Vrijwel alle Nederlanders boven de dertien jaar (99%) hebben de geallieerde aanval op Irak via de media gevolgd. Bijna iedereen (97%) deed dat via de televisie, waarbij Nederland 2 met 65% favoriet was. Bij de Nederlanders die radio luisterden, ging de voorkeur uit naar Radio 1 (14%).
Evenzoveel Nederlanders volgden de ontwikkelingen via teletekst. Op internet wist 9% de website van de Publieke Omroep www.aanvalopirak.nl te vinden. De Publieke Omroep vormde hiermee de belangrijkste informatiebron voor de Nederlandse bevolking. Dit blijkt uit een representatieve steekproef door bureau Intomart op vrijdag 11 en zaterdag 12 maart (net na de val van Bagdad) in opdracht van de Publieke Omroep.
De meeste kijkers vinden het juist dat de Publieke Omroep zijn programma’s aanpaste. Vooral de gezamenlijke uitzending van het NOS Journaal en de actualiteitenprogramma’s viel in goede aarde (door 71% werd het een goed initiatief gevonden). Iets minder mensen (58%) waardeerden de extra Journaals overdag. Verder lijkt het ontbreken van een continu actualiteiten-programma geen groot probleem. In totaal vond 37% het voldoende zoals het was en had 45% ook overdag liever zo’n programma gehad.
De berichtgeving op de publieke televisienetten werd gewaardeerd met het rapportcijfer 7.1. De kijkers vonden de berichtgeving begrijpelijk (95%), voldoende informatief (82%), alert (80%), actueel (79%) en betrouwbaar (65%). Niettemin vond 49% van de kijkers dat er teveel werd gepraat en ruim een kwart (27%) vond de berichtgeving niet objectief; 43% sprak zelfs van partijdig. De berichtgeving op Radio 1 kreeg het rapportcijfer 7.3. Meer dan de helft van de ondervraagden kende de speciale website aanvalopirak.nl. De site werd gewaardeerd met 6.9.
Over de livebeelden van de oorlog wordt heel verschillend gedacht. Livebeelden geven het gevoel dat je boven op het nieuws zit, oordeelde 70%. Anderen (54%) vonden dat deze beelden soms te schokkend zijn, 65% meende dan ook dat dergelijke beelden nooit zomaar mogen worden uitgezonden. Op één op de drie kijkers kwam de berichtgeving over de oorlog angstaanjagend over. [Publieke omroep]