Op 25 maart 1954 begon de Radio Corporation of America als eerste kleuren-tv’s te produceren in de fabriek van Bloomington. Vijfduizend toestellen met schermen van 30,5 centimeter, het CT-100 kleurenmodel, werden er gemaakt. Ze werden voor duizend dollar per stuk verkocht, in die tijd een astronomisch bedrag. Veel nut hebben ze dat jaar nog niet: er zijn nog maar nauwelijks uitzendingen in kleur.
Ontwikkeling
Het duurde jaren voordat de wetenschap ontdekte hoe je kleuren op het scherm in de huiskamers moest krijgen. Wetenschappers in de RCA-laboratoria in Princeton houden er zich eind jaren ’40 en begin jaren ’50 mee bezig. Zij ontwikkelden een constructie genaamd de driestralenschaduwmaskerbuis. Drie elektronenkanonnen (voor de kleuren rood, groen en blauw) vuren een elektronenstraal af op het scherm, waarop een speciale fosforlaag zit die licht geeft wanneer er elektronen op vallen. De kleur hangt af van de gebruikte fosforformule. Een metalen rooster dat net achter het scherm geplaatst is zorgt ervoor dat de stralen van elkaar worden gescheiden, zodat het fosfor voor de juiste kleur wordt geraakt. RCA blijft aan de technologie werken zodat de scherpte en de kleurenbalans verbeteren.
CBS
Na een experimentele start bij tv-zender CBS verovert kleuren-tv via RCA-dochter NBC zijn plaats op de markt. Tien jaar later zendt NBC tot veertig uur per week in kleur uit. Kleurentoestellen vliegen de winkels uit. In 1967 worden er voor het eerst meer kleuren- dan zwart-wittoestellen verkocht. Tegen 1973 heeft meer dan de helft van de gezinnen een kleuren-tv.
18 miljoen tv’s
In 2001 bezaten Amerikaanse gezinnen samen 248 miljoen tv-toestellen, dat zijn er 2,4 per gezin. Naar verwachting worden dit jaar achttien miljoen kleurentv’s en zo’n 150.000 zwart-wittoestellen verkocht.
Tv kijken stijgt
Sinds de jaren ’60 vertoont de verkoop van televisies een stijgende lijn. Amerikanen kijken veel tv. Volwassenen zullen in 2004 gemiddeld 1.669 uur kijken, dat zijn ongeveer zeventig dagen. Frank Vespe, voorzitter van het TV-Turnoff Network, een organisatie die mensen aanmoedigt om de tv wat vaker uit te zetten, vindt het 50-jarig bestaan van de kleuren-tv geen reden tot vreugde. De televisie heeft zowat elke andere activiteit in de vrije tijd vervangen, zegt Vespe.[K.v.S./Radio.NL]