Helders initiatief eerste commerciële ouderen-tv

Marinus Vermooten uit Den Helder heeft het initiatief genomen voor de eerste commerciële omroep die zich richt op ouderen. Een geldschieter uit het oosten van het land heeft een studio ter beschikking gesteld. De Senioren Omroep Nederland (SON) zoekt nu nog naar geld om een middengolffrequentie te kopen.

Vermooten heeft er navraag naar gedaan bij het Commissariaat voor de Media: een commerciële ouderenomroep bestaat nog nergens. Er is wel een initiatief voor een ouderenomroep in het publieke bestel. De zender MAX zou in 2005 in de lucht moeten komen. Wat Vermooten betreft gaan de zaken bij SON anders, vooral op het gebied van de programmering.

Er is voor een commerciële opzet gekozen, simpelweg omdat er te weinig middelen zijn om op een goede manier een publieke omroep op poten te zetten. ,,Bovendien mag je als c-omroep in het publieke bestel maar zes uur in de week uitzenden, verdeeld over vier kanalen”, zegt Vermooten. ,,Als commerciële omroep mag je 24 uur per dag onafgebroken uitzenden.”

Afwijken
Voor de Nieuwedieper is het zonneklaar dat er een markt is voor een seniorenomroep. ,,Ik ben amateur-historicus en in verband met onderzoeken kom ik altijd veel bij oudere mensen thuis. Daar merkte ik steeds dat er grote behoefte is aan iets dergelijks. Het moet een zender worden die totaal afwijkt van wat er al is. En er zullen ook programma’s worden teruggebracht die verdwenen zijn.”

Het hoorspel bijvoorbeeld zou deel kunnen uitmaken van de programmering. Maar ook een programma voor en door oud-militairen, een programma Nostalgia, over onderwerpen die speelden in de jaren veertig en vijftig en veel programma’s met muziek die de oudere doelgroep aanspreekt. De uitzendingen worden niet gedaan vanuit Noord-Holland. Een gefortuneerde man in het oosten van het land wil het initiatief steunen en stelde in de buurt van Meppel een volledig ingerichte studio ter beschikking. ,,De stekker kan er zó in”, aldus Vermooten die zelf in Den Helder en Alkmaar ruim twintig jaar radio-ervaring heeft. ,,We hebben heel veel vrijwilligers die bijvoorbeeld werken bij zieken- of bejaardenomroepen die aan de slag willen bij SON.”

Belegging
Het enige wat er nu nog moet gebeuren is de aankoop van een middengolffrequentie. Dat kost vele tonnen, maar het is volgens Vermooten een goede belegging. ,,Want het meeste geld dat er bij de omroep binnenkomt gaat natuurlijk naar de eigenaar van de frequentie.” Omdat nog onduidelijk is hoe de frequentie gefinancierd gaat worden, kan Vermooten ook nog niet zeggen wanneer de programma’s van SON beluisterd kunnen worden. ,,Maar van het Commissariaat voor de Media hebben we in elk geval groen licht gekregen.”  [NHD/Radio.NL]

Gerelateerde berichten