Headlines uit de krant: dinsdag 6 april

Nederland 1 gaat minder informatieve programma’s en levensbeschouwelijke programma’s uitzenden en meer drama. Nederland 2 wordt het ‘net van het volk’ met veel sport en Nederlandstalige muziek. Nederland 3 wil verjongen. Afgelopen vrijdag presenteerde de commissie-Rinnooy Kan zijn rapport over de publieke omroep. Volgens de commissie zijn Nederland 1, 2 en 3 niet herkenbaar genoeg. Oorzaak ligt bij de structuur van de leiding .

Ton van Dijk, netcoördinator van Nederland 1: ‘We zitten soms met zes mensen te vergaderen over de vraag of een programma een halfuur later kan beginnen.’ De commissie vindt dat de drie netcoördinatoren een steviger mandaat moeten krijgen, plus de bevoegdheid en het budget om zelf televisieprogramma’s te bestellen. Wat gaat de kijker daarvan merken? Lees verder 

FOX
De Amerikaanse kabeltelevisiezender FOX ontwikkelt een televisieserie die alleen als videostream te volgen is op mobiele telefoons. Het bedrijf gaat ook in gesprek met Europese telecombedrijven en uitgevers om de serie in omloop te brengen. Lees verder

Lokaal
Lokaal 7, de lokale omroep voor de gemeente Sint-Michielsgestel, is gestopt met televisie-uitzendingen. De stichting legt zich voortaan enkel toe op radioprogramma’s en de televisiekrant TekstTV. De maatregel maakt deel uit van een reorganisatie die de financieel gezond gemaakte omroep heeft doorgevoerd. Lees verder

Lion
Vrijwel heel bekend Nederland kwam zondagavond opgedoft naar het Circustheater in Scheveningen om daar de première van de langverwachte productie van Joop van den Ende te aanschouwen: The Lion King. De welgeteld 63 castleden van de duurste musical die ooit in ons land op de planken is gezet deden hun uiterste best om het showbizzpubliek een onvergetelijke avond te bezorgen. En met succes. Kopspijkers-presentator Jack Spijkerman: “Fantastisch! Prachtig gezongen. Het idee achter deze productie is geweldig.” Lees verder 

Rieu
Een kleine 18.000 bezoekers kunnen op 10 juli een concert van André Rieu bijwonen in het Parkstad Limburgstadion in Kerkrade. In Nederland zal dat het enige concert van Rieu zijn. Het optreden vormt de kern van de nieuwe Duitse ZDF-special Der fliegende Holländer, maakte Rieu maandag bekend. Lees verder

Krant
De Stichting Democratie en Media zal met de verkoop van een deel van haar aandelen in kranten- en boekenconcern PCM, ook uitgever van NRC Handelsblad, een bedrag incasseren van 300 miljoen euro. Lees verder

Leeuwarder Courant
De Leeuwarder Courant zal er vanaf vandaag anders uitzien. De opmaak van de papieren editie wordt op verschillende punten aangepast. De titel van de krant zal voortaan in het blauw voor op de krant én op de website staan. De krant is voor de lezers een vaste huisgenoot. Herkenbaar en vertrouwd. En zoals een ‘make over’ van iemands gezicht, haar en kleding – zoals dat tegenwoordig op tv volop te zien is – ook voor de directe omgeving even wennen is, zo is dat ook met veranderingen in het aangezicht van de krant. Lees verder

Casema
Kabelexploitant Casema mag in Alphen aan den Rijn de tarieven voor de kabeltelevisie voorlopig niet verhogen. Dat heeft de voorzieningenrechter bepaald. Op elke maand dat Casema wel de prijsverhoging van twintig procent op Alphense bodem doorvoert, staat een dwangsom van 100.000 euro. Dit loopt op tot een maximum van anderhalf miljoen. De gemeente heeft het kort geding tegen de kabelmaatschappij gewonnen. Lees verder

Eric
Eric is als vijfde afgevallen in de populaire talentenjacht van het televisiestation RTL. Opvallend was dat de man met de schorre stem voor het eerst in de finaleronde een enigszins positieve reactie kreeg van de jury. Het thema Nederlandstalig lag hem goed en zowaar waren er lovende woorden voor de jongen die volgens velen alleen zover is gekomen vanwege de X-factor, ook wel uitstraling genoemd. Lees verder

51
Op de publieke televisiezenders worden voortaan alle Postbus 51-spots ondertiteld, zo heeft premier Balkenende maandag de Tweede Kamer laten weten. Later zullen de commerciële zenders volgen. Informatie van de rijksoverheid is zo beter toegankelijk voor doven en slechthorenden. Lees verder

NCRV
De NCRV heeft op aandringen van de familie een interview met een Groningse ex-agent uit een documentaire over de jodenvervolging in Nederland gehaald. Dat heeft de omroep maandag bevestigd. In de documentaire Holland, vaarwel! van filmmaker Willy Lindwer laat de inmiddels 93-jarige Groninger zich positief uit over het meedogenloze vervolgingsbeleid van de met de nazi’s sympathiserende Groningse hoofdcommissaris Philip Blank. Bovendien plaatst de vrouw van de ex-agent tijdens het gesprek een aantal zeer kwetsende antisemitische opmerkingen. Lees verder

Media
Nederlanders besteden meer tijd aan internet dan aan het lezen van kranten en tijdschriften. Jongeren tot 25 jaar gebruiken media niet afzonderlijk, maar naast elkaar. Ze kijken televisie en computeren tegelijkertijd. Internetgebruik neemt de derde plaats in na televisie en radio, wat de tijdsduur betreft. Dat blijkt uit een onderzoek dat Interview/NSS hield in opdracht van het IAB, de vereniging voor internetadverteerders. Lees verder

PCM
Het kranten- en boekenconcern PCM, met vier van de vijf landelijke dagbladen, komt in handen van de Brits-Amerikaanse investeerder Apax. De Stichting Democratie en Media, de huidige meerderheidsaandeelhouder in PCM, houdt een minderheidsbelang én krijgt een prioriteitsaandeel dat de doorslag geeft bij belangrijke besluiten. Lees verder

Gerelateerde berichten