Uk & Ireland Radio Update

BBC deels plat door stroomstoring
Een stroomstoring heeft er afgelopen vrijdag voor gezorgd dat de Britse omroep BBC deels plat kwam te liggen. Om even voor 8 uur ’s ochtends werd het TV Studiocomplex in het westen van Londen getroffen door de storing.

Doordat de noodstroomvoorziening niet goed werkte verdwenen de radiostations Radio 4, 5 Live en de televisiezender News 24 uit de lucht. Door de stroomstoring ging ook nog eens het brandalarm af, waardoor de studio’s ontruimd moesten worden.
Op Radio 4 was daardoor klassieke muziek te horen met de mededeling dat het programma zo spoedig mogelijk hervat zou worden. Na ruim een kwartier konden de radiozenders de uitzending weer hervatten vanuit een andere studio. News 24 bleef bijna 2 uur lang uit de lucht.

Omdat het studiocomplex het kloppend hart is van de BBC hadden ook andere BBC stations met problemen te kampen. Dit doordat computer- en satellietverbindingen uitvielen. De stroomstoring werd vermoedelijk veroorzaakt door oververhitting van apparatuur.

LBC legende hangt koptelefoon aan de wilgen
Radioveteraan Douglas Cameron stopt na 42 jaar met zijn reguliere radio uitzendingen. Dertig jaar hiervan werkte hij bij het Londense talkstation LBC. Het afgelopen jaar presenteerde hij de ochtendshow in het weekend op LBC News 1152. Onlangs vierde Cameron zijn 70e verjaardag en de veteraan wil meer tijd aan z’n familie en vrouw gaan besteden. Toch neemt Cameron niet helemaal afscheid van de zender, want hij blijft nog wel lid van de Ondernemingsraad.

LBC zegt het jammer te vinden dat Cameron stopt. “De afgelopen 30 jaar was hij deels verantwoordelijk voor het succes van LBC. We zullen hem missen op de nieuwsredactie.” Aldus een woordvoerder van LBC.

MacKenzie vs. Rajar
Het blijft rommelen tussen Kelvin MacKenzie en de Radio Joint Audience Research (Rajar) over het bepalen van de luistercijfers. MacKenzie, eigenaar van o.a. Talksport, is het niet eens met de huidige meetmethode van de Rajar. Volgens MacKenzie pakt de huidige meetmethode vooral slecht uit voor stations met een laag marktaandeel.

Op 18 december komen MacKenzie en de Rajar weer bij elkaar. Mocht de Rajar dan alsnog niet bereid zijn om haar huidige meetmethode aan te passen, dan eist MacKenzie 27 miljoen pond schadevergoeding van de Rajar: 9 miljoen voor gemiste reclame-inkomsten over het laatste half jaar van 2003 en 18 miljoen voor misgelopen inkomsten over 2004. Dat laatste omdat de zaak pas eind volgend jaar behandeld zal worden.

MacKenzie ruziet al jaren over de methode waarop de luistercijfers bepaald worden. Onlangs bleek uit een meting van GfK, waarbij elektronische polshorloges worden gebruikt, dat zijn station Talksport 4 miljoen luisteraars meer had dan volgens de Rajar meting. Volgens MacKenzie is de meting met polshorloges veel representatiever dan de huidige Rajar-meting, waarbij iedere deelnemer een logboek bij moeten houden.

Het blijft stil op de 252
De Ierse omroep RTE heeft de ingebruikname van haar kortegolffrequentie 252 kHz voor de tweede keer uitgesteld. Het zou de bedoeling zijn dat vanaf het nieuwe jaar RTE Radio 1 door werd gegeven, maar de RTE heeft dit afgeblazen vanwege “onvoorziene omstandigheden”. Het testen van de zender in Co Meath gaat wel gewoon door. Wanneer de zender officieel in gebruik wordt genomen is onbekend, geruchten gaan dat dit 17 maart zal zijn. [R.S.]

Gerelateerde berichten