BNN is woedend over de berichtgeving in NRC Handelsblad van 14 oktober jl. , waarin BNN van een illegale ledenwerfactie wordt beticht. Het NRC opende de krant woensdag met de suggestieve kop dat BNN ‘illegaal 7.000 jonge leden ronselt’.
BNN: “Tijdens Studie Beurs in Utrecht op 9, 10 en 11 oktober jl., werd de bezoekers twee dagen lang de mogelijkheid geboden om gratis lid te worden van BNN. De betaling voor het eerste jaar werd door een derde op zich genomen. De bezoekers die de omroep wilden steunen zetten hun handtekening onder een positieve wilsverklaring, tekenden daarnaast een machtiging dat hun lidmaatschapsgeld voor het eerste jaar door Studie Beurs werd voldaan en waren op de hoogte dat het lidmaatschap tot wederopzegging werd afgesloten. Exact volgens de voorwaarden die aan een dergelijke constructie worden gesteld en die de Mediawet als zodanig omschrijft. BNN is zonder twijfel van mening zich integer en transparant te hebben opgesteld: naar de geworven leden, de pers en het Commissariaat voor de Media.”
BNN liet in haar verklaring richting de pers weten dat men er van overtuigd was dat zij, in haar strijd om voldoende leden te halen, de ruimte heeft genomen die de Mediawet en het Memorie van antwoord biedt. In deze toelichting staat dat een betaling door een derde is toegestaan en worden geen beperkingen gesteld aan aantallen. Overleg met het Commissariaat voor de Media heeft ons, en onze juristen, nog niet tot een ander inzicht gebracht.
BNN: ”Eerdere toepassingen van deze zelfde constructie, in 1998 en 2000, waarbij het lidmaatschap door een derde werd voldaan hebben destijds zonder problemen de toets der ledentelling doorstaan. Het is voor BNN dan ook een logische stap geweest om ook bij de huidige ledenwerfcampagne voor een van haar vele acties gebruik te maken van de ruimte die de wetgeving biedt”.
Voorzitter Gerard Timmer geeft aan ‘misselijk’ te worden van de woordkeuze die in het artikel in NRC wordt gebruikt en uit zijn onbegrip over de consequenties die de berichtgeving mogelijk heeft:
Timmer: “BNN is al weken vol overgave aan de slag om het benodigde aantal leden voor het einde van het jaar te behalen. Daarbij hanteren wij de kaders van de Mediawet. Dat is onze bijbel die aangeeft wat wel en niet is toegestaan. BNN kan en mag op dit moment geen slachtoffer worden van een wet die ogenschijnlijk een leemte in zich heeft.
Het zou zuur zijn als wij 7000 leden niet mee zouden mogen tellen omdat de berichtgeving rond deze actie suggereert dat er door ons wordt ‘geronselt’. De wijze waarop we in NRC worden afgeschilderd vind ik schandalig. Er lopen op dit moment tientallen ledenwerfacties om voor het einde van het jaar 50.000 nieuwe leden te werven, waarvan Studie Beurs er een was.
De impact van de algehele campagne is in het land zeer groot. Dat heeft twee effecten: gelukkig worden er veel mensen lid, maar er melden zich ook tientallen buitenstaanders die zich in willen zetten BNN te helpen omdat zij vinden dat BNN niet mag verdwijnen.
Nagenoeg alle aanbiedingen slaan we in de wind omdat we op eigen kracht ons draagvlak willen aantonen en dat lukt. Maar voor Studie Beurs en het door Hanegraaf o.g. gedane voorstel hebben we, een uitzondering willen maken, daar BNN zijn naam graag wil binden aan een evenement als Studie Beurs.’ [Radio.nl]
Lees hier het artikel van het NRC
BNN ronselt illegaal 7.000 jonge leden
Omroep BNN heeft in strijd met de Mediawet leden geronseld door hun een gratis lidmaatschap te geven. Het lidmaatschapsgeld van 7.000 scholieren en studenten blijkt te worden betaald door de eigenaar van het BNN-kantoorpand in Hilversum. Het aanbieden van gratis lidmaatschappen is verboden voor publieke omroepen. Een en ander blijkt uit onderzoek van deze krant. Het Commissariaat voor de Media, de ‘waakhond’ van het omroepbestel, ziet in de feiten aanleiding voor een onderzoek naar de ledenwerfactie en de geldstromen van BNN.
