De journalistenvakbond NVJ daagt VARA-programmadirecteur Jeroen Soer en bestuursleden van RTV West uit de periode 2000-2003 voor de rechter. De bond houdt de voormalige directie en bestuurders verantwoordelijk voor de crisis waar de Zuid Hollandse omroep in terecht is gekomen.
Zoals bekend is RTV West materieel failliet. De financiële catastrofe kwam pas goed aan het licht bij het onderzoek dat onder regie van de Provincie in november vorig jaar is uitgevoerd. De omroep kampt met een tekort van 3 miljoen euro, heeft geen eigendom meer en heeft alles verpand. Inmiddels zijn 42 mensen ontslagen. Het goede nieuws is dat met de terugkeer van het normale radioformat (met muziek), sinds september vorig jaar, het aantal luisteraars weer stijgt.
Talkradio
Soer was in totaal 15 maanden directeur van RTV West en stapte in april 2003 over naar de VARA, toen onder zijn verantwoordelijkheid de radioprogrammering van West volledig werd omgegooid naar alleen gesproken woord: talkradio. Dat werd een totale mislukking. Het aantal luisteraars daalde enorm en daarmee ook de reclame-inkomsten. De crisis waarin de omroep nu verkeert, is mede hierdoor veroorzaakt, aldus de bond, die zich gesteund weet door de bevindingen van de onderzoekers van Bureau MJP. Bovendien werd onder het bewind van Soer en het toenmalige bestuur veel nieuw personeel aangetrokken. ‘Dit terwijl zij al vanaf begin 2002 hadden kunnen en moeten weten dat de financiële positie van de omroep zo slecht was, dat dat onverantwoord was,’ aldus omroepsecretaris Thomas Bruning van de NVJ. Uit onderzoek van het Commissariaat voor de Media in die periode en ook uit een accountantsonderzoek dat in ROOS-verband in 2002 is uitgevoerd, bleek de financiële positie van West in vergelijking met andere regionale zenders zeer slecht te zijn.
Genoegdoening
De bond wil met de rechtszaak een oordeel van de rechter over de verantwoordelijkheid voor de crisis bij RTV West. Een schikking is mogelijk, aldus Bruning, ‘indien er schuld erkend wordt en op een of andere wijze genoegdoening wordt gedaan aan de schade die de deels ontslagen werknemers hebben opgelopen.’ Die schade door het personeel komt al snel boven de honderdduizend euro uit. Omdat hij nog geen dagvaarding had ontvangen en de precieze tekst niet kende, wilde Soer desgevraagd nog geen commentaar leveren. Ook de huidige directie van RTV West onthoudt zich van commentaar, omdat de zaak juridisch gevoelig ligt. De directie is druk doende de omroep weer op orde te krijgen. Een nieuw businessplan is inmiddels gereed. Op 18 februari beslist de Provincie over het voortbestaan van de omroep. [Spreekbuis/Radio.NL]