Reality-show op tv: win een baby

De fantasie van makers van reality-shows kent geen grenzen. In Amerika kun je al een baby winnen. In Singapore kunnen echtparen meedoen aan de wedstrijd ‘Wie zet als eerste een baby op de wereld?’

De telefoons bij het Amerikaanse tv-station ABC rinkelen onophoudelijk. Zelfs voor veel Amerikanen heeft ABC dit keer de grenzen van ranzigheid op tv – in de VS toch al het meest opgerekt – ruimschoots overschreden. De kritiek richt zich op de reality-show ‘Be My Baby’ die vandaag van start gaat.

De hoofdrollen zijn weggelegd voor vijf kinderloze echtparen die wanhopig op zoek zijn naar een adoptiekind. De hoofdprijs is het zoontje van de 16-jarige Jessica. De tienermoeder wordt begeleid door Barbara Walters die grote faam heeft opgebouwd als tv-journaliste. Walters heeft ook ervaring met adoptie: zij heeft een aangenomen kind.

Elke vrijdag volgen de tv-camera’s van ABC de ontmoetingen van Jessica en de vijf echtparen. De jonge moeder zal op basis van haar ervaringen en uitgebreide interviews met de stellen uiteindelijk de adoptiefouders kiezen.

,,Ik heb de show natuurlijk nog niet gezien, maar het lijkt erop dat de honger van ABC naar een nieuwe reality-show een dieptepunt heeft bereikt. Vooral omdat er kinderen, baby’s in hets pel zijn”, aldus de radiojournaliste Jane Braverman, zelf ook adoptiefouder. ,,Mijn zoon vroeg me toen hij op tv het promotiefilmpje zag: Hoe kan een kind nu de hoofdprijs zijn in een show?”

Singapore maakt zich intussen op voor een reality-show waarin tien stellen uit diverse landen gaan uitmaken wie als eerste een baby op de wereld zet. De bedenker van het programma is de 33-jarige dr. Wei Siang Yu. ,,Ik zit te denken aan de titel ‘Seks in de seksloze stad”, aldus Yu. Volgens hem hebben verscheidene grote tv-stations op een conventie in Parijs onlangs grote belangstelling getoond. ,,Waarom? Omdat de uitslag natuurlijk uiterst onvoorspelbaar is!”, zegt Yu. ,,Er zit ook een biologisch element in. Je ziet de vrouwen veranderen.”

Het eerste deel van de show wordt later dit jaar opgenomen in Singapore – een stadstaat ten zuiden van Maleisië – waarna het hele circus verhuist naar een verlaten eilandje. ,,We filmen natuurlijk niet de geslachtsgemeenschap”, aldus Yu. ,,Je kunt seks op andere manieren in beeld brengen. Het gaat ook om seksuele rituelen, hoe je je partner stimuleert, hoe je je partner aanraakt.” De echtparen moeten ook een eigen cultuur uitdragen. Yu: ,,Voor de Amerikanen kan het spierkacht zijn, voor de Japanners Zen.” In tegenstelling tot de ABC-show in de VS krijgt het idee van Yu bijval van de overheid en de bevolking. De regering ziet er een aanmoediging in aan de Singaporezen om iets te doen aan het almaar dalende geboortecijfer.

Om de bevolking op het huidige peil te houden moet elke vrouw in de stadstaat 2,1 baby ter wereld brengen. Nu is bedraagt dat gemiddelde 1,4. Premier Goh Chok Tong gebruikte zijn nieuwsjaarsrede zelfs om iedereen aan te sporen daar iets aan te doen. ,,Toegegeven, kinderen opvoeden is niet altijd even gemakkelijk maar ik kan u verzekeren dat zij elke opoffering waard zijn”, zei de premier.

Yu, ook wel dr. Love genoemd, hoopt dat hij met de show een middel heeft gevonden om Singapore te genezen van zijn ‘impotentie’. ,,Mensen moeten meer naar hun lichaam luisteren en er van genieten. Als je hier in Singapore na tien uur ’s avonds lawaai maakt, begint de buurman op je deur te kloppen. Dat kan dus niet, mensen kunnen niet zonder seks.” [AlgemeenDagblad/Radio.NL]

Gerelateerde berichten