Zoek
Sluit dit zoekvak.

BP voltooit zendernetwerken Belgie

Zero Base Vlaanderen morgen van start; Broadcast Partners verzorgt groot deel zenders.

In Vlaanderen zullen morgen de frequenties van radiostations gaan wijzigen. Dit nadat er, net zoals in Nederland, een soort Zero Base onderzoek is uitgevoerd. Naast meer ruimte voor commerciële zenders komen er ook betere zendernetwerken voor de landelijke stations in Vlaanderen, Q-Music en 4FM. Daarnaast komen er vanaf morgen geheel nieuwe (regionale) stations bij in de ether.

De Nederlandse zenderoperator Broadcast Partners is verantwoordelijk voor onder andere de zenders van 4FM, Q-Music en het netwerk Radio Contact. De omschakeling gaat volgens het Nederlandse model: een groot deel van de omschakeling gebeurt in een ‘big bang’. Dat betekent dat Broadcast Partners 58 zenders moet omschakelen, van een totaal van iets meer dan zestig. De meesten zullen op 27 mei tussen middernacht en zes uur worden ingeschakeld, waaronder alle zenders van de landelijke stations 4FM en Q-Music.

De omschakeling in Nederland ging, ondanks de enorme complexiteit van de operatie, zo goed als vlekkeloos. Ook voor deze frequentiewisseling is Broadcast Partners optimistisch: “Het wordt een flinke klus”, zegt Broadcast Partners directeur Steven Hamelink. “Maar dergelijke omschakeloperaties zijn wel aan ons toevertrouwd.”

Broadcast Partners is betrokken geweest bij het planningsproces. Hierbij heeft het bedrijf gebruik gemaakt van innovatieve technieken als (Near) Single Frequency Networks. Dit heeft geresulteerd in een ‘significante toename’ van het bereik van de commerciële zenders. Daarnaast zijn er, vooral op regionaal gebied, nieuwe zenders bijgekomen. Broadcast Partners was ook in Nederland al de grote drijvende kracht achter het inzetten van de (N)SFN technieken.

Hieronder treft u het omschakelschema aan voor alle Broadcast Partners zenders. Het is mogelijk dat zenders de eerste 48 uur nog niet op vol vermogen staan ingeschakeld of dat er nog werkzaamheden aan de zenders zijn waardoor de uitzendingen korte tijd kunnen worden gestaakt. [MvD]

Gerelateerde berichten