Muziekrechtenorganisatie Sena staat op het punt de eerste licenties aan Nederlandse webradiostations te verstrekken. Gesprekken met ’tussen de vijftig en honderd’ stations zijn nog gaande. Tegen een redelijke vergoeding kunnen webzenders hun muziekbedrijf voort blijven zetten.
‘Het afrekenen naar potentiele capaciteit was maar een idee. Dat is echter nooit concreet geworden’, aldus Danielle Eerenberg van de Sena. Voor Nederlandse webcasters is een tarief vastgesteld. ‘Per luisteraar en per gespeeld phonogram betalen ze 0,08 eurocent. Met een minimum van 500 euro per jaar per kanaal’.
Dit geldt zowel voor webradiozenders als voor particulieren die op hun website muziek publiekelijk ter beschikking stellen. ‘Voor consumenten geldt een lager tarief van 250 euro per jaar per kanaal, afhankelijk van de mate van openbaarmaking’. Dat laatste houdt in, dat fragmenten van minder dan 30 seconden worden gedoogd.
Sena heeft het Amerikaanse idee rondom tarifering overgenomen. In de VS betalen webradiostations 0,07 dollarcent. In Nederland komen daar echter nog het reproductierecht bovenop.
Volgens het contract dat de zenders met de muziekorganisatie afsluiten, sturen de zenders ieder kwartaal een overzicht van gespeelde nummers en een ‘listeners log’, verdeeld naar week. De Nederlandse organisatie rekent vervolgens uit hoeveel luisteraars per uur hebben geluisterd en sturen vervolgens de rekening.
‘Dit maakt het onderhouden van een webradiostation een bewerkelijke bezigheid’, aldus Berrie Matser van het Arnhemse station Frequent.nl. ‘Het bijhouden van wat je draait, wie de auteurs is enzovoort is erg arbeidsintensief’.
Zijn station zou volgens de Sena probleemloos in Nederland uit kunnen zenden. Matser doet dat echter niet. Hij bedient zijn 40.000 dagelijkse luisteraars vanuit Zweden en de Verenigde Staten. ‘Dat ligt niet zozeer aan de muziekrechten, maar aan de kosten voor uitzenden. Bij het Zweedse Internetradio.nu betaal je 1,35 euro per luisteraar. Als ik vanuit Nederland zou werken, zou ik makkelijk het tienvoudige betalen.’
Sinds bekend werd dat Sena geld wilde gaan vragen om muziek uit te zenden via internet hebben veel radiostations hun webactiviteiten verhuisd naar landen waar nog geen webradiowetgeving is.
Matser heeft de belangstelling voor internetradio het afgelopen jaar snel zien stijgen. ‘Onze zender bijvoorbeeld heeft al meer luisteraars dan een gemiddelde lokale omroep. Ik weet van Baja Radio dat ook zij de belangstelling voor de uitzendingen amper aankunnen vanwege de populariteit. Artiesten die normaal alleen in het lokale circuit bekend zouden worden, kunnen via webradio ook landelijk doorbreken.’ [Erwin Boogert / Radio.nl]