Het ziet ernaar uit dat in de loop van dit jaar de tarieven voor kerktelefoon in Nijverdal en Hellendoorn weer naar een aanvaardbaar niveau gaan. Sinds mei 2000 betaalden luisteraars, afhankelijk van het aantal aansluitingen per kerk, een bedrag variërend tussen 16 en 28 euro per maand.
Door een samenwerkingsverband van de diaconieën en caritasinstellingen is een plaatselijk comité gevormd dat al jaren bezig is een goedkopere oplossing te vinden. Johan Kwakkelaar is de kartrekker van de groep, die zich binnenkort bij de notaris laat registreren als ‘Stichting Kerkomroep Hellendoorn’.
Hij vertelt: ‘Mensen die gewend zijn om ’s zondags naar de kerk te gaan, vinden het een gemis als ze dat door ziekte of ouderdom niet meer kunnen. De mogelijkheid van kerktelefoon wordt al jaren door KPN geboden. Tot 2000 kostte dat ongeveer € 3,50 per maand. Door ingrijpen van de OPTA, de landelijke organisatie die de telefoontarieven bewaakt, werden de tarieven verhoogd tot kostprijs.’
De landelijke kerken verenigden zich destijds in de sIKN (stichting Intermediaire Kerkomroep Nederland) om alternatieven te onderzoeken. Na uitvoerige testen zijn drie systemen bijna operationeel. Het audiosignaal van de kerken wordt dan verstuurd via de kabel, via het gesloten internetsysteem intranet of via de ether.
Tegelijkertijd riep Kwakkelaar technische hulp in van Gerrit Boeve en Albert Schrijvers om de plaatselijke mogelijkheden te onderzoeken. Gekozen werd voor het kabelsysteem. Kwakkelaar: ‘Van meet af aan probeerden we via Essent iets te regelen, maar dat zag de kabelexploitant niet als haar taak. Onder landelijke druk van de sIKN is Essent nu toch door de bocht, zij het wat laat. De protestantse en rooms- katholieke kerken in Nijverdal en Hellendoorn kunnen er op worden aangesloten. In Haarle zijn geen kerktelefoonaansluitingen. In Daarle en Daarlerveen hebben ze te maken met een andere kabelmaatschappij. Zij kunnen beter via de kerken in Den Ham en Vriezenveen iets regelen. Wij willen daar wel in adviseren. Luisteraars krijgen een kastje thuis en kunnen straks kiezen tussen minimaal vier kerken. Ook diensten in het uitvaartcentrum zullen te beluisteren zijn. Afhankelijk van eventuele subsidie komen we daarmee uit op een bedrag van € 8 á 10 per maand’, aldus Kwakkelaar.
De Stichting Kerkomroep Hellendoorn gaat functioneren als contactpartner voor de landelijke sIKN en als tussenpersoon voor de lokale kerken.
Medio februari is er een voorlichtingsbijeenkomst voor diaconieën, caritas- en kerkbesturen waar alle detailinformatie wordt gegeven over techniek en financiën. Kwakkelaar verwacht dat alle plaatselijke kerken mee zullen doen. ‘Ons uitgangspunt is dat alle luisteraars voor hetzelfde tarief moeten kunnen luisteren, dus onafhankelijk van het aantal aangeslotenen van hun eigen kerk. Gewoon een stukje christelijke solidariteit vinden wij.’
Voorlopig worden berekeningen gemaakt voor een looptijd van vijf jaar. Of in de toekomst camera’s kerkdiensten via televisie in de huiskamer zullen brengen kan Kwakkelaar niet voorspellen. ‘Dan wordt het ook weer veel duurder. En dat is nu juist niet onze bedoeling. Je moet het de mensen ook niet te gemakkelijk maken. Dan blijft er alleen een soort elektronische dominee over. Dat zou een gemis zijn. Zelf vind ik kerkbezoek belangrijk voor de contacten, voor het samen gemeente zijn. Kerktelefoon is er voor hen die wel naar de kerk willen, maar niet kunnen.’[Tubantia/Radio.NL]