Overeenstemming bonden en werkgevers nog steeds niet in zicht

De vakbonden en de werkgevers zijn nog altijd aan het harrewarren over de nieuwe CAO. Onderwerp van het conflict is een wel of niet gemaakte afspraak over een vergoeding voor omroepmedewerkers wier contract afloopt.

De bonden vinden de houding van de werkgevers ‘onbegrijpelijk’. ‘Terwijl de medewerkers op dit moment op volle toeren moeten werken, proberen de werkgevers terug te komen op een bereikt akkoord’, zegt Thomas Bruning, secretaris van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ). ‘Dit is ronduit beledigend voor alle medewerkers, die zich, zeker nu, meer dan honderd procent inzetten voor hun omroep.’

De vakbonden zijn de houding van de werkgevers zat en hebben ‘in een laatste poging tot een vergelijk te komen’ een brief gestuurd naar de Raad van Bestuur van Publieke Omroep. Daarin beklagen ze zich over ‘uw onderhandelingsdelegatie die zich niet aan de (…) gemaakte afspraken wenst te houden’. De kwestie steekt de bonden des te meer, zo schrijven ze, ‘aangezien wij ook bij het vorige CAO-overleg onenigheid hebben gehad rondom de vertaling van de onderhandelaarsafspraken (…). Ook toen hadden wij het gelijk aan onze zijde, maar hebben daar destijds geen principezaak van gemaakt.’ Deze keer laten de bonden het er echter niet bij zitten en kloppen daarom aan bij de Raad van Bestuur.

De werkgevers voelen zich niet aangesproken en leggen de beschuldigingen van de bonden naast zich neer. In een reactie laat Carel Keller, personeelsfunctionaris en woordvoerder namens de werkgevers, weten dat de werkgevers teleurgesteld zijn over de woorden die de bonden kiezen. ‘Werkgevers hebben onmiddellijk na het totstandkomen van het onderhandelingsresultaat een tekstvoorstel ingediend waarin getracht is een evenwichtige regeling te maken die tegemoetkomt aan de belangen van zowel werknemers als werkgevers.

Over de inhoud daarvan heeft vervolgens overleg met vakbondsvertegenwoordigers plaatsgevonden.’ De bonden schuiven de schuld van de onenigheid ten onrechte in de schoenen van de werkgevers, zo stellen de werkgevers. ‘Dat de bonden het met het laatste voorstel van werkgevers niet eens zijn, wil niet zeggen dat de werkgevers afspraken niet zouden nakomen.’ Maandag 7 april zullen de bonden en de werkgevers opnieuw om de tafel gaan om de standpunten toe te lichten. [Spreekbuis/Radio.nl]

Gerelateerde berichten