Het aanbieden van een gratis lidmaatschap is onderdeel van een intensieve campagne (‘We zitten in de shit’) die BNN vorige maand begon. De campagne moet 50.000 nieuwe leden opleveren. Als BNN op 1 maart 2004 niet over 150.000 leden beschikt, krijgt de jongerenomroep geen overheidsbijdrage meer en verdwijnt hij van het scherm. Heeft BNN op die datum wel het vereiste aantal leden, dan krijgt de omroep honderden uren zendtijd erbij en ontvangt hij zo’n vijf miljoen euro per jaar extra aan omroepgeld.
BNN, de jongste en kleinste publieke omroep, kampt met het probleem dat jongeren niet snel betalend lid worden van een omroepvereniging. De Mediawet eist dat leden jaarlijks minimaal 5,73 euro betalen, de zogeheten ’tientjesleden’.
Tijdens de Studie Beurs, een beurs voor scholieren en studenten afgelopen week in de Jaarbeurs in Utrecht, blijkt BNN 7.000 gratis lidmaatschappen uitgedeeld te hebben. De jongeren hoefden alleen een biljet te ondertekenen waarop ze verklaarden lid te willen worden van BNN. Op het biljet machtigden ze ‘Studie Beurs’ om het eerste jaar de verschuldigde contributie te voldoen aan BNN.
Beursorganisator Studie Beurs BV uit Amsterdam betaalt de contributie voor de nieuwe leden echter niet zelf. Het geld dat Studie Beurs aan BNN moet betalen – zo’n 40.000 euro – komt van Hanegraaf o.g. BV uit Hilversum, zo geeft directeur G. Timmer van BNN toe. Hanegraaf is de eigenaar van het Hilversumse hoofdkantoorpand van BNN.
Directeur P. Hanegraaf zegt samen met andere bedrijven waarvan hij de namen niet wil noemen ,,een deal te hebben gemaakt” omdat hij BNN ,,graag hier” houdt. De sponsoring van BNN blijkt niet op papier gezet, maar ,,mondeling geregeld”, aldus BNN-directeur Timmer.
Hij weerspreekt dat de actie in strijd is met de Mediawet. ,,Wij blijven binnen de grenzen. De Mediawet biedt de mogelijkheid van een machtiging. Hanegraaf wil ons helpen met het werven van leden. Studie Beurs is opgetreden als intermediair voor de bezoekers van de jaarlijkse Studie Beurs.”
VERWIJSIN DE SHIT pagina 3 Voorzitter J. van Cuilenburg van het Commissariaat voor de Media zal onderzoeken of BNN de Mediawet heeft overtreden. ,,Als dit zo is gegaan, zullen we het zeker niet goedkeuren. De machtigingsregeling in de Mediawet is bedoeld voor natuurlijke personen in een één op één-verhouding. Bijvoorbeeld een moeder die namens haar dochter het geld overmaakt. De aanpak van BNN zou kunnen betekenen dat een omroep met sponsors leden kan kopen. Dat is volkomen in strijd met het idee achter de omroepverenigingen”, aldus de voorzitter. Hij kondigt aan gesponsorde BNN-leden niet te zullen accepteren als lid bij de telling op 1 maart 2004 ,,wanneer blijkt dat dit werkelijk zo gegaan is”. Het commissariaat zegt niet eerder geconfronteerd te zijn met gesponsorde leden. Wel oordeelde het commissariaat in 1994 negatief over een initiatief van jongerenomroep Morgana in oprichting. Die wilde een afspraak maken met de stichting Cultureel Jongeren Paspoort (CJP) om bij elk CJP-paspoort automatisch het lidmaatschap van Morgana te voegen. Morgana haalde uiteindelijk te weinig leden om te mogen uitzenden. [NRC / Ellen de Bruin en Joep Dohmen]