Column: Publieksvoorlichting ( oftewel frequentiemoeheid ! )

Als de publieke omroep maar één cijfertje mist aan een frequentie gaan ze meteen steigeren. Afblijven, roepen ze in koor. Maar oh oh oh wat is het toch moeilijk om je publiek goed voor te lichten over de frequentiewijzigingen per 1 september j.l.

Op pagina 217 van NOS-teletekst staat een telefoonnummer vermeld waar u als luisteraar naar toe kunt bellen om te weten te komen op welke frequentie u af moet stemmen om radio 1, 2, 3 of 4 in uw woonplaats te kunnen horen. Natuurlijk moest ik de proef op de som nemen, dat begrijpt u wel.

Na een korte introductie wordt je gevraagd een “nul” te draaien of te toetsen. Waarom eigenlijk? Nooit de Girofoon van de Postbank gebeld? Daar is de “nul” al geruime tijd overbodig. Maar goed, maak nu een keuze voor de te ontvangen zender, radio 1, 2, 3 of 4.

Daarna wordt gevraagd LUID EN DUIDELIJK na de pieptoon uw woonplaats of gemeente in te spreken. En dan begint het feest. We wonen in dit geval even in Nes, u weet wel, op Ameland dus. Met 60 DB vertel ik de computer dat het “NES” is. Natuurlijk krijg ik dan te horen dat de door mij ingesproken plaats MEERSSEN is. Nog maar een keer, maar dan Ameland. Hèhè, dat lukt wel.

Nu Gorkum. De computer maakt hier Oploo van. Niet juist, dus ik probeer. Gorinchem. Dat gaat wel goed. Ook de frequentie van de zender die ik zocht klopte.

Daarna de proef op de som met radio 4. Want volgens Teletekst geldt voor de gehele provincie Gelderland de frequentie 91,40 MHz (zender Markelo). We geven de plaats Tiel op. Eerst wordt daar Tegelen van gemaakt. Na nog een keer is het inderdaad Tiel. En de opgegeven frequentie is 98,90 MHZ. Shit, maar dat is Lopik! Natuurlijk is dat ook Lopik, de Gerbrandytoren staat zowat in de achtertuin, maar NOS-TT 217 geeft vrolijk 91,40 MHz te Markelo aan.

Zoals u begrijpt werd ik hier niet vrolijk van. Waarom niet een systeem gekozen waarbij (de 1e twee) cijfers van de postcode ingetoetst kunnen worden. Dat werkt een stuk simpeler en doelmatiger.

Dan op naar Omroep.nl/radio. “Klik op het logo” wordt verzocht. Daarna verschijnt er niets meer dan een blauwe streepjesbalk. Na een aantal keren gerefrehst te hebben wordt de pagina niet gevonden. Schijnt wel te hebben gewerkt. Maar nu even niet…

En dan ga ik weer terug op pagina 217. Daar staan wel meer fautjes op. Hoezo heel de provincie Brabant laten afstemmen op de zender Lopik? Is voor Zuidoost-Brabant de zender Roermond (Limburg) niet beter?

Voor radio 1, 2 en 3 keurig gesplitst in West en Oost-Gelderland en waarom voor radio 4 niet? En zo zijn er nog wel een aantal voorbeelden te geven, zoals Flevoland in combinatie met de Noordoostpolder.

Kortom, het kan een stuk beter. Moraal van dit verhaal is dat de luisteraar nog dieper het bos wordt ingestuurd dan dat ie al was. Men doet ongetwijfeld hun best om de voorlichting zo optimaal mogelijk te maken, maar waarom voor publicatie niet te rade gegaan bij de kenner bij uitstek?

Voor een écht goed overzicht verwijs ik u graag naar de site van Nozema Nozema.nl. Op die site is ook een kaartje te vinden van Nederland. Klik daar met je muis de directe omgeving aan waar je woont en je krijgt alle frequenties te zien van zowel de publieke en overige zenders die bij u thuis te ontvangen zijn. En er is ook een kaart met de volledige toekomstige situatie te vinden.

Met dat laatste zijn de mensen die niet over Internet beschikken nog steeds niet geholpen.

Ik blijf alert. Voor U!
Eric van Amerongen.

Gerelateerde berichten