Paul de Leeuw, wiens SMSmee’s Poessie vorige week na één aflevering als ‘onvoldragen’ werd stopgezet, keert zaterdag 3 juli terug op televisie. Hij komt dan met een Nederlandse versie van de Britse tv-hit Guess who’s coming to dinner.
In deze 9-delige reeks praat hij telkens met een hoofdpersoon over zes gasten die via een beeldscherm aan de hoofdgast worden voorgesteld. Het is de bedoeling dat De Leeuw in het najaar terugkeert met PaPaul. De VARA hoopt op een later uitzendtijdstip dan 19.00 uur, waar PaPaul dit seizoen slechts 387.000 kijkers trok. ,,Om 19.00 uur zitten veel ouders met kinderen voor de tv, die vonden PaPaul op sommige momenten toch te spannend en confronterend. Om 20.30 uur heb je een iets natuurlijker inloop van kijkers”, meldt VARA’s tv-directeur a.i. Frans Klein. Mocht de netmanager PaPaul niet op een later tijdstip kunnen plaatsen, dan moet het format toegankelijker worden met bijvoorbeeld een spelelement, oppert Klein. ,,Want het is de wil van de VARA én van Paul om zoveel mogelijk kijkers te bedienen.”
De Leeuw, die zich tot 2006 aan de VARA heeft verbonden, wordt ook ingezet voor het grote amusement. Naast de zaterdagavond wil de VARA in 2005 een tweede publieksavond op vrijdag. De Leeuw zou de trekker van die vrijdag moeten worden met een showprogramma op prime time.
Hoewel De Leeuw sinds zijn terugkeer bij de VARA de forse kijkersaantallen kwijt is, zegt de VARA trots te zijn op wat De Leeuw dit seizoen heeft neergezet. Klein: ,,Met PaPaul om 19.00 uur trek je geen 800.000 kijkers, dat was vooraf bekend. PaPaul vergt toch enige concentratie. Dat glijdt er niet zo lekker in als Man bijt Hond of Lingo. Inhoudelijk is PaPaul zeker geslaagd. Vijf keer per week, live en semi-live, zo’n creatieve krachttoer, ga er maar aanstaan. Dat is a hell of a job.”
Het echec van SMSmee’s Poessie wijt Klein ook deels aan het te vroege uitzendtijdstip. Later op de avond uitgezonden, zou het niet het vernietigende waarderingscijfer 4.6 hebben gekregen, denkt Klein. Voordat dit cijfer bekend werd, wist Klein al dat het programma niet paste op de familiale zaterdag. ,,Over een proefaflevering kun je met z’n allen erg enthousiast zijn, maar als je het vervolgens onder tijdsdruk in serie moet maken blijkt er soms veel meer nodig om het op niveau te krijgen. Dat hebben we onderschat met SMSmee. Nee, het is onzin dat het komt doordat Paul geen strenge eindredacteur naast zich duldt. Hij is juist heel ontvankelijk voor kritiek, als je het maar onderbouwt en roept vanuit kennis en passie. Hij was het ook eens met het stopzetten van SMSmee.” [AD/Radio.NL]