Telecommunicatieconcern KPN heeft de gebouwencomplexen op het terrein in het Apeldoornse zenderdorpje Radio Kootwijk bijna helemaal ontmanteld.
‘Nog een paar verhuisdozen en wat kantinemeubelen en dat is het dan,’ zegt KPN-woordvoerder Bram Oudhoorn. KPN verkoopt het terrein – onder andere 400 hectare natuur en monumentale gebouwen – aan Staatsbosbeheer en de Rijksgebouwendienst. Verwachting is dat volgende week de verkoop officieel rondkomt.
Heel lang zag het er niet naar uit dat KPN het zendstation in de verkoop zou doen. Het telecombedrijf wilde aanvankelijk zaken doen met een commerciële, Engelse popzender. Maar die transactie ketste af op bezwarenlawines van dorpelingen, gemeenten, provincie en twee ministeries. De twee megawattzender zou elektronische apparatuur in kantoren, bedrijven en woningen tussen Apeldoorn en Amsterdam ontregelen.
Bovendien zou de Britse zender er vier zendmasten van elk 300 meter hoog plaatsen.
Topstuk, maar voor KPN al jarenlang een financiële molensteen vanwege de hoge onderhoudskosten, is de monumentale ‘kathedraal’. Het voormalige zendgebouw kreeg in de volksmond die naam omdat het als een betonnen, kerk-achtige toren boven de hoogste boomgrens uitsteekt.
Belangrijkste kandidaat voor de ‘kathedraal’ is het Kröller Müller museum, dat er graag een dependance zou vestigen. Maar officieel dingen behalve het Otterlose museum nog zo’n veertig kandidaten naar de gunst van de projectgroep, die zich op dit moment buigt over de nieuwe toekomst van het grond- en gebouwencomplex. In de projectgroep zitten vertegenwoordigers van gemeente Apeldoorn, provincie, Staatsbosbeheer en ministeries van LNV, OC&W en VROM. Zeker is alleen dat Staatsbosbeheer het beheer over 400 hectare natuurgebied van Radio Kootwijk krijgt. Met de transactie daarvan zijn waarschijnlijk miljoenen euro’s gemoeid. Over de toekomst van de gebouwen, die voor een symbolisch bedrag overgaan naar de nieuwe eigenaar, is op dit moment formeel nog weinig bekend. Publiek geheim is echter dat het Otterlose museum top-kandidaat is.
Het museum raamde alvast de bezoekcijfers van de dependance op 75.000 per jaar. In totaal zouden tien mensen er een baan gaan vinden. [Stentor/Radio.nl]