, HMG, SBS, Canal+ en KinderNet). Digitenne heeft hun peperdure kabels niet nodig en overweegt tot overmaat van ramp ook nog om in de toekomst Internet aan te gaan bieden.
Wat je nodig hebt is dus die kleine antenne die je gewoon op je televisie of in de vensterbank kan zetten en een smartcard die als decoder dienst doet. Aansluiten kan op iedere televisie met een SCART-aansluiting (al enige jaren standaard). Daarnaast zullen er digitale IDTV’s op de markt komen, televisies waarbij de ontvanger al ingebouwd is. De ontvangst zal in de toekomst landelijk zijn zodat je met een portable televisie of radio overal ontvangst hebt, ook op de camping of op een boot.
Naast een veel betere beeld en geluidskwaliteit maakt Digitenne ook interactieve televisie mogelijk. Je kan hiermee reageren op programma’s (bijv. je stem uitbrengen) of zaken bestellen. Ook zal teletekst uitgebreid worden met meer mogelijkheden, er komt een elektronische programmagids op het scherm en een “TV-Nu”-knop, waarmee u direct kunt zien wat er op dit moment wordt uitgezonden en wat er binnenkort volgt op alle kanalen. Daarnaast zullen er een weerkanaal en enkele spelletjes beschikbaar zijn. Later zullen er meer extra diensten volgen.
Zo onderhand zal je wel eens antwoord willen hebben op de vraag wanneer je dit moois kunt gebruiken. In oktober 2002 starten de uitzendingen, stap-voor-stap, in het gebied rond de zenders Haarlem, Amsterdam, Hilversum, Almere en Alphen a/d Rijn. In het voorjaar van 2003 volgt de rest van de Randstad. In de loop van 2004 wordt het in heel Nederland mogelijk om Digitenne te ontvangen. Na de introductie zullen Digitenne-abonnementen en digitale ontvangers onder meer verkrijgbaar zijn bij televisie- en radiospeciaalzaken.
De kosten zijn nog niet bekend gemaakt, maar deze worden geschat op 8 a 9 euro abonnementsgeld per maand plus eenmalig 200 tot 250 euro voor de benodigde apparatuur (antenne en ontvanger).[Digitalerevolutie]