Legitimatie omroepen steeds vaker bediscussieerd

In politiek Den Haag en in Hilversum wordt steeds nadrukkelijker nagedacht over de toekomst en legitimiteit van het publieke omroepbestel. Dat blijkt deze week uit uitspraken van Tweede-Kamerleden die de ledeneis van omroepen niet meer van deze tijd vinden.

Jongerenomroep BNN hield maandag een grote ledenwerfshow op televisie waarbij het benodigde aantal leden van 150.000 ruimschoots werd gehaald. In die uitzending spraken VVD-woordvoerder De Grave en PvdA-leider Bos zich uit voor een andere legitimatie van het publieke bestel in de toekomst. Andere partijen zijn dat met hen eens. GroenLinks gaf jaren geleden al aan naar een soort BBC-model te willen. D66 denkt dat na het wegvallen van het monopolie van de omroepen op programmagegevens in de toekomst de programmagidsen het moeilijk gaan krijgen. Juist via die gidsen weten omroepen leden aan zich te binden.

Staatssecretaris Van der Laan (Media, D66) erkent donderdag dat ,,de discussie zich ontrolt”. Maar ze vindt het nog te vroeg een eigen standpunt in te nemen. Daarvoor wil ze wachten op de resultaten van een visitatiecommissie die de omroepen momenteel onder de loep neemt. Ook een rapport van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) wacht ze af. ,,Maar dat op dit gebied een kwaliteitsslag moet worden gemaakt is wel duidelijk.”

Het CDA ziet nog wel toekomst in de huidige constellatie. Woordvoerder Atsma noemt het volstrekt onzinnig om de discussie aan te zwengelen, juist nu binnenkort een wetsvoorstel door de Kamer wordt behandeld om de ledeneis van 300.000 naar 150.000 te verlagen. Juist door dat voorstel lijkt BNN gered.[Trouw/Radio.nl]

Gerelateerde berichten