Provinciale-Statenleden op één golflengte

Na de grote sanering van zendpiraten in 2003 is het gedaan met de smartlappen op de radio. Reden voor de Zevenaarse Statenleden Paul Freriks en John Letsoin een levensliederenzender van de grond te trekken. Een bloedhekel heeft hij aan mensen die neerbuigend doen over het repertoire van Benny Nijman en Bonnie St. Claire. Paul Freriks, Provinciale-Statenlid en raadslid voor de SP, vindt Nederlandse levensliederen van een pure schoonheid.

 “Die liedjes van Corry en de Rekels… die worden tegenwoordig toch niet meer gemaakt? Ik vind ze van een aandoenlijke eenvoud en ik weet dat veel mensen er gek op zijn. Ruim twaalf jaar ben ik taxichauffeur, met de radio afgestemd op Radio Contact. Vooral als mensen van Schiphol komen, vinden ze het heerlijk om levensliederen in hun moerstaal te horen. Ze zijn terug bij hun roots.”

Op initiatief van Freriks heeft een werkgroep uit Provinciale Staten de haalbaarheid onderzocht van een levensliedjeszender die 24 uur per dag in heel Gelderland is te horen en indien mogelijk ‘savonds op de etherfrequentie van Radio Gelderland, dat al een provinciale subsidie krijgt. De SP’er heeft alle partijen geprobeerd warm te krijgen een Statenlid te leveren. “Van de PvdA en D66 kreeg ik direct medewerking. Fractievoorzitter Harry de Vries van het CDA wilde alleen akkoord gaan als het Statenlid dat verantwoordelijk is voor welzijn akkoord zou gaan. Laat dat nou John Letsoin zijn, hier bij mij in de Piet Heinstraat. En laat Letsoin nou net degene zijn die op alle CDA-feestjes zijn gitaar pakt en Nederlandstalig werk zingt.”

Letsoin is geboren in Indonesië en grootgebracht in het streng christelijke Rijssen. Zijn eerste kennismaking met muziek is in het plaatselijke kerkkoor. Nu zingt hij op verzoek. “Ketelbinkie, Als de lente komt, De vlieger, Toen wij uit Rotterdam vertrokken”, somt hij op. “Op feestjes van Molukkers zing ik Maleise liedjes met anderen. Dat zijn ook levensliederen. Sajang e betekent O, lieverd. Moeder mag vader niet verwijten dat hij in dienst is gegaan en dat ze vertrokken zijn van de Molukken.” Volgens Letsoin en Freriks is een legale levensliedjeszender haalbaar. Het kost de provincie jaarlijks 65.000 euro. Het zijn de kosten voor aansluitingen op de kabel, de Buma Stemra-rechten en de ambtelijke controlekosten voor het ministerie. De Statenledenwerkgroep denkt aan het samenstellen van een pool van deejay van zendpiraten die vorig jaar bij de zogeheten ‘Actie Etherflits’ uit de lucht zijn gehaald.

De Zevenaarse SP’er en smartlappenzanger Jacques Herb, het lijkt een vreemde combinatie. Zat deze Freriks niet in de roerige jaren zeventig op de Sociale Academie in Arnhem? In de tijd van overdemocratisering, Procol Harum en Creedence Clearwater Revival? “Ik houd eigenlijk helemaal niet zo van muziek”, verklapt hij. “Liever lees ik een boek. Zet ik thuis een smartlap op, dan gaat iedereen lopen. Ik zie dan alleen wat MTV- en TMF-kabaal aan me voorbijtrekken met van die springerige figuren. Maar het levenslied en een Duitse Schlager halen bij mij herinneringen naar boven. Op ‘Mooi was die tijd’ van Corry Konings zette ik mijn eerste danspasjes bij dansschool Witjes in Ulft. Ik vond het heerlijk om iemand in mijn armen te houden. Te close mocht overigens niet. Dan kwam mevrouw Witjes hoogstpersoonlijk op haar naaldhakjes de afstand tussen de jongen en het meisje vergroten. Minstens tien centimeter moest ertussen zitten.”

Een levensliedjeszender heeft ondanks het feit dat jongeren er niets mee hebben, toch de toekomst, verwacht Letsoin. “Want jongeren worden ook ouder. Hun levens komen in rustiger vaarwater en dan gaan ze het wel waarderen. Dat Frans Bauer nu een megahit heeft die jong en oud aanspreekt, is ook een opsteker. Als je iemand vraagt ‘Heb je even…?’ krijg je vaak een paar regels van het lied van Frans Bauer als antwoord.” [Gelderlander]

Gerelateerde berichten