Omroepen verliezen kijkers aan internet

Televisiezenders in heel Europa verliezen kijkers omdat consumenten steeds vaker de avonduren op internet doorbrengen. De BBC kiest voor de aanval met een interessant openbaar auteursrecht.

Meer dan de helft, 56 procent, van de internetgebruikers zegt minder televisie te kijken ten gunste van het aantal uren dat ze op internet doorbrengen. Met name de toegang tot breedbandig internet, ADSL of kabel, blijkt daarbij bepalend te zijn. Dat blijkt uit een steekproef van het Engelse onderzoeksbureau Strategy Analytics.

Omroepen kunnen er niet meer volstaan met enkel televisieuitzendingen online te zetten. De onderzoeker meent dat speciaal voor het internet ontwikkelde interactieve programma’s weglopende tv-kijkers binnen het omroepbereik kunnen houden. Analist David Mercer noemt spelletjes en toepassingen van interactieve televisie als voorbeeld.

Naar schatting 20 procent van de Europese huishoudens heeft eind 2004 een breedbandige internetaansluiting. Het gaat daarbij 34 miljoen Europeanen. Dat percentage zal in 2008 toegenomen zijn tot 41 procent, met uitschieters in België, Denemarken en Nederland naar 60 procent.

Nederlandse publieke omroepen bieden op hun websites reeds extra toepassingen als spelletjes voor kinderen en volwassenen. Deze siteonderdelen zijn veelal verlengstukken van bestaande tv-programma’s.

BBC-licentie
In het buitenland beproeft met name de Engelse publieke omroep BBC tal van nieuwe digitale werkterreinen. Vandaag werd bekend dat BBC, onder een licentie gebaseerd op het Creative Commons-model, delen van zijn audio- en videoarchieven gaat publiceren. Creative Commons is een project dat copyright in een omgekeerde vorm propageert: het beschrijft welk gebruik van creatieve uitingen is toegestaan in plaats van gebruik te verbieden. Internetgebruikers mogen gearchiveerd BBC-materiaal downloaden, bewerken en met derden uitwisselen. Het enige voorbehoud binnen dit nieuwe auteursrechtelijke model is dat er geen commercieel gebruik mag worden gemaakt van het BBC-materiaal.[Planet/Radio.NL]

Gerelateerde berichten