Legaal een liedje kopen op Nederlandse internetsites is nodeloos ingewikkeld. Wie voor het eerst een song wil downloaden heeft een ijzersterk doorzettingsvermogen nodig, en heel veel geduld.
Het duurt erg lang voor alle procedures zijn doorlopen en een eerste nummer naar de computer kan worden gehaald. De betaalmethodes van de sites lopen sterk uiteen en zijn voor de gemiddelde muziekfan bijzonder complex. Dit blijkt uit een test van het Algemeen Dagblad met de vijf bestaande legale internetjukeboxen in Nederland. Het AD probeerde de laatste tophit van Britney Spears te downloaden. Dat nummer, Toxic, bleek slechts beschikbaar bij één van de vijf, Yeahronimo.
Drie van de vijf aanbieders werken met een eigen ‘geldeenheid’ voor het downloaden van een liedje, zogeheten ‘credits’. Een liedje kost bijvoorbeeld 139 credits. Die ‘credits’ moet je weer in pakketten kopen van bijvoorbeeld 200 of 500 stuks.
Planet Internet heeft ook zo’n ingewikkelde procedures voor zijn muziekdienst. Je moet (nu nog) eerst Planet-abonnee zijn en daarna lid worden van hun musicclub. Vervolgens krijg je een vaste hoeveelheid ‘credits’. Als die op zijn, moet je nieuwe ‘credits’ kopen. ,,Waarschijnlijk zou de consument inderdaad gewoon liever afrekenen en wegwezen”, geeft Ronald Hoeksma van Planet Internet toe. Volgens hem wordt een en ander veroorzaakt door ‘liedjesleverancier’ OD2, wiens systeem door Planet wordt gebruikt. OD2 (dat ook Tiscali Musicclub en Chello Musiczone van muziek voorziet) heeft deze betaalwijze zo eenmaal met de platenmaatschappijen geregeld. ,,Maar we gaan alles finetunen”, belooft Hoeksma.
Ook Chello wil zijn muziekdienst toegankelijker maken en komt met een nieuwe versie. ,,We denken dat het makkelijker kan”, zegt een woordvoerder. Chello onderzoekt of het kan zorgen voor extra betalingsmogelijkheden, snellere zoekmogelijkheden en betere uitleg van het ‘creditssysteem’.[AD/K.v.S/Radio.NL]