In de reorganisatieslag die de Radio Nederland Wereldomroep (RNW) zal maken, is de volgende stap gezet. De hoofdredacteur en de afdelingshoofden gaan de uitwerking van het reorganisatieplan van de directie herschrijven. Dat zijn de drie partijen tijdens een marathongesprek overeengekomen.
Nina Nomden, hoofd van de afdeling Communicatie van de Wereldomroep: ‘De uitwerking zal gebaseerd zijn op vier uitgangspunten. Ten eerste de journalistieke onafhankelijkheid van de Wereldomroep. Die moet absoluut gegarandeerd blijven.
Het tweede uitgangspunt is de noodzaak van de vernieuwing. We zijn er allemaal van doordrongen dat we actief moeten inspelen op veranderingen om ons heen.
Ten derde het mission statement zoals de directie dat in haar reorganisatieplan heeft geformuleerd en ten vierde de rollen voor de Wereldomroep die bij dat mission statement horen.’ Uit het plan van de directie bleek dat er bij de reorganisatie zestig banen verloren zouden gaan. Met de overeenstemming tussen de partijen zijn ontslagen – in tegenstelling tot berichten in de media – niet van de baan. Nomden: ‘Er zullen nog steeds wel pijnlijke beslissingen genomen moeten worden. Alleen is dat nu nog helemaal niet duidelijk. Het oorspronkelijke plan was op dat punt veel te gedetailleerd uitgewerkt.’
Er kwam na de lancering van het plan ook veel kritiek op de termijn waarop de reorganisatie een feit moest zijn. Nomden wil over het tijdspad weinig zeggen, maar de implementatie zal volgens haar zeker langer dan een jaar in beslag nemen. Het personeel heeft met instemming gereageerd op de afspraken. Donderdag 30 januari j.l. nam het personeel tijdens een bijeenkomst ‘met grote meerderheid’ een verklaring aan de directie aan, waaruit die instemming blijkt. In de verklaring staat te lezen dat het personeel, ondanks dat het felle kritiek uitte op de plannen, de noodzaak om te veranderen wel onderkent. In dat licht beseft men dat er ‘bij zo’n verandering keuzes moeten worden gemaakt…’. Ook spreekt het personeel waardering uit voor de gebleken bereidheid van de directie ‘om open te blijven staan voor een alternatieve invulling van die door iedereen onderschreven noodzaak voor verandering’. [Spreekbuis / Radio.nl